Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, Totalt: 140.256.

Hvor mye kan man låne?

Hvor mye man kan låne avhenger av dine totale inntekter og utgifter. 

Regjeringen har satt sammen en rekke retningslinjer som banken må følge for å sørge for en forsvarlig utlånspraksis, og for at du skal kunne leve med lånet.

 

Har du opplevd å få avslag på et lån, er det rett og slett fordi banken eller långiveren har tatt en vurdering av hvorvidt det er forsvarlig å låne til deg og kommet frem til at risikoen er for stor. Litt forvirrende? Følg med videre, så skal vi forklare litt nøyere.


Hvor mye tåler du å låne?

Hvor mye du kan låne og hvor mye økonomien din tillater deg å låne henger sammen med retningslinjene banken eller långiveren må følge. Retningslinjene eksisterer nemlig til forbrukerens beste, og er der for at du ikke skal låne mer enn det du tåler. Dette gjelder både for forbrukslån, boliglån og andre typer lån.

For å finne ut av hva hver kunde kan låne, må banken gjennomgå en individuell kredittvurdering av kunden. Her setter de total gjeld opp mot totale årsinntekter. Har du for lav lønn kan det derfor være smart å søke forbrukslån med en medlåntaker slik at dere er to om utgiftene. Dette kan for eksempel være en samboer eller et familiemedlem.

Les mer: Forbrukslånkalkulator

 

Kredittvurdering

Hvor mye man kan låne avhenger av kredittvurderingen banken/långiveren foretar av kunden.

I kredittvurderingen ser man gjerne på faktorer som:

 • Total gjeld og utgifter
 • Totale årsinntekter
 • Betalingshistorikk
 • Lønnsstatistikk (f.eks. hvor mye du har økt i lønn de siste årene)
 • Jobbstatus
 • Om du eier andre midler som kan selges dersom det blir tøffere tider
 • Sivilstatus
 • Bostatus
 • Barn
 • Transport

Når banken eller långiveren skal innvilge et lån, ser de spesielt på din totale gjeld og at den ikke overstiger fem ganger brutto årsinntekt. Dette gjelder både for forbrukslån og boliglån.

Dette er særdeles viktig når det gjelder boliglånssøknader, fordi det ofte er snakk om betydningsfulle summer – og ikke minst din livskvalitet. Det hender for eksempel oftere nå enn før at man opplever å få avslag på en boliglånssøknad, til tross for at man oppfyller kravet til egenkapital. Dette er fordi bankene har blitt strengere på å følge dagens retningslinjer.

Hvor mye man kan låne avhenger med andre ord av samlet inntekt, utgifter, total gjeld og din kredittvurdering.

I de tilfeller du låner med sikkerhet (som f.eks. boliglån eller billån) vil banken også se på egenkapital eller eventuell sikkerhet i eiendeler eller realkausjonist.

Axo Finans

Hva bør man tenke på før man låner?

Vurderer du å låne bør du tenke nøye over hva et lån betyr for deg og din økonomiske situasjon. Dette gjelder både for lån med og uten sikkerhet. Selv om boliglån kan være gunstig i form av at man får skattefradrag og andre fordeler, er det viktig at du passer på å ikke låne mer enn det du faktisk tåler.

Før man låner bør man derfor:

 • Sette opp et budsjett
 • Vurdere om økonomien din tåler et rentehopp
 • Vurdere om det vil lønne seg å låne
 • Vurdere om du har tid til å spare intensivt i en periode
 • Finne det rimeligste og beste tilbudet for deg

Før du låner bør du vurdere forbruksmønsteret ditt og hvor mye du faktisk trenger til hverdagslige formål som klær, strøm, reise, mat også videre. Dette kan du enkelt føre opp i et budsjett. Husk å være ærlig med deg selv. Et godt tips er å gå gjennom eldre kontoutskrifter og vurdere forbruket ditt deretter.

 

Ulike lån

Uansett om det er snakk om et boliglån eller et forbrukslån, inngår man som oftest en avtale om et annuitetslån når man får innvilget et lån.

Det betyr at man betaler like store terminbeløp til lånet er nedbetalt. Et annuitetslån sammenlignes ofte med en vekt, hvor man betaler mest i renter i begynnelsen og mest på låneavdragene mot slutten. Mange foretrekker dette fordi terminbeløpet er forutsigbart, og man kan enkelt sette opp et budsjett uten å måtte ta høyde for uforutsigbare beløp.

Noen kan også få tilbud om å velge mellom et rammelån eller et serielån når de får et lånetilbud:

 

Rammelån

I et rammelån får du et lånetilbud der du selv bestemmer hvor mye av rammen du ønsker å bruke. På mange måter kan dette gi deg en større økonomisk frihet, men det forutsetter at du har en god økonomisk kontroll. Lånet kommer uten en fast nedbetalingsplan, og du bestemmer selv hvor mye du ønsker å betale inn til lånekontoen til enhver tid. Her bestemmer man selv hvor mye man kan låne.

 

Serielån

Et serielån er et lån som har varierende terminbeløp. Dette er fordi rentedelen av lånet vil variere etter hvert som lånet blir mindre, mens avdraget på beløpet forblir det samme. Du vil med andre ord starte med et høyere månedsbeløp og avslutte med et mindre månedsbeløp enn i et annuitetslån.

 

Slik finner du det beste lånet

Det finnes ikke noe rett svar på hvor mye man kan låne, men er du nysgjerrig på lånemarkedet og hvor mye du kan låne, kan en låneformidler som Axo Finans bistå kunder med å finne det beste lånetilbudet på forbrukslån. Gjennom deres tjeneste kan du søke om å låne opptil 500.000 hos flere banker, med kun én lånesøknad.

Tjenesten til Axo Finans er helt uforpliktende, kostnadsfri og enkel å bruke.

Vi sammenligner disse 19 bankene for deg