Påskemorgen slukker sorgen
Endelig er det påske; høytiden med den helt spesielle morgenstemingen.
Frokostbordet er pyntet med påskegult, glemt er tidsklemme og hverdagsstress. Kanskje skal dagen vies til en skitur eller til å sløve på sofaen med en krimbok? Men aller først en god frokost!
Det viktigste ved påskefrokosten er å ta det utrolig langsomt, sitte veldig lenge og virkelig kjenne at man lader batteriene.
Påskefrokost er egg, egg og atter egg, gjerne med ansjos. Det er store mengder godt pålegg og grønn karse. Det er nybakt brød og ferskpresset appelsinjuice...
Stikkord for påskefrokosten er kos og ro.
Her er Neste klikks påskefrokost..
Påskebrød
(1 brød)
6 egg
skall fra rødløk
ca. 500 g hvetemel
50 g gjær
100 g sukker
100 g smør
Saften av en ½ appelsin
revet skall av en ½ appelsin
revet skall av en ½ sitron
1 eggeplomme
4 ss sesam- eller spisskuminfrø
½ ts salt
1 ts malt anis
litt olje
Kok 3 egg i 10 minutter i vann med skallet av rødløk. Avkjøl dem og gni dem blanke med olje.
Sikt melet i en bolle og lag en grop i midten. Smuldre gjæren og rør den ut i ½ dl lunkent vann og bland i 1 ts av sukkeret. Hell blandingen i fordypningen og rør litt mel fra kanten og inn i væsken. Dekk til bollen og la den stå i 30 minutter.
Smelt smøret og avkjøl til 37 °C, bland i resten av sukkeret, revet appelsin- og sitronskall, appelsinsaft, salt og anis. Ha blandingen i fordypningen og tilsett de siste 3 eggene. Arbeid det hele sammen til en deig og kna den smidig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, cirka 1 time.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForvarm stekeovnen til 175 °C. Del deigen i tre like deler, rull pølser og lag en flette. Visp eggeplommen med 1 ss vann. Pensle brødet med blandingen og dryss på frø. Trykk eggene ned i midten av brødet og la det etterheve i 45 minutter.
Stek brødet midt i ovnen i cirka 35 minutter.
Jernkvinne-juice
(4 glass)
1 liter ferskpresset appelsinjuice
10 frosne jordbær
½ banan (gjerne frossen)
litt isbiter
Kjøres i foodprossesor i circa 2 minutter.
Tips: Når bananer begynner å synge på siste verset, skrell dem og frys dem ned i biter. Da er det lett å hente frem bananer til smoothies eller juice-blandinger. Frosne bananer og melk er dessuten raske og kalorifattige «Milkshakes».
Egg Benedict
(4 personer)
4 egg
2 liter vann
12 ss edikk
4 tykke skiver kokt skinke
4 skiver lyst brød, uten skorpe
persilledryss
Hollandaisesaus
2 eggeplommer
175 gr smør
1 ts sitronsaft
hvitt pepper
1 ss kaldt vann
Ha eggeplommer i en bolle over vannbad. Visp kontinuerlig gjennom hele prosessen og pass på at det ikke blir for varmt. Tilsett sitronsaft, litt pepper og kaldt vann. Visp til volumet er fordoblet.
Ha i smeltet smør litt etter litt og visp til den er passe tykk. Hold sausen varm mens du lager eggene.
Kok opp 2 liter vann i en vid kjele og ha i 12 ss eddik. Knekk et egg i en kopp. Trekk kjelen halvveis av platen og vipp egget foriktig ned i vannet. Kok i cirka 5 minutter, gjerne flere egg av gangen.
Varm skinkeskivene lett i pannen, legg deretter skinke og avrente egg på brødet og hell over saus.
Himmelsk sjokolade
(1 person)
4 cl Cointreau (eller annen triple sec)
Varm sjokolade eller kakao
Litt pisket krem til topping
Hell Cointreau i et krus fyll opp med kakao og topp med krem.
Barna får varm kakao med krem eller marsmallows.
Tips: Mørk rom eller kaffelikør er også godt i varm sjokolade. Det samme gjelder konjakk eller konjakk-likør, gjerne aromatisert med vanilje.
Les mer i Neste Klikk:
• After ski med gult i glasset
• Bypåske i luksus
• Fra arabisk harem til norske påskefjell
• Egg + Egg = Påske