Den eksentriske milliardæren!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var en av Amerikas rikeste, mest fascinerende og eksentriske menn. Men også den mest tragiske! Howard Hughes var virkelighetens «Aviator».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsbilde som viser Howard Hughes slik han etter sigende skal ha sett ut mot slutten.Illustrasjonsbilde som viser Howard Hughes slik han etter sigende skal ha sett ut mot slutten.

Howard Hughes (1905 - 1976) hadde store planer for seg selv. Han ville bli verdens beste golfspiller, den dyktigste produsenten i Hollywood, den største piloten og verdens rikeste mann.

Han klarte å oppfylle mange av drømmene sine. Men et sted på veien tippet genialiteten hans over i den komplette galskap.

God start på livet
Økonomisk hadde Hughes en bedre start på livet enn de fleste andre. Som attenåring arvet han «Hughes Tool Company» av faren. Firmaet var verdt 750 000 dollar (omtrent 7 millioner norske kroner) da Hughes overtok, men innen 1972 hadde verdien på selskapet steget til 745 millioner dollar. Da omfattet imperiet en rekke casinoer og hoteller i Las Vegas, Reno og på Bahamas, samt gruveinteresser, fast eiendom og flyselskapet TWA (Trans World Airlines).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den unge Howard Hughes sammen med skuespillerinne Bette Davis.Den unge Howard Hughes sammen med skuespillerinne Bette Davis.

Men før den tid hadde Howard Hughes flyttet til Hollywood for å søke lykken. Her ble han filmprodusent med suksesser som Hell's Angels, Scarface og The Outlaw. Den unge, vellykkede Hughes ble raskt regnet for å være en av landets mest attraktive ungkarer. I tillegg var han beryktet som forfører. Damene han involverte seg med inkluderte stjerner som Ava Gardner, Ginger Rogers, Katharine Hepburn, Bette Davis og Rita Hayworth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyrekorder


Men Hughes var ikke bare kjent på grunn av sin rikdom og sine damehistorier. Han elsket også fly og satte en rekke flyrekorder. I 1938 fløy han for ekempel jorden rundt på rekordtid. Og i 1942 tegnet han verdens største fly. Flyet fikk klengenavnet «Spruce Goose» (Grangåsa) ettersom man blant annet brukte gran i konstruksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isolasjon og besettelse


Så langt hadde verden ligget for Hughes føtter. Det meste han tok i ble til gull. Men genialiteten hans måtte stadig vike plass for en galskap som til slutt bikket helt over. Og i 1958, da Hughes var 53 år gammel, overrasket han en hel verden med å trekke seg fullstendig vekk fra rampelyset. Hans øske om isolasjon var absolutt. Gardinene på hotellrommet der han bodde var fra nå av alltid svarte og limt igjen.

 I 1942 konstruerte Howard Hughes verdens største fly, Spruce Goose. I 1942 konstruerte Howard Hughes verdens største fly, Spruce Goose.

Fra å være en populær kvinneforfører og sosialt midtpunkt, ble Howard Hughes en stadig mer eksentrisk enstøing.

Hans største og underligste besettelse var sannsynligvis hans frykt for bakterier. En gang laget Hughes et skriv til staben der han i detalj beskrev ni skritt som skulle følges når man åpnet en boks med frukt, for å forhindre at bakterier skulle komme i kontakt med innholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et tidspunkt sluttet han faktisk å snakke i telefonen i frykt for at bakterier skulle smitte gjennom telefonen og infisere ham.

Undergangen


Til tross for sin besettelse med renhet, begynte Hughes selv å leve i en ubeskrivelig mengde skitt. Soverommet ble aldri rengjort, sengetøyet sjeldent skiftet. Støv, skitt og avfallspapirer lå overalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leonardo DiCaprio spiller den unge Howard Hughes i storfilmen «The Aviator».Leonardo DiCaprio spiller den unge Howard Hughes i storfilmen «The Aviator».

Han badet sjelden og pusset aldri tenner. Håret og neglene ble ikke klippet og klærne begynte å gå i oppløsning. Av og til brydde han seg ikke om å kle seg i det hele tatt.

Og det sluttet ikke der. Som et siste steg på veien mot den komplette galskapen forlangte Hughes også at all urinen hans skulle oppbevares på flasker (!).

Mot slutten veide Hughes bare 40 kilo. De få som så han sa at han mest av alt lignet på broren til en heks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Howard Hughes døde 5. april 1976, 71 år gammel.

Filmen om ham, med Leonardo diCaprio som den unge Howard Hughes, har norsk premiere 4. februar.

Mer om Howard Hughes


The Aviator
Wikipedia: Howard Hughes


Relaterte saker


Den siste kastrat
Ota Benga: Mannen i buret Verdens verste poet
Med døden på utstilling
Det underlige museum
«Apekvinnen»
«Elefantmannen»
Elefantmannens andre ansikt
Åndefotografen
Tilbakemelding eller tips om historier vi kan skrive om, send et tips til sverre@startsiden.no