Pickles julegaver

Man høster som man sår. Ved å lage små delikate glass med nedlagte grønnsaker kan du glede din egen andres gane. Kjør pickles!

Pickles er en blanding av oppskårne grønnsaker, særlig agurker, nedlagt i krydret eddik. Her er oppskifter

Pickles


Fyllet kan være som følger:

1blomkål
1agurk
350 gr. gulrøtter
200 gr. bønner
3 epler
350 gr. perleløk
300 gr. pepperfrukt
2 squash
2 store, grønne tomater

Lake


1,25 kg sukker
60 gr. sennep (søt fransk )
40 gr. karry
1,1 l eddik (1,25)
1 chili
5 gr. hel sort peber
5 stk. lang peber
5 gr. sennepskorn
2 laurbær
100 gr. maizena
1/2 brev rød melantin Saltlage:
1 kg salt tilsettes 5 liter vann og røres til saltet er smeltet.

Lag lake:
Sukker, sennep, krydder, karri og eddik blandes kaldt (gjem litt eddik til å røre opp maizenaen opp med) Laken kokes opp og tilsettes melantin og maizena. Kok deretter i 10 minutter.

Fyllet:
Grønsakene skjæres i små stykker. Legg grønsakene i saltlake i 4 - 8 timer. Skyll grønsakene. Tag litt av laken fra og blancher dem her i, lidt af gangen. Når alle grøntsagerne er blancheret og afkølet blandes de med den afkølede lage. Hvis der ikke er lage nok, bruges den del af lagen som grøntsagerne er kogt i.
Der efter fyldes picklesen på glas.
Et godt råd: Kog de forskellige grønsager hver for sig, så de alle forbliver sprøde og lækre.
Et andet godt råd: Tag lidt pickles. Sigt lidt af lagen fra. Hak picklesen groft og bland den op med mayonnaise, efter behag, og du en dejlig hjemmelavet remoulade.

Pickles


600 gram små sylteagurker
100 gram grovt salt
250 gram Perleløk
250 gram gulrøtter
250 gram blomkål
1 rød pepperfrukt
200 gram grønne bønner
1 brev blandet syltekrydderi

Lage:


1 l. eddik
1 dl. Hvitvinseddik
½ l. vann
375 gram sukker
1 spsk. grovt salt

Skyll agurkene grundig og legg de i en skål salt i 12 timer. ta de opp og tørk de rene for salt. Pill perleløken, skjær de skrellede gulrøttene i ca. 1 cm. tykke skiver, del den rengjorte blomkål i mindre buketter, snitt de rensede peberfrugter i strimler og skjær de rensede grønne bønnene i ca. 3 cm. stykker.

Legg grønnsakene i kokende vann og la dem få et hurtig oppkok på 1 min. Ta de opp og legg det lagvis i de klargjorte glassene sammen med agurkerne og krydderier.

Den kokende laken helles over og la det stå og avkjøle uten lokk på. Lukk glassene og plasser de på en rist i bunnen av en gryte. Hell på så mye vann at det når kanten av glasset og sett gryten på komfyren. La det langsomt koke opp og kokes på i 30-45 min. Gryten taes av komfyren og glassene trekkes ytterligere i 30 min.Ta glassene opp og la det avkjøle helt på rene håndklær. Ved for plutselige temperaturskift, kan glassene knekke/revne. Plasseres deretter mørkt og kjølig. Et lekkert «grøntsagskrydderi« til nesten alle kalde og varme kjøttretter. Kan også brukes som tilbehør til visse fiskeretter.

Gode råd til henkogning og syltning

Noen opplever at frukten og grønnsakene de harsyltet har begynt å gjære etter kort eller lang tid.

Det er et spørgsmål om hygiene når glas og krukker skal klargøres til formålet. Det er altså pine død nødvendig at det er en viss respekt og renslighet forbundet med dette. Ellers går det galt før eller siden.
Følg disse gode råd, og du kan få masse gode opplevelser hvor sommerens gleder bringes videre inn i vinterens mørke tid.

1. Bruk alltid gode råvarer.

2. Krukker, glass, flasker og tilhørende må vaskes omhyggelig. Også de du umiddelbart tror er rene og satt vekk etter siste syltetid. Dé skal også vaskes på ny og skyldes i rennende vann. Like før de fylles med sommerens høst, skoldes de med kokende vann tilsatt Atamon. Sett det til tørking med bunnen i været på et rent viskestykke, så de ikke berøres igjen før bruk.

3. Bruk helst en stor kjele med lokk som kan romme mengden sin cirka tre ganger.

4. Har du store mengder frukt eller bær, er det en fordel at dele dem i flere små porsjoner, idet resultatet oftest blir bedre ved mindre. Simpelthen fordi koketiden er kortere.

5. Porsjoner frukt og grønsaker så varme som muligt og kjøl de ned så hurtigt som mulig.

6. Søles det på kanten av glasset under porsjoneringen, tørkes dette av med kjøkkenpapir, dyppet i vann tilsatt Atamon.

7. Oppbevar de syltede produktene så mørkt og kjølig som mulig. Helst under 10° C.

* : Hurtig nedkjøling gjelder ikke ved koking av glass og krukker, da for hurtig temperaturskifte kan få glass og krukker til å sprekke. Her skal det forgå stille og roligt. Hysj...

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus