Rhône er Frankrikes nest største vindistrikt med kjente vinområder som Côte-Rôtie, Hermitage og Crozes-Hermitage i nord, og Gigondas og Chateauneuf-du-Pape i sør.
Languedoc derimot, er kanskje mest kjent for storproduksjon at ukomplisert og frisk landvin.
Forskjellene er dermed store om du velger å besøke disse to regionene, og med Sør-Frankrikes behaglige klima er dette vinområder som er verdt et besøk.
I Languedoc kan du kjenne kystluften i håret og kombinere vin med fersk sjømat, mens du i løpet av en times kjøretur kan nyte spektakulær utsikt og spennende vin fra kjente appellasjoner som Gigondas og Chateauneuf-du-Pape.
Paven i Rom var utstasjonert i Avignon fra 1309 til 1377, og i Chateauneuf-du-Pape hadde paven sin sommerresidens. I dag er slottet bare en ruin.
Paven hadde en fantastisk utsikt over landsbyen og vinmarkene rundt fra «hytten» sin.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVinstokkene i Chateauneuf-du-Pape er litt av et syn, uoppbundet i jordsmonn dekket av store rullesteiner. Det er utrolig at noen tenkte på å plante vinstokker her.
Det kan være opptil 13 ulike druesorter i Chateauneuf-du-Pape, men det vanlige er tre eller fire.
I fjellene ved Dentelles de Montmirail har Caves Saint Pierre 25 hektar vinmark som må plukkes for hånd. Utsikten er spektakulær.
Også vinfatene er estetiske i Rhône.
Madam Rei, er den eksentiske eieren av Chateau Saint Andre. Det er en aldri så liten bragd å ha tatt dette bildet av henne, da hun kun har tatt imot besøk ved et par anledninger tidligere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEr du heldig kan du smake Chateauneuf-du-Pape rett fra tank hos Château Saint Andre.
I Etang de Thau, Bouzigues er horisonten preget av østersfarm etter østersfarm.
Fiskerestauranten Saint Pierre i Bouzigues sin 83-årige eier ser ut slik en vassekte fransk fisker bør se ut, og han har ikke tenkt å gå av med pensjon i nærmeste fremtid.
Artikkelen fortsetter under annonsenRett fra sjøen og lekre på fat, himmelsk godt.
Klosteret i Valmagne produserer fortsatt vin.
Klostersalen fungerte også som vinkjeller. Fatene er flere meter høye og munkenes vinproduksjon var stor.
Klosterhaven i Valmagne byr på meditativ ro.
Korset er laget av vinstokker og vitner om de nære bånd mellom vin og religion.
I Languedoc er det vinranker så langt øyet rekker.
(Alle foto: Lene Aarnes)