Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Låne penger

Å låne penger kan være en fordel for deg som ønsker å finansiere noe raskt, men ikke har tid til å spare intensivt.

Et lån kan gi deg økonomisk fleksibilitet i en kortere periode og hjelpe deg med å komme i gang med planer, reise på ferie eller stelle i stand et arrangement. 

 

Men det å låne penger er en stor forpliktelse og ikke noe du bør gjøre uten å ha vurdert nøye om det virkelig er noe for deg. I denne artikkelen skal vi gi deg seks tips til hva du bør tenke over før du låner. 

1. Har jeg tid til å spare?

Før du låner penger bør du vurdere om du har tid til å spare intensivt i en liten periode. Sett deg et mål på for eksempel tre-fire måneder med intensiv sparing og lån deretter det resterende beløpet. Slik unngår du å låne for mye, og kan også spare deg for et par tusenlapper. 

 

Et bonustips er å se om du har noe hjemme du kan selge. De aller fleste av oss har noen skatter liggende blant alt vi har stuet bort i boden. Har du for eksempel en gammel PC, mobil eller nettbrett? Kanskje du har masse tøy du ikke bruker? Eller noen gamle pensumbøker fra studietiden som fremdeles kan være verdifulle for nye studenter? 

 

Undersøk gjerne tjenester som Finn.no for å se hva folk ønsker å kjøpe. 

2. Sett opp et månedsbudsjett

Skal du låne penger bør du sette opp et budsjett og se hvor mye økonomien din tåler. Har du råd til de ekstra utgiftene lånet vil gi i måneden? 

 

Sjekk gjerne en lånekalkulator for å beregne ut cirka hva lånet vil koste deg i måneden. Husk at lånekalkulatoren regner ut månedlige kostnader etter en gjennomsnittsrente, og at du derfor kan få et lånetilbud med en høyere rente. Ta høyde for dette når du setter opp budsjettet. 

3. Velg en realistisk nedbetalingsplan

Skal du låne penger kan en lenger nedbetalingsplan gi en lavere rente.

 

Det er bra å ha ambisjoner om å betale tilbake lånet innen det har gått ett år. Vær likevel obs på at det å overstige avtalt nedbetalingstid kan gi høyere totalkostnader. Sørg derfor for at du velger en realistisk nedbetalingsplan. 

 

Velg heller en fleksibel plan. Da har du mulighet til å tilbakebetale lånet tidligere dersom det dukker opp ekstra penger, uten at det koster deg noe ekstra. På denne måten taper du ikke penger på unødvendige gebyrer.

Forbrukslån fra Axo Finans

4. Se etter et lån med gode vilkår og betingelser 

Har du fått et lånetilbud?

Husk alltid på å se etter lånet med de beste betingelsene og vilkårene når du skal låne penger. Eksempler på et godt lån er:

  • En lav nominell og effektiv rente
  • En fleksibel nedbetalingsplan
  • Få gebyrer
  • Lave totalkostnader
  • En uforpliktende søkeprosess 

Når du får et lånetilbud, må du gå grundig gjennom informasjonen knyttet til tilbudet. Ikke takk ja til et utydelig tilbud før du har fått svar på alt du lurer på. 

5. Unngå høy effektiv rente

Noen ganger kan det se ut som om du har fått et veldig bra lånetilbud, i hvert fall når du ser på hvilken nominell rente du har fått. 

Men det er ikke alltid tilfellet når du ser på den effektive renten. Det er nemlig den effektive renten som viser den endelige renten, og forteller deg hva de totale kostnadene av lånet blir når du skal låne penger. 

Den effektive renten er grunnrenten, eller den nominelle renten ilagt alle gebyrer og kostnader. 

6. Sammenlign lånetilbud

Ikke takk ja til det første lånetilbudet du får når du skal låne penger. Du kan spare mye tid og penger på å sammenligne flere lånetilbud.

Sammenlign derfor lånetilbud fra flere banker og långivere før du signerer et lånetilbud. Dette kan du gjøre på egenhånd ved å sende en forespørsel til flere banker/långivere, eller ved å søke lån gjennom en finansagent som vår samarbeidspartner Axo Finans.  

Fordelen med å sammenligne lån gjennom en finansagent er at bankene og långiverne konkurrerer om å få akkurat deg som kunde. Slik får du tilbud om den laveste renten de har mulighet til å tilby deg. Sammenligningstjenesten til Axo Finans er en helt uforpliktende og kostnadsfri tjeneste, og passer for deg som ønsker å undersøke lånemarkedet. 

Tjenesten til Axo Finans er ganske enkel: Du fyller kun ut én søknad, som så sendes videre til alle deres samarbeidspartnere (som forøvrig er noen de beste bankene og långiverne i landet). En av rådgiverne hos Axo Finans vil deretter sammenligne lånetilbudene for deg, og komme tilbake til deg i løpet av kort tid med det beste tilbudet for deg. 

Ta med deg disse 6 tipsene når du skal låne penger. På denne måten er du best mulig forberedt!

Vi sammenligner disse 20 bankene for deg