Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Lån

Vurderer du å ta opp et lån? I samarbeid med låneagenten Axo Finans forteller vi deg alt du trenger å vite om å låne penger, uansett hva du trenger penger til.

Hva er et lån?

lån uten sikkerhet

Et lån sikter til avtalen mellom to parter, der den ene stiller kapital (penger) til disposisjon, mens den andre part påtar seg en forpliktelse til å betale tilbake lånet i henhold til avtalen som er inngått. Å handle på avbetaling eller bruke kreditt er i prinsippet det samme som å ta opp et lån.

Hva koster et lån?

Det koster penger å låne penger. Totalkostnaden finner vi ved å se på renter og gebyrer. Både renter, gebyrer og avdrag skal betales til avtalt tidspunkt, vanligvis hver måned eller hvert kvartal. Dette kalles et terminbeløp.

Renten oppgis vanligvis som prosent per år av den utestående gjelden, og tjenes inn av den som er utlåner. Som forbruker vil du måtte forholde deg til to typer rente: Nominell og effektiv rente. Nominell rente er lånets grunnkostnad. Effektiv rente innebærer den nominelle renten, i tillegg til gebyrer og eventuelle andre kostnader på lånet. For å finne ut av hva lånet faktisk koster må du altså se på den effektive renten.

Hvordan skal lånet betales tilbake?

I samarbeid med utlåner bestemmer du hvor lang nedbetalingstiden skal være, og hva slags nedbetalingsplan som passer deg best. Du kan få valget mellom et annuitets- og et serielån:

Et annuitetslån har faste terminbeløp hver måned, med varierende avdrag og renter. Rentebeløpet blir mindre i takt med at gjelden nedbetales, mens avdraget blir større. Terminbeløpet holder seg konstant gjennom hele lånets løpetid.

Et serielån har variable terminbeløp. Beløpet på avdraget holder seg konstant, mens rentebeløpet blir stadig mindre ettersom gjelden synker. Dermed vil også terminbeløpet synke. 

Hvor mye kan jeg låne?

refinansiering

Hvor mye du kan låne avhenger av hva slags lån du er ute etter, og hvordan det står til med din personlige økonomi. Når man søker om å låne penger, blir det alltid gjort en individuell vurdering av hver enkelt søker. Utlåner bestemmer sum og rentesats, basert på opplysningene som kommer fram. 

I Norge kan man søke om lån uten sikkerhet på opptil 500 000 kroner med en nedbetalingsperiode på opptil 15 år. Med så store summer har renten utrolig mye å si for totalkostnaden, og for å finne best mulig rente er det viktig å undersøke markedet nøye.

Hvor mye bør jeg låne?

En ting er hvor mye man kan låne – enda viktigere er hvor mye man bør låne. For personer med stabil privatøkonomi er det ikke vanskelig å få låne penger, og det kan være fristende å takke ja til ekstra kapital dersom man får tilbud om det. 

 

Man bør aldri låne over evne. Et lån er en stor økonomisk forpliktelse som man vanligvis må forholde seg til i mange år. Det er viktig å ha kontroll på at man takler terminbeløpene i dag, og i fremtiden. Har du usikker inntekt, bør du kanskje ikke låne penger i det hele tatt. 

Hvor finner man de laveste rentene?

Som tommelfingerregel får man tilbud om lavere rente jo høyere lån man søker om. Det vil si at lånet totalt sett blir billigere. 

Desto kortere nedbetalingstid man har, desto mindre betaler man i renter. Dermed blir også gjelden totalt sett billigere, men terminbeløpene blir høyere. 

Undersøk vilkårene nøye

I dag finnes det en rekke finansielle aktører som tilbyr lån, smålån og kreditter, og renter og gebyrer kan variere mellom de forskjellige långiverne. For å finne det rimeligste tilbudet er det derfor viktig å skaffe oversikt over hvilke tilbud som finnes på markedet, og dermed sammenligne de forskjellige avtalene. Følgende forhold påvirker lånets totalkostnad og bør undersøkes:

  • Renter
  • Gebyrer
  • Eventuelle andre kostnader
  • Nedbetalingsperiode

Hvem er Axo Finans?

Låneagenten Axo Finans tilbyr sammenligning av lånetilbud kostnadsfritt og uforpliktende. Du får raskt svar på hvor mye du får innvilget og hva det vil koste deg i måneden. Hos Axo Finans får du profesjonell hjelp i møte med långiverne, slik at du slipper å takke ja til et tilbud som i utgangspunktet var for dyrt. 

Vi sammenligner disse 20 bankene for deg