Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262573.

Dette bør du vite om lån

Ordet lån kan omfatte alle typer lån, men vanligvis snakker vi om forbrukslån eller boliglån. Mange utlånere kan ha flere produkter utover dette, som for eksempel depositumslån, leasing, billån, og båtlån. Men i prinsippet er disse lånene det samme. De er som oftest et annuitetslån med en ulik effektiv og nominell rente som kan komme med diverse kostnader og gebyrer.

I denne artikkelen skal vi forsøke å gi deg en liten oppklaring i hva ulike typer lån innebærer, samt gi deg noen tips til hva du bør tenke på når du skal søke lån.

Hva er lån?

Definisjonen på lån er en avtale mellom to parter. Dette er en avtale mellom en långiver og en låntaker, hvor långiveren kan kreve betalt for lånet i form av renter og gebyrer. Derfor kan låntakeren gjerne betegnes som en debitor (skyldner) og långiveren som en kreditor (kravshaver).

Som oftest snakker vi om låneforholdet mellom en bankkunde og en bank (eventuelt långiver), og det er dette låneforholdet vi skal se videre på i artikkelen. Men det kan være nyttig å vite at lignende låneavtaler også kan bli inngått ved lån av penger eller andre formuesgjenstander mellom privatpersoner eller gjennom andre tjenester.

Når du låner penger i banken eller hos en långiver får du tilbud om en nominell og effektiv rente. Disse rentene forteller deg noe om hva lånet kommer til å koste. Den nominelle renten er grunnrenten på lånet, og blir beregnet ut fra markedssatser samt vurderinger av blant annet din økonomi/lønn og betalingsevne. Den effektive renten består av grunnrenten pluss alle gebyrer og eventuelle kostnader. Det er denne du bør se etter dersom du skal sammenligne lånetilbud.

Annuitetslån

Når vi snakker om et lån i en bank eller hos en långiver, inngår kunden som oftest en avtale om et annuitetslån. Dette innebærer at kunden betaler like store terminbeløp til lånet er nedbetalt. Mange sammenligner annuitetslån med en vekt, der man i begynnelsen betaler mest på rentedelen av lånet, og i slutten betaler mest på avdragsdelen.

Det er mange som foretrekker denne typen lån fordi terminbeløpet er forutsigbart, og man kan enkelt sette opp et budsjett uten å måtte ta høyde for uforutsigbare beløp.

Det er vanligst å få tilbud om et annuitetslån når du søker for eksempel boliglån og forbrukslån.

Rammelån

Mens terminbeløpene i et annuitetslån er mer forutsigbare, vil et rammelån være mer fleksibelt, og kan for mange gi mer økonomisk frihet.

I et rammelån vil du selv bestemme hvor mye av “rammen” du ønsker å bruke. Og du bestemmer selv hvor mye du ønsker å betale inn til lånekontoen din til enhver tid. Lånet kommer uten en fast nedbetalingsplan, men for de aller fleste banker vil rentekostnaden være et minimumskrav. For mange banker vil det også kun være mulig å søke om et rammelån dersom du har et eksisterende boliglån i banken.

Et rammelån er et lån som kan være gunstig for deg som har god økonomisk oversikt, og som ønsker litt mer fleksibilitet i økonomien.

Serielån

Et serielån er et lån med varierende terminbeløp. Dette er fordi rentedelen av lånet vil være variabelt mens avdraget på beløpet forblir det samme gjennom hele perioden. I begynnelsen vil du da betale et høyere terminbeløp enn i slutten fordi renteandelen går ned etterhvert som lånet blir mindre.

Dette kan være et bra lån for deg som blir motivert av å se at terminbeløpene blir mindre, og i mange tilfeller kan du også spare litt penger på serielån dersom du følger nedbetalingsplanen. Men serielån blir lite brukt til fordel for annuitetslån. Det er nemlig lettere å holde en økonomisk oversikt med et annuitetslån der beløpene er konstante gjennom hele perioden.

Boliglån og forbrukslån

Et boliglån er et lån låntakeren kan få innvilget av banken ved kjøp av ny bolig. For å få lånet innvilget må låntaker stille med minimum 15% egenkapital av boligprisen eller tilsvarende i sikkerhet i annen eiendom eller gjennom kausjonister. Låntakeren vil som oftest få tilbud om et annuitetslån, men her kan en også få tilbud av banken om å velge blant de tre ovenstående lånevalgene.

 

Et forbrukslån er et lån der låntaker ikke trenger å stille med sikkerhet i for eksempel egenkapital eller en formuesgjenstand slik en må ved for eksempel et boliglån. Vanligvis vil renten derfor være noe høyere på forbrukslån enn boliglån fordi banken behøver en måte å sikre seg på ved eventuelle tap. Som oftest vil låntakeren få tilbud om et annuitetslån som gjerne kommer med termingebyr.

 

Er du usikker på om du har fått et godt lånetilbud? Da kan låneformidlere som Axo Finans bistå kunder med å finne det beste lånetilbudet på forbrukslån opptil 500.000 hos flere banker med kun en lånesøknad. Tjenesten til Axo Finans er helt uforpliktende, kostnadsfri og enkel å bruke.