Ung kvinne utfordrer gubbekultur

Hun har brynet seg på jantelov, i et selvhøytidelig fransk vinproduksjonsmiljø. Og hun er tøffere enn de fleste.

Vinmaker Marjorie Gallet. (Foto: Lene Aarnes)Vinmaker Marjorie Gallet. (Foto: Lene Aarnes)

Det er en kald norsk vinterdag og jeg skal spise lunsj med en ung sør-fransk kvinne.

Hun er liten og vever, og har ennå ikke rukket å bli tretti. Men hun har våget mer enn mange gjør i løpet av et langt liv.

Hennes navn er Marjorie Gallet. Hun er 27 år gammel og vinprodusent.

Flittig bie...

Vi har ikke vekslet mange ordene før jeg har konstatert at Marjorie utstråler en kraft som vanligvis er forbeholdt mennesker som har snust på alderdommen. Selv skulle Marjorie ønske at hun hadde mer av den arbeids- og livserfaringen alder fører med seg.

- Jeg skulle ønske jeg var gammel, sier hun med et smil.

Marjorie i sitt vineri. (Foto: Vinarius)Marjorie i sitt vineri. (Foto: Vinarius)Marjorie var 23 år og nyutdannet i ønologi (læren om vin) da hun startet som vinprodusent. Hun vokste opp på landet og var vant til hardt gårdsarbeid, men sto uten utsikter til å arve vinmark. Og når det kommer til akkurat dette med vinmarker gjelder tøffe lover i Frankrike.

Hun hadde heller ingen nevneverdig egenkapital, men klarte likevel å få lånt nok penger i banken til å kjøpe ti hektar vinmark og leie et lite vineri.

I dag dyrker Marjorie 22 hektar, hvor hun eier 60 prosent selv. Hun selger sin vin «Les Roc des Anges» i hele åtte land, også her i Norge. Husrom leier hun på vingården Mas Amiel med mannen Stephane, deres grand danios og to hester.

... Med brodd

Vinstokk fra 1903. (Foto: Vinarius)Vinstokk fra 1903. (Foto: Vinarius)


Roussillons vinbønder selger stort sett sine druer til kooperativene og jeg spør Marjorie om hennes suksess er vanskelig å svelge for distriktets vinbønder.

- I dag er de ikke særlig hyggelige, svarer hun raskt.

Marjorie påpeker at som ung kvinne møtte hun ikke problemer i begynnelsen. Det var først da hun ble kjent og omtalt at vinbøndene begynte å vise sin sjalusi og motvilje. Marjorie slår også litt tilbake og mener at vinkonsumentene utenfor Frankrike kan mer om vin enn i hennes hjemland.

- Franskmenn kjøper mer etiketter enn vin, hevder hun.

Motstanden har kanskje fått Marjorie til å jobbe ekstra hardt? Hun står opp i fem-tiden og jobber til sent på kveld. Hun kjører sin traktor og sår korn for at ville dyr skal velge kornet, fremfor hennes dyrebare vinstokker.

Hun beskjærer, høster og vinifiserer selv. Hun står for alt fra promotering og salg til papirarbeid, helt ned til sine hjemmelagde visittkort.

Le Roc des Anges

Navnet «Les Roc des Anges» symboliserer den lyse grunnen i vinmarkene hennes. Dette jordsmonnet er uvanlig for området som ellers preges av mørk skifergrunn. Hennes valg av druer er heller ikke typisk for regionen.

Marjorie dyrker druene Carignan, Maccabeu, Grenache gris, Grensche blanc, Grenache noir og Syrah. Hennes eldste vinstokker ble plantet i 1903 og gir en svært rund vin. Marjorie mener det er de gamle vinstokkene som gir ekstra myke tanniner.

- Eikekarakter er en naturlig komponent i vin og jeg er ikke redd for at eik skal gjenkjennes i mine viner.

Resultat av hardt arbeid og kjærlighet. (Foto: Lene Aarnes)Resultat av hardt arbeid og kjærlighet. (Foto: Lene Aarnes)- Målet er vin som gir en spontan og naturlig følelse som følge av sitt jordsmonn, sier hun.

Fordi hun ønsker å beholde renheten i vinen følger Marjorie økologiske prinsipper. Vineriet er gammeldags og nærmest uten tekniske hjelpemidler.

- Teknologi er ikke min greie, konstaterer Marjorie.

Mens vi blar i fotoalbum og smaker hennes vin tegner og forteller Marjorie upretensiøst og med stor lidenskap om vinen og mannen, om hestene, hunden og traktoren, og om planer og ønsker for fremtiden.

Det slår meg at jeg gjerne skulle slått av en prat med Marjorie Gallet når hun har fått den arbeids- og livserfaringen hun ønsker seg.

Da vi noen timer senere skiller lag har jeg blitt minnet om at noen er litt tøffere enn andre.

Tre av Le Roc des Anges' viner er å få på Vinmonopolet i dag. Forhåpentligvis vil flere av Marjories viner blir tilgjengelige i årene fremover, ikke minst er det synd at hennes søte hvitvin «Roc des Anges Passerille» ikke er å finne i polets hyller.

Hvite viner:

• Les Roc des Anges Blanc 2002, Les Roc des Anges / Frankrike.

Pris: 209,- (47047) Vinarius.
Lys gul farge. Dufter av modne lyse frukter, melon og aprikos samt mineraler og asparges. Fruktig og kremet med fin syre og behagelig integrert eikekarakter. God fylde og lang kraftig ettersmak. Har godt av dekantering. Røde viner:

• Le Roc des Anges Rouge 2002, Le Roc des Anges / Frankrike.

Pris: 239,- (47048) Vinarius.
Dyp rød-sort farge. Dufter av mørke bær, solbær, lakris og pepper med innslag av fat. Smaksrik, fruktig og elegant med god kraft og fylde. Lang harmonisk ettersmak hvor smaker som sjokolade og kirsebær kommer frem. Har godt av dekantering.

• Segna de Cor 2003, Le Roc des Anges / Frankrike.

Pris: 149,90 (47718) Vinarius.
Rubinrød farge i retning lilla. Dufter av friske mørke bær, rått kjøtt og innslag av utrer samt svakt eik. Ung, myk og fruktig med god syre, runde tanniner og diskret innslag av fat. God fylde og lengde med en utrolig frisk avsluting.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus