Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, Totalt: 140.256.

Lån

Ordet lån kan omfatte alle typer lån, men vanligvis snakker vi om forbrukslån eller boliglån.

Mange utlånere kan ha flere produkter utover dette, som for eksempel depositumslån, leasing, billån, og båtlån. Men i prinsippet går disse finansieringstypene ut på det samme. De er som oftest et annuitetslån med en ulik effektiv og nominell rente som kan komme med diverse kostnader og gebyrer. 

 

I denne artikkelen skal vi forsøke å gi deg en liten oppklaring i hva de ulike typene innebærer, samt gi deg noen tips til hva du bør tenke på når du skal søke lån. 


Hva er lån?

Definisjonen på lån er en avtale mellom to parter. Dette er en avtale mellom en långiver og en låntaker, hvor långiveren kan kreve betalt for lånet i form av renter og gebyrer. Derfor kan låntakeren gjerne betegnes som en debitor (skyldner) og långiveren som en kreditor (kravshaver). 

 

Som oftest snakker vi om et låneforhold mellom en bankkunde og en bank (eventuelt långiver), og det er også dette vi skal se videre på i artikkelen. Men det kan være nyttig å vite at lignende låneavtaler også kan bli inngått mellom privatpersoner eller gjennom andre tjenester. 


Annuitetslån


Når vi snakker om et lån i en bank eller hos en långiver, inngår kunden som oftest en avtale om et
annuitetslån. Dette innebærer at kunden betaler like store terminbeløp til lånet er nedbetalt. Mange sammenligner annuitetslån med en vekt, der man i begynnelsen betaler en større renteandel, og i slutten av perioden betaler mest i avdrag. 

 

Det er mange som foretrekker denne typen lån fordi terminbeløpet er forutsigbart, og man kan enkelt sette opp et budsjett uten å måtte ta høyde for uforutsigbare beløp. 

Forbrukslån kommer som regel som et annuitetslån.


Rammelån


Mens terminbeløpene i et annuitetslån er mer forutsigbare, vil et rammelån være mer fleksibelt, og kan for mange gi mer økonomisk frihet. 

 

I et rammelån vil du selv bestemme hvor mye av “rammen” du ønsker å bruke. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å betale ned på gjelden din til enhver tid. Lånet kommer uten en fast nedbetalingsplan, men for de aller fleste banker vil rentekostnaden være et minimumskrav. For mange banker vil det også kun være mulig å søke om et rammelån dersom du har et eksisterende boliglån i banken. 

 

Et rammelån kan være gunstig for deg som har god økonomisk oversikt, og som ønsker litt mer fleksibilitet i økonomien. 


Serielån


Et serielån er et lån med varierende terminbeløp. Dette er fordi rentedelen av lånet er variabelt mens avdraget på beløpet forblir det samme gjennom hele perioden. I begynnelsen vil du da betale et høyere terminbeløp enn i slutten fordi renteandelen går ned etterhvert som gjelden blir mindre. 

 

Dette kan være et bra alternativ for deg som blir motivert av å se at terminbeløpene blir mindre, og i mange tilfeller kan du også spare litt penger på serielån dersom du følger nedbetalingsplanen. Men serielån blir lite brukt til fordel for annuitetslån. Det er nemlig lettere å holde en økonomisk oversikt med et annuitetslån der beløpene er konstante gjennom hele perioden. 


Boliglån og forbrukslån

Et boliglån er et lån man kan få innvilget av banken ved kjøp av ny bolig. For å få lånet innvilget må låntaker stille med minimum 15% egenkapital av boligprisen eller tilsvarende i sikkerhet i annen eiendom eller gjennom kausjonister. 

 

Låntakeren vil som oftest få tilbud om et annuitetslån, men her kan en også få tilbud av banken om å velge blant de tre ovenstående nedbetalingsalternativene. 

 

Ved et forbrukslån trenger ikke låntaker å stille med sikkerhet i for eksempel egenkapital eller en formuesgjenstand slik en må ved for eksempel et boliglån. Vanligvis vil renten derfor være noe høyere på forbrukslån enn boliglån fordi banken behøver en måte å sikre seg på ved eventuelle tap. Som oftest får man tilbud om et annuitetslån som gjerne kommer med termingebyr. 

Dersom du sitter på mange dyre smålån og kreditter, vil et forbrukslån til refinansiering være en lønnsom løsning. Slik får du samlet all gjeld i et nytt lån med færre gebyrer og bedre rente.


Nominell og effektiv rente

 

Når du låner penger i banken eller hos en långiver får du tilbud om en nominell og effektiv rente. Disse rentene forteller deg noe om hva lånet kommer til å koste. 

 

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet, og blir beregnet ut fra markedssatser samt vurderinger av blant annet din økonomi/lønn og betalingsevne. Den effektive renten består av grunnrenten pluss alle gebyrer og eventuelle kostnader. Det er denne du bør se etter dersom du skal sammenligne lånetilbud. 


Søk lån gjennom en låneformidler


Er du usikker på om du har fått et godt lånetilbud? Da kan låneformidlere som Axo Finans bistå kunder med å finne det beste tilbudet på forbrukslån opptil 500.000 hos flere banker med kun en søknad. 

 


Tjenesten til Axo Finans er helt uforpliktende, kostnadsfri og enkel å bruke. 

Vi sammenligner disse 19 bankene for deg