Kokekunst i utvikling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Albatrossapparater og sildepannekaker ... Gamle kokebøker er ikke som nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Matstell til sjøs»

, I. Reichborn-Kjennerud og N. Schrøder-Nielsen
(Fabritius og Sønners forlag, 1938)

En nyttig og kunnskapsrik bok for stuerten som vil lære å tilberede stekt Alke eller en Albatross, så vel som å oppdatere sin kunnskap om Beri-Beri- og Skjørbuk-vitaminet ...

«Matstell til sjøs» er godkjent til bruk ombord i Norske skip i henhold til §13 i de ved KGL. resolusjon av 15. oktober 1937 fastsatte forskrifter om kostholdet på norske skip.«Matstell til sjøs» er godkjent til bruk ombord i Norske skip i henhold til §13 i de ved KGL. resolusjon av 15. oktober 1937 fastsatte forskrifter om kostholdet på norske skip.

Slik kunne jeg kanskje startet en bokomtale av denne kokeboken, om jeg hadde skrevet den da «Matstell til sjøs» kom ut i 1938.

Muligens stusser du litt når jeg nå velger å omtale en kokebok som er så gammel. Men gamle kokebøker gir ikke bare et spennende innblikk i fortiden. Det er matkultur og mathistorie der mange av oppskriftene fortsatt er fullt brukelige. Men ikke minst er dette fornøyelig lesning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Allerede ved første setning er jeg grepet..


«For dess lettere å forstå hvorledes maten gir næring til det menneskelige legeme, kan vi tenke på brenselet til en dampmaskin»

Dette er nok riktige metaforer for stuerten og de andre i byssa. Men når B-vitaminet konsekvent kalles Beri-Beri vitaminet og C-vitaminet er skjøbukvitaminet skjønner jeg fort at jeg ikke er i bokens primære målgruppe.

 Alke lager lyder som «knorrr arrr» eller «rrrr» og stønnende «o-ho-o». Alke lager lyder som «knorrr arrr» eller «rrrr» og stønnende «o-ho-o».

Jeg har heller ikke lest mange sidene før jeg blir bedt om å ta et skipperskjønn for å finne ut om saltlaken er salt nok ...

Om jeg er god på skipperskjønn er ikke godt å si, men jeg ser ikke bort i fra det. Jeg har aldri prøvd å lage saltlake av 10 kg salt og 40 liter vann. Men 1 kg salt til 4 liter vann skulle jeg nok klare.. med litt skipperskjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Albatrossapparat på loftet?


Boken forteller også at albatrosser kan «fiskes med et særskilt apparat». Nå var det kanskje et alment kjent apparat i 1938, et apparat som alle kjente til og viste hvordan skulle brukes. Men jeg vet ikke engang om jeg har et liggende på loftet, for boken sier ingen ting om hvordan det ser ut, eller hvordan det fungerer. Det var rett og slett nytt for meg at man fisket fugler til sjøs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 En Albatross er opptil 4 meter mellom vingespissene og kan «fiskes med et særskilt apparat» En Albatross er opptil 4 meter mellom vingespissene og kan «fiskes med et særskilt apparat»

Men skulle du være så heldig å ha et slikt apparat - i tillegg til fri tilgang til albatrosser og boken «Matstell til sjøs», da finner du oppskriften på både stekt alke og albatross på side 108. Om du er sulten på sjøfugl, altså.

Selv har jeg ikke like stor nytte av alle oppskriftene. Det kan også ha sammenheng med at de stort sett er beregnet på 10 mann.

Men jeg storkoser meg når jeg leser om den eksotiske sausen tomatsoja (bedre kjent som ketchup) eller om stuertens moderlige omtanke og hans diett for løst liv (diare).

«Alle ombord fra den øverste til den minste lengter efter dagens måltider og venter sig meget av dem»«Alle ombord fra den øverste til den minste lengter efter dagens måltider og venter sig meget av dem»

Og jeg ville ikke vært foruten oppskrifter på trektekaffe», putt i panne (sic!), sildepannekaker, forloren skillpadde og vrøvl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ikke vet hvordan du lager vrøvl er oppskriften som sådan..

Vrøvl


375 gr smør
750 gr hvetemel
250 gr sukker
1 egg
1 t.sk. bakerpulver

Smør og sukker røres hvitt, settes til egget, og så melet som bakepulveret er utrørt i. Er deigen fast, kan litt fløte eller melk settes til. Skjæres ut i forskjellige figurer. Stekes lysgule.

Ps. Om du selv ønsker å prøve gamle oppskrifter fra gamle bøker, kan det være en idé å besøke et antikvariat eller titte i kassene hos en brukthandel.