Vennlige rivaler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trimbach og Hugel er begge konger på haugen i Alsace, men de dytter ikke av den grunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Alsace ligger nord-øst i Frankrike, på grensen til Tyskland. Innbyggerne i Alsace har en nokså sammensatt kultur og har skiftet nasjonalitet en rekke ganger. Så sent som i 1919 var Alsace under tysk herredømme, dermed kan arkitektur, stedsnavn, klima og ikke minst druetypene assosieres med Tyskland.

I hovedsak dyrkes de «kjølige» grønne druene Riesling, Gewurstraminer, Sylvaner og Pinot Blanc i Alsace. I underkant av ti prosent er den røde druen Pinot Noir. To av de fremste vinprodusentene i regionen er Trimbach og Hugel, kjent for sine knusktørre så vel som edelsøte viner.

Jean og Frédéric Emile i begge leire


Jean Trimbach begynte å produsere vin i Alsace i 1626. Jean førte arven videre og i 1898 vant Frédéric Emile Trimbach internasjonal anerkjennelse med sin vin på verdensmessen i Brüssel. Nå, 12 generasjoner senere, drives vinhuset Trimbach av brødrene Hubert og Bernard, samt Bernards sønner Pierre og Jean.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Trimbachs rieslingvin «Cuvée Frédéric Emile» ble laget som en hyllest til tippolderfaren Frédéric Emile. Vinen høster stadig lovord og er et klassisk eksempel på tørr riesling fra Alsace.

Hugel & Fils på sin side har produsert vin siden 1639. Hugel-familien har blant annet høstet stor anerkjennelse for sine edel-søte viner.

Pioneren innen Hugel-vin, produsert med botrytis-angrepne druer, het Frédéric Emile Hugel. Han førte sin vin-lidenskap videre til sin sønn, Jean Hugel. Vinhuset Hugel & Fils drives i dag av Jean-Phillipe, Marc og Etienne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Jean Hugel har også blitt hyllet med egen rieslingvin «Riesling Hommage Jean Hugel». Denne vinen viser hvor godt en riesling kan bære sødme, samtidig som den oppleves frisk og fruktig.

Trimbach på norgesbesøk


Hubert Trimbach gjestet Oslo i februar. Med seg hadde Hubert hjertebarnet «Cuvée Frédéric Emile» i årganger helt tilbake til 1989, og mens han på erfarent vis loste oss gjennom smakingens årgangsforskjeller snakket han varmt om sin rival Hugel.

- Hugel og Trimbach lager vin ut fra samme filosofi, forteller Hubert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Han forteller videre at ingen av dem bruker betegnelsen «Gran Cru», til tross for at de begge har vinmarker som er klassifiserte som «Grand Cru». Ifølge Hubert er dette fordi så mange har fått denne klassifiseringen at betegnelsen er null verdt i Alsace.

- Mer enn 50 prosent av regionens «Gand Cru» viner er i cooperativer som ikke har erfaring med markedsføring. Det selges faktisk «Gran Cru Alsace» så billig som for ni euro. Det finnes også «Gran Cru» på etiketter hvor innholdet i flasken ikke fortjener det, fortsetter han.

- Vi selger vin på grunn av vinens kvalitet og ikke klassifiseringen, poengterer han.

Hubert kommer stadig tilbake til rieslingsdruens rene egenskaper. Og at Hubert foretrekker en klokkeren Riesling fremfor en eiket Chardonnay er det liten tvil om.

- I Alsace pleier vi å si at eik er for de som har problemer med druene, avslutter han med glimt i øyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Hugel gjester Norge


Noen uker senere er det Etienne Hugel som er på norgesvisitt og jeg øyner sjansen til å spørre Etienne om dette vennlige forholdet mellom de to rivalene.

- Du får ikke vennligere rivaler enn oss, ler Etienne og forteller at faren hans er gudfar til Huberts nevø, Jean.

Deretter bøyer han seg frem og snakker han litt lavere, som om jeg blir innlemmet i en aldri så liten hemmelighet:

- Om du ser nøye etter har etikettene til Trimbach og Hugel samme fasong, røper Etienne.

- Dette ble i sin tid gjort med den hensikt at vi kunne lage hverandres etiketter om den enes etikett-maskin skulle gå i stykker, forteller han videre.

Noe som bør kunne sies å være en uvanlig tankegang for rivaler flest.

Det ryktes til og med at Hubert, som foretrekker egenprodusert vin, velger vin fra Hugel om han skal drikke andres vin. Et rykte Etienne verken bekrefter eller avkrefter, men bare humrer over.

Trimbach og Hugel har selvfølgelig også reigonens typeriktige flasker, den høye, slanke og grønne Alsace-flasken som kalles «flûtes d'Alsace».

Botrytis Cinerea

, også kalt edel råte, er en muggsopp som kan angripe vindruer senhøstes. Om forholdene er riktige kan botrytiserte druer gi fabelaktige, søte hvitviner med preg av honning og tørket aprikos.

Les mer om Trimbach og Hugel:


Maison Trimbach
Hugel & Fils