Meny

Gewurztraminer til asiatisk

Sitrongress, koriander og kokosnøtt? Eller hot og indisk? Velg Gewurztraminer.


(Foto: carto.net)(Foto: carto.net)

Vi nordmenn har blitt verdensvandrere også i matveien og ord som indisk, thai og fusion har fått plass i det norske mat-vokabularet. Men å velge vin til denne nye og ofte krydrede maten er ikke alltid like lett.

Går du for vin på druen gewurztraminer får du imidlertid en spennende og vellykket match til de krydrede asiatiske matrettene.

Dog er det også andre alternativer, eksempelvis vil det nok gå bedre med Pinot Blanc eller Soave til rene japanske smaker som sushi og sashimi. Mange sverger dessuten til ueikede viner på Savignon Blanc, en mild Pinot Gris eller Riesling med litt restsødme til asiatisk mat.

Krydderdruen


Druen Gewurztraminer kommer trolig fra Tramin i Alto Adige, nord i Italia og fant veien til Tyskland med romerske legionærer. Gewürz betyr krydder på tysk, noe som beskriver druen godt. Gewurztraminer dufter intenst av krydder, parfyme og tropiske frukter. Du kan møte på spennende dufter som roser, litchi, pepper, kanel, ingefær og honning. Krydderpreget går også igjen i vinens smak.


Gewurztraminer

regnes blant de grønne druene, men har snarere en oransje-rosa farge.

Navnet Gewurztraminer skaper også forvirring ved at det skrives u med tødler og u uten tødler om hverandre. I franske Alsace brukes ikke tødlene, men i Tyskland og flere andre land skrives Gewürztraminer med tødler.

Her i landet er det lite verdt å ta seg bryet med å taste inn tødlene, da man får svært få treff med tødler i søkemotorer så vel som hos vinmonopolet.no, men for å oppnå en fullstendighet må du operere med begge deler.

Asiatisk mat er ofte godt krydret, og sødmefulle ingredienser som for eksempel kokosmelk veies opp med syrlighet fra ingredienser som limeblader eller sitrongress.

Gewurztraminer er en drue som gir vin med forholdsvis lav syre. Dette fører til at selv viner med lavt sukkernivå virker runde og sødmefulle. Generelt fremhever syre i vin alle smaker i maten og man bør derfor vise forsiktighet med syrlig vin til sterkt krydret mat.

Gewurztraminer har altså sødmen til å møte den asiatiske maten samtidig som lav syre fungerer med krydderet. I tillegg treffer krydderpreget i en gewurztraminer bokstavelig talt krydderet i den asiatiske maten. Ofte er det dufter i retning kanel og ingefær i en gewurztraminer, samt at vinen faktisk dufter av asiatiske ingredienser som tropisk frukt og rosevann.

De «hotteste» rettene og asiatiske desserter gjør seg riktignok best med halvtørre til godt søte gewurztraminere.

Vær også oppmerksom på at en gewurztraminer av lav kvalitet fort blir til en overparfymert og søt-klissen vin som ikke bør matches med mat i det hele tatt.

Leter du blant vin fra franske Alsace er det lett å finne kvalitetsvin på denne druen.

• Trimbach Gewurztraminer 2001, Trimbach / Frankrike.

Pris: 149,90 (7893) Stenberg & Blom.

Lys gulgrønn farge. Dufter av roser, sitrus, tropiske frukter og svakt musk-parfyme. Flott krydret smak og balansert fruktsødme, god syre og fin fylde. Lang elegant ettersmak.


• Gewurztraminer Réserve 2002, Lucien Albrecht / Frankrike.

Pris: 148,90 (31332) Best Buys.

Lys gulgrønn farge. Dufter av roser, litchi, pepper og noe honning. Frisk, fruktig, rik og kompleks med middels, litt oljeaktig fylde. Lang ettersmak med ren smak av sort pepper.

• Hugel Gewurztraminer Jubilée 2002, Hugel & Fils / Frankrike.

Pris: 227,90 (34530) Haugen-Gruppen.

Lys gyllengul farge med grønnskjær. Dufter av roser, tropiske frukter og krydder med innslag av ingefær. Kompleks, frisk og harmonisk med middels fylde og lang elegant ettersmak.

• Schmitt Gewurztraminer Glintzberg 2004, Roland Schmitt / Frankrike.

Pris: 169,90 (30224) Moestue.

Lys gul farge. Dufter delikat av blomster, krydder med innslag av hvit pepper. Fin sødmefull fruktighet, rund og lett krydret smak. Middels fylde og elegant ettersmak.

• Sparr Gewurztraminer, Pierre Sparr / Frankrike.

Pris: 139.90 (6418) Strøm.

Lys gul farge. Dufter av blomster, tropisk frukt, parfyme og kanelpreget krydder. Frisk, fruktig og balansert med fin fylde og lengde.

• Hugel Gewurztraminer 2003, Hugel & Fils / Frankrike.

Pris: 166,90 (43212) Haugen-Gruppen.

Strågul farge. Dufter av tropiske frukter, melon og hvit pepper med hint av roser. Frisk og rund med oljeaktig struktur og parfymert kryddepreg som kommer godt frem i slutten. Lang ettersmak.


• Dopff & Irion Gewurztraminer 2004, Dopff & Irion / Frankrike.

Pris: 127,90 (741) Engelstad.

Lys strågul farge. Dufter av blomster, mild parfyme og lett krydder og mild parfyme. Delikat og krydret med lett sødmefull frukt. Middels fylde og fin lengde.

• Gisselbrecht Gewurztraminer 2003, Willy Gisselbrecht / Frankrike.

Pris: 134,- (42201) Vinordia.

Lys gullgul farge. Dufter av aprikos, krydder og blomster. Harmonisk og smaksrik med sødmefull fruktighet og fyldig, oljeaktig struktur. Lang krydret slutt.

• Gewurztraminer Tradition 2003, Preiss-Zimmer / Frankrike.

Pris: 146,-(30709) Amundsen.

Lys gul farge. Dufter av roser, litchi, pepper og nivea-krem. Frisk, sødmefull fruktighet, elegant krydret og smaksrik. God fylde og lengde.

• Willm Gewurztraminer 2001, Willm / Frankrike.

Pris: 155,- (32429) Gavin.

Gul farge. Dufter av roser, sandeltre og krydder. Myk og behagelig med fint krydderpreg og sødmefull fruktighet. Middels fyldig med lang ettersmak.

• Turckheim Gewurztraminer Grand Cru Brand 2001, Cave de Turckheim / Frankrike.

Pris: 199,- (13821) Bibendum.

Gulgrønn farge. Dufter av roser, parfyme, pepper og sitrus. Aromatisk, krydret og smaksrik, med fin fylde og lengde.

• Jean-Baptiste Adam Gewurztraminer Réserve 2003, Caves Jean-Baptiste Adam / Frankrike.

Pris: 149,90 (14626) Vinhuset NoFra.

Gulgrønn farge. Dufter av krydder, roser og lime. Fin krydret start, men den forsvinner litt fort i munnen. Bløt og blomsterpreget med middels fylde.

Les også:

Vennlige rivaler


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus