Sør-Afrika i hvitt

Hvite sørafrikanere får bryne seg på heit nordmann.


Sør-Afrika er verdens åttende største vinprodusent og et land vi trolig kommer til å se mye god vin fra i årene som kommer. Landet er iferd med å få en ny og forbedret kvalitetstatus i forhold til sine hvite viner, blant annet fokuseres det mer på å lage elegante viner enn tidligere.

Denne krydrede lakseretten lager seg nærmest selv. Sett hvitvinen til kjøling før du går i gang og vi kan love deg et spennende møte med norsk laks så vel som Sør-Afrikansk hvitvin.


Chillibakt laks


(4 personer)

1 kg laksefilét, minimum


½ dl olje
1 løk
3 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1 ts salt
1 ts peppermix
1 rød chilli, minimum
En neve fersk koriander.
Saften av ½ lime

Kjør ingrediensene (bortsett fra laksen) i en foodprossesor.

Smør en ildfast form og sett stekeovnen på 200 °C. Legg laksefiléten i formen og smør på godt med marinade. Stekes i cirka 15 minutter, midt i ovnen.

Server med ris og grønnsaker, for eksempel ratatouille.

Og vinen..



Disse hvite Sør-Afrikanske vinene er svært variert i stil, men undertegnede liker både en litt eiket chardonnay og en syrefrisk Savignon Blanc til denne spicy lakseretten. Og det er alltid spennende å prøve to ulike vinstiler mot samme matrett.


• Life From Stone Sauvignon Blanc 2004, Springfield Estate / Sør-Afrika.

Pris: 150,- (14636) Eurowine.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av stikkelsbær, solbærbusk, lime og mineraler. Smaksrik, fruktig og crispy med høy syre og flott munnfølelse. Middels fylde og lang elegant ettersmak. Mye vin for pengene.

• Danie de Wet Chardonnay Sur Lie 2004, De Wetshof Estate / Sør-Afrika.

Pris: 114,90 (43238) Fondberg. Nyhet 5. mars.

Blek gul farge. Dufter av modne gule frukter, nøtter og sitrus. Smaksrik med flott fruktsødme og god syre, samt en slank og tørr følelse i munnen. Lang elegant ettersmak. Svært godt kjøp.

• Simonsig Chardonnay 1999, Simonsig / Sør-Afrika.

Pris: 125,30 (13820) Strag.

Gullgul farge. Dufter av modne gule frukter, fersken og vanilje. Frisk, lett krydret og rund i munnen med behagelig eikekarakter og fin fylde. Lang, lett kremet ettersmak.

• Nederburg Chardonnay 2003, Distell / Sør-Afrika.

Pris: 121,50 (30421) Amka Saga.

Lys gulgrønn farge. Dufter av grønne epler, fersken og sitrus. Frisk og lett i munnen med diskret eikekarakter. Lang ettersmak med innslag av grapefrukt.

• Kimberly Chardonnay, Arcus / Sør- Africa.

Pris: 323,- / 300 cl. (43207) Arcus. Nyhet 5. mars.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av modne gule frukter, lime, vanilje og mineraler. Smaksrik og fruktig, fin struktur og lett kremet fylde. Lang ettersmak.

• Meerlust Chardonnay 2001, Meerlust / Sør-Afrika.

Pris: 177,- (48046) Strøm.

Gull-gul farge. Dufter av moden gule frukter, sitron, fat og nøtter med innslag av brødbakst. Svær, smaksrik, smørpreget og fyldig med mye, dog godt integrert eik. Lang sødmefull ettersmak.

• Zonnebloem Chardonnay 2003, Zonnebloem / Sør-Afrika.

Pris: 99,30 (5766) Amka Saga.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av pærer, sitrus og fat men innslag av tropisk frukt. Frisk og krydret med fin fylde og syre. Lang ettersmak med hint av smør.

• Golden Kaan Sauvignon Blanc 2004, Golden Kaan / Sør-Afrika.

Pris: 119,30 (43141) Maxxium.

Lys gul farge. Dufter av gule frukter, stikkelsbær, nesle og noe knust stein.. Fruktig, middels fyldig og lang ettersmak med innslag av krydder.

• Indalo Chenin Blanc 2002, Swartland / Sør-Afrika.

Pris: 115,60 (50308) Haugen-Gruppen.

Lys gul farge. Dufter av grøne epler, aprikos og hint av marsipan. Frisk og bløt, litt smørsmak i begynnelsen og middels fylde. Noe kort ettersmak.

• Robertson Chardonnay 2004, Robertson /Sør-Afrika.

Pris: 318,- / 300 cl. (42183) Engelstad.

Lys strågul farge. Dufter av gule epler, sitron og tropisk frukt samt hint av eik. Frisk og fruktig med noe fedme og eikekarakter. Middels fylde og lengde.

• Arniston Bay Chenin Blanc Chardonnay 2003, Vinfruco / Sør-Afrika.

Pris: 93,10 (31269) Amundsen.

Strågul farge. Dufter av stikkelsbær, blomster og nesle. Friskt bærpreg og lett krydret smak med middels fylde og lengde.


• Glen Carlou Tortoise Hill White 2004, Glen Carlou / Sør- Africa.

Pris: 109,90 (42905) Arcus. Nyhet 5. mars.

Blek gul-grønn farge. Dufter av ferske, pasjonsfrukt og urter. Frisk og fast med fint krydderpreg. Middels fylde og god lengde med lett bitter avslutning.

• Zonnebloem Sauvignon Blanc 2004, Zonnebloem / Sør-Afrika.

Pris: 102,70 (20312) Amka Saga.

Blek gul farge. Dufter av modne hvite frukter, banan og svakt solbærbusk. Frisk og rett frem. Fin syre, middels fylde og lengde.


• False Bay Chardonnay 2003, Boutinot / Sør-Afrika.

Pris: 118,30 (50309) Haugen-Gruppen.Strågul farge.

Dufter av tropiske frukter, lime og litt smøraktig. Smaksrik og frisk, noe trepreg. Fyldig og lang.

• Douglas Green Chardonnay Colombard 2004, Douglas Green Bellingham / Sør-Afrika.

Pris: 79,90 (42748) Fondberg.

Lys gulgrønn farge. Dufter av grønne epler, pære og melon. Enkel, frisk og slank. Middels lang ettersmak med innslag av krydder.


• Impala Ridge Chenin Blanc Sémilion , Arcus / Sør-Africa.

Pris: 190,- / 200 cl. (43209) Nyhet 5. mars.

Lys gul farge. Dufter av grønne epler, pærer, blomster og sitron samt hint av våt ull. Sødmefull fruktighet, slank og frisk i munnen. Middels lang ettersmak.

• Nelson's Creek Chardonnay 2001, Nelson's Creek / Sør-Afrika.

Pris: 113,- (34232) Haugen-Gruppen.

Lys gullgul farge. Dufter av fersken, tropisk frukt og svakt mandler. Kremet munnfølelse og fin fylde, men mangler litt på syre. Middels lang ettersmak.


• Jackass Chenin Blanc 2004, Vinus Via / Sør-Afrika.

Pris: 87,- (42859) Winetrader.

Lys strågul farge. Dufter av søte gule frukter, blomster, epler og sitrus. Enkel, frisk og slank. Godt med fruktsødme gir halvtørt inntrykk. Middels lang ettersmak med hint av marsipan.

Les også: Sør-Afrika i rødt


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus