Nobelpris til Pippis mamma!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem husker vel ikke Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump? Astrid Lindgren har gledet barn og voksne i alle år med sine fengende barnebøker. Forfatter Erlend Loe har

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 PIPPI LANGSTRØMPE: Verdens sterkeste jente med Herr Nilsson på skulderen. PIPPI LANGSTRØMPE: Verdens sterkeste jente med Herr Nilsson på skulderen.

– Verden trenger en påminnelse om at god barnelitteratur er minst like viktig, og sannsynligvis viktigere, enn all annen litteratur, skriver Erlend Loe i sin begrunnelse hvorfor Astrid Lindgren skal få Nobelprisen i Litteratur.

Stor oppslutning


Etter å ha søkt på nettet en lang stund, kom Erlend Loe over hjemmesiden til den Fryxellska skolan, hvor man kan skrive under på et opprop om at Nobelprisen i litteratur må gå til Astrid Lindgren.

 ERLEND LOE: Astrid Lindgren har betydd mye for han som forfatter og medmenneske. ERLEND LOE: Astrid Lindgren har betydd mye for han som forfatter og medmenneske.

– Jeg har tenkt på dette i flere år. Foreløpig er det ingen bevisst aksjon, men det er fint hvis mange kunne skrive under, sier Loe til NTB. Første mars sendte han ut en e-post til alle han kjente med oppfordring til å sende den videre. Og det har blitt en lang liste over mennesker som vil at Nobelprisen skal gå til Astrid Lindgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En påminnelse


Lindgren har takket Fryxellska skolan og deres kampanje med følgende hilsen, gjengitt på deres hjemmeside.

«Hjertelig takk skal dere ha for alle oppmuntrende brev og avisutklipp fra deres kampanje. Sånne supportere skal man ha», skriver Lindgren.

 ASTRID LINDGREN: Har formidlet humor, varme og rampestreker i et halvt århundre! ASTRID LINDGREN: Har formidlet humor, varme og rampestreker i et halvt århundre!

– Jeg er svært glad i Astrid Lindgrens bøker og mener det er litt skammelig å la henne gå ut av verden uten å få den største litterære prisen som finnes, bare fordi hun skriver barnelitteratur, sier Loe til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan Pippi ble til


Astrid Lindgren har i et halvt århundre gledet og fengslet oss med sine mange bøker. Den første boka om Pippi Langstrømpe ble til da hennes datter så gjerne ville høre et spennende eventyr. Da Astrid Lindgren spurte om hva da, sa datteren: «Fortell om Pippi Långstrump!» Dette navnet tok hun ut av løse luften og Astrid begynte å fortelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Astrid Lindgren er født i Vimmerby i Småland i 1907. Hun ble kjent som forfatter da hun i 1945 ga ut den første boken om Pippi Langstrømpe. Så kom «Alle barna i Bakkebygrenda»(1947), «Mio, min Mio» (1954), «Emil i Lønneberget» (1963), «Karlsson på taket» (1955), «Madicken» (1960), «Vi på Saltkråkan» (1964) og ikke minst den modige jenta «Ronja Røverdatter» som kom i 1981.

Skrevet om og for barn


Etter dette har det kommet flere bøker. Det sorgløst levende barnet er ofte i sentrum, men med farer som truer dets idyll. Hun retter ofte blikket på det ensomme, omsorgssøkende barnet, som går for seg selv og som lever i sin egen fantasiverden. Mange av hennes bøker er blitt både film og teaterstykke. Her i Norge har nettopp Madicken gått i reprise på barne-tv.

Lei av debatten?


Astrid Lindgren er nå over 90 år og syn og hørsel er ikke så bra lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den egentlige fristen er at Astrid Lindgren er gammel. Jeg mistenker at hun kanskje er lei av hele debatten. Men prisen må hun få enten hun vil det eller ei, sier Loe som har «Brødrene Løvehjerte» som favoritt.

PEKERE VIDERE

:
Stem på Astrid Lindgren her!
Side med alle Astrid Lindgrens bøker
Erlend Loes offisielle hjemmeside
Astrid Lindgrens verden (se)
Christins Pippi side
Fryxellska skolan