Rett og slett fett
Smaksatt smør er et godt alternativ til saus. Det smaker deilig til kjøtt, fisk og grønnsaker, og er selvfølgelig et must til grillmat eller bakte poteter.
Ekstra pent blir smøret om du ruller det til en pølse. Det gjør du ved å fordele smøret på aluminumsfolie, plastfolie eller bakepapir; rull sammen og snurr i endene. Legg deretter smørpølsene kjølig i cirka 30 minutter og skjær i skiver rett før servering. Eventuelle rester kan du fryse ned til senere anledninger.
Kryddersmør, hvitløksmør, rødvinsmør, eller urtesmør; variasjonene er mange...
Hvitløksmør
200 g smør
1 bunt persille, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rød paprika, finhakket
salt
pepper
saften av ½ sitron
Rør smøret hvitt, bland i persille, paprika og hvitløk. Smak til med sitron, salt og pepper.
Bearnaisesmør
200 g smør
1 pose bearnaisessauspulver
Rør smøret hvitt, bland det med sausepulveret.
Urtesmør
200 g smør
1 bunt persille, finhakket
1 bunt estragon, finhakket
1 bunt timian
1 fedd hvitløk, finhakket
salt
pepper
saften av ½ sitron
Rør smøret hvitt, bland i urter og hvitløk. Smak til med sitron, salt og pepper.
Chilismør
200 g smør
5 ss chilisaus
1/2 ts paprikapulver
Rør smøret hvitt, bland i chilisaus og paprikapulver.
Dillsmør
200 g smør
6 ss dill, finhakket
saften av ½ sitron
pepper
Rør smøret hvitt, bland i dill, sitron og pepper.
Persillesmør
200 g smør
1 bunt persille, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
salt
pepper
Rør smøret hvitt, bland i urter og hvitløk. Smak til med sitron, salt og pepper.
Kaviarsmør
200 g smør
6 ss kaviar
1 bunt gressløk, klippet
Rør smøret hvitt, bland i kaviar og gressløk.
K
onjakksmør
200 g smør
3 ss konjakk
pepper
Rør smøret hvitt, bland i konjakk og smak til med pepper.
Ravigottsmør
200 g smør
½ løk, finhakket
2 ts dijonsennep
4 ts hvitvinseddik
3 ss estragon, finhakket
salt
Rør smøret hvitt, bland i sennep, eddik, estragon og løk. Smak til med salt.
Ansjossmør
200 g smør
6 ansjosfiléeter, moset
1 bunt persille, finhakket
Rør smøret hvitt, bland i ansjos og persille.
Rødvinsmør
200 g smør
½ dl rødvin
2 sjalottløk, finhakket
1 ts paprikapulver
pepper
Rør smøret hvitt, bland det med rødvin, sjalottløk, paprikapulver og pepper.