Perfekt til polferden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Praktiske vinhåndbøker går ut på dato og man trenger nye hvert år. Her er Magasinets anbefalinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskap om vin er det vanskelig å få nok av. Og har du interessen kan du glede deg over en stor mengde vinbøker.

Det kommer stadig nye gode bøker; de mer generelle og de som dekker snevre temaer. Helt utlært blir du aldri og godt er det at utviklingen innen vin er så stor at temaet fortsetter å være spennende, selv for de lærde.

Hvert år skriver flere av disse lærde håndbøker som passer som hånd i hanske når man skal ut på handletur. Det er flere gode håndbøker å velge blant i bokhandelen. Følgende bøker utfyller hverandre godt og er skrevet av svært anerkjente fagfolk.

«Norges beste vinkjøp 2005»

, Arne Ronold
(Vigmostad og Bjørke, 2004)

Arne Ronold er den eneste i Norge som kan smykke seg med den gjeve tittelen «Master of Wine». Han er redaktør av fagtidsskriftet Vinforum og har forfattet flere vinbøker. Håndboken «Norges beste vinkjøp 2005» er en veiledning til landets 500 beste og 50 verste vinkjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken gir fyldige beskrivelser og kvalitets vurderinger. Du finner informasjon om årets vin-trender, råd om mat- og vinkombinasjoner, samt litt generell vinkunnskap. Kapitlene er inndelt etter vintype, og vinene er samlet under sine respektive land. Ronolds personlige språk gir boken et friskt pust og bilder av vin-etikketter bidrar til at boken er luftig og oversiktlig.

Det gis vinanbefalinger i alle prisklasser. De aller beste vinene er tildelt en stjerne, mens de dårligste merkes med nedover-pil. Ytterligere rangeringen slik Ronold gir i bladet «Vinforum» kunne med fordel vært videreført til denne boken. Der får vinene opp til fem stjerner og stjerner settes i parentes for å estimere lagringspotensialet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken er ment som en praktisk bok, noe som rettferdiggjør mengden teori. For å symbolisere hvilken mat vinen passer til er det brukt bokstaver, selvforklarende ikoner à la Vinmonopolets høne eller fisk hadde vært mer brukervennelig. Undertegnede savner også plass til egne notater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fullt utbytte av boken må nok bestillingslisten tas i bruk, noe som på ingen måte bør ses på som negativt så lenge vi har Vinmonopolets system å forholde oss til.

Alt i alt er dette en svært anvendelig, nyttig og ikke minst oversiktlig bok som man ikke trenger å være «vin-nerd» for å dra nytte av.

«Vin 2005»

, Hugh Johnson
(Vigmostad og Bjørke, 2004)

Hugh Johnson er en av verdens fremste vinkjennere og har gitt ut flere kjente vinbøker. «Vin 2005» er en siste reviderte utgave av hans aller første vinhåndbok, utgitt i 1977 og regnes som en klassiker.

Mange av verdens viner blir presentert i denne praktisk guiden med kvalifiserte vurderinger. Du får basiskunnskap om de ulike vintypene samt nyttig oversikt over druetyper og fine veiledninger over hva slags viner du bør velge til forskjellige matretter.

Oppføringene har informasjon om navn og området vinen kommer fra. Vinens farge og grad av sødme, eller om den er musserende, angis med bokstaver. Stjerner brukes for å antyde kvalitet og årgangsopplysninger angis i fete eller fargede tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også her trekker mangelen av egne sider til notater noe ned. Boken er tykk og trettpakket med omtaler, uten visuelle luftlommer og krever dermed en større leserinnsats av brukeren. Boken bærer i tillegg noe preg av at den ikke er skapt under norske forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Preferanser og synspunkter


Man bør alltid være klar over at vinomtaler er og blir subjektive vurderinger. Vinskribenter og andre vinfaglige, kan ha svært ulike preferanser og synspunkter uansett hvor kyndige de er. Det er likevel ikke til å komme utenom det faktum at Arne Ronold har mer utviklede smaksløker enn de fleste og er en utrolig vinfaglig ressurs her i landet. Også Hugh Johnson kan utvilsomt sin vin.

Du bør likevel aldri slavisk følge omtaler, terningkast eller poengsummer, men stole på egen smak. Når det er sagt, om du ønsker å ha et økende utbytte av vin bør du både tenke og prøve nytt. Da kan fallgruvene minskes betraktelig om man lar seg veilede litt i ny og ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygt og godt kan bli kjedelig i lengden!

Vinmonopolet:


Søk opp din vin på Vinmonopolets nettsider, eller ring telefonnummer 04560 dersom du har spørsmål om vin. Vinmonopolet har egen nettbutikk som leverer til et postkontor nær deg, til ditt vinmonopol og i enkelte områder helt hjem på døren.

Vin på nett:


Startsidens vin- og brennevinskategori

Les mer i Magasinet:


• Mat & Drikke: Oppskrifter, vin og tips