Luksusmegler i heftig hyttekrangel

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEiendomsmegler Odd Kalsnes og hans samboer er dømt til å punge ut etter en hyttehandel som endte i retten. Nå anker de saken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et hyttekjøp i fasjonable Hemsedal mot slutten av 2008 er i ferd med å utvikle seg til en rettsmaraton. Den profilerte eiendomsmegleren Odd Kalsnes er mest kjent for å formidle boliger på Oslos beste vestkant for andre.

Rett før jul i fjor kjøpte Kalsnes og hans samboer Anniken Berg en relativt ny tømmerhytte i Hemsedal. Men før julepynten var ryddet vekk og marsipangrisen spist opp, var det alt annet enn julefred som karakteriserte hyttekjøpet. Det kommer frem i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Paret skulle møtt selgeren på kontoret til hyttemegleren 21. desember, men det var kun selger som kunne møte. Dette gjorde at selger, etter å ha signert kontrakten, tok den med seg og la den i postkassen til eiendomsmegleren Aveny, der Kalsnes jobber. Først 12. januar fikk megleren den signerte kontrakten i retur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret kontrakten
Ifølge dommen skal Kalsnes ha endret på ordlyden i kontrakten etter at selgeren hadde undertegnet den. Ordlyden om at eiendommen ble solgt som den var (as is), skal ha blitt strøket over.

Forsinkelsen med å få kontrakten i retur førte i første rekke til at selger fikk oppgjøret en drøy uke senere enn forventet. I tillegg krevde Kalsnes og Berg at megleren skulle holde tilbake penger fordi de mente det var mangler ved hytta som gjorde at de hadde krav på prisavslag.

Seks soverom
Den 245 kvadratmeter store hytta hadde opprinnelig en prisantydning på nesten 5,7 millioner kroner. Tømmerhytta inneholder blant annet seks soverom og to stuer og har rike treskjæringsdetaljer på fasaden. Til slutt aksepterte selgeren et bud på 4,5 millioner kroner for hytta og noe innbo og interiør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen oppgjør fant sted, instruerte samboerparet megleren til å holde tilbake 600.000 kroner av kjøpesummen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette fikk selgerne av hytta til å reise sak mot Kalsnes og Berg for å ikke ha betalt hele kjøpesummen. I tillegg ønsket selgerne å få tilkjent renter for at hovedoppgjøret ble forsinket. Innen stevning ble sendt hadde Kalsnes og Berg frigjort deler av pengene, og 250.000 kroner var det som sto igjen på meglers konto. Kjøper var villig til å slå av 4.000 kroner for et defekt spjeld, og dermed dreide striden seg om differansen på 246.000 kroner.

Kan bli mange runder
Den betente hyttehandelen kan gjøre at partene trolig må møte i retten en rekke ganger fremover. Den ferske dommen er kun en av flere tvister i kjølvannet av hyttesalget.

Mens selgerne mente at hytta var solgt "as is", mente Kalsnes og Berg at dette ikke var tilfellet, og at kontrakten slik de har lagt den frem, er den som gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommerfullmektig Camilla Berg-Hansen kommer til en annen konklusjon. Hun mener Kalsnes og Berg ved å signere overtagelsesprotokollen i romjulen godtok at eiendommen ble solgt som den var, noe hun mener Kalsnes burde forstått.

- Særlig kunnskap
- Saksøkte hadde alle forutsetninger for å gjøre oppmerksom på at de ikke så seg bundet av den kontrakten saksøker hadde signert og overlevert dem. Kalsnes, som er den som foretok endringene i kontrakten, jobber som advokat og eiendomsmegler, og har særlig kunnskap og erfaring med eiendomssalg, skriver dommerfullmektig Berg-Hansen i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat John Magne Hammervoll fra advokatfirmaet Hammervoll & Co representerer Kalsnes og Berg. Han avviser at Kalsnes er i en særposisjon og derfor burde visst bedre.

- Det er ikke Kalsnes som er kjøperen, det er hans samboer. Han er med på finansieringen, men hvis de noensinne skulle gå fra hverandre så er det hennes hytte. Det er hun som har tilknytning til Hemsedal, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalsnes har ikke rukket å lese dommen, men bekrefter likevel at saken blir anket.

Advokat Hammervoll mener tingretten har trådt helt feil når den har kommet frem til at Kalsnes og Berg ikke har oppfylt kontrakten.

- Er betalt
- Denne saken dreier seg om hvorvidt kjøpesummen er betalt eller ikke, og her tar tingretten feil. Det er betalt inn 250.000 kroner som er holdt tilbake gjennom megleren. Man kan ikke da hevde at rettmessig betaling ikke har funnet sted. Kjøperne har betalt til megleren, og de har ikke noe annet sted å betale, fremholder han.

Advokaten avviser også at Kalsnes har endret kontrakten.

- Det har ikke vært noe kludring med kontrakten. Dommeren sonderer ikke over at det har vært flere utkast til kontrakten. Det finnes kun én versjon av kontrakten som er signert av begge, og det er den som gjelder, sier han med referanse til kontrakten der Kalsnes ifølge dommen har gjort endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Intet forbehold
Hammervoll mener det aldri var tatt noe forbehold om at eiendommen skulle selges som den var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hverken i salgsoppgaven eller i annonsen står det noe forbehold om as is. Man kan ikke ta det etterpå, sier han og legger til at han mener tingretten har konkludert feil når den legger til grunn at det er så vanlig at man kan ta det for gitt.

- Man må ta det forbeholdet for at det skal være gyldig. Dommen er så fullstendig gal på det punktet at det alene er grunn for anke, sier han før ha legger til:

- Jeg er ganske trygg på at lagmannsretten vil se annerledes på det, sier Hammervoll som regner med at ankesaken vil komme opp for lagmannsretten innen sommeren.

Ligger an til flere tvister
Det er også andre premisser ved dommen advokaten kritiserer.

Dommeren har kommet til at kjøper har mindre anledning til å holde igjen penger ved oppgjør når eiendommen er solgt «as is» enn når det forbeholdet ikke er tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke Hammervoll umiddelbart enig i. Han mener det ikke er problematisk å holde igjen penger i forbindelse med oppgjøret all den tid kjøperen påberoper seg mangler ved eiendommen.

Striden om hvorvidt det er mangler ved hytta som legitimerer en prisnedsettelse er ikke avgjort i denne rettssaken. Det kan derfor ende som en egen rettssak mellom de samme partene.

- Mine klienter har allerede betalt disse pengene til megleren. Megler er det eneste stedet man kan betale, så jeg skjønner ikke hvordan de skulle gjort det annerledes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Hammervoll ikke hadde noen innvendinger mot saksomkostningene da de ble fremlagt i retten, vil han nå også påanke disse. Han mener det å bruke 290.000 kroner på å finne ut av om en eiendom er betalt eller ikke og om tilbakehold av deler av kjøpsoppgjør er rettmessig, er romslig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:
Kalsnes samboer: Jeg er sjokkert
Ta pulsen på boligmarkedet
Pantsatt for 110 millioner

Kjendiser taper på Dubai-krisen


Korrigert: I en tidligere versjon av denne saken var det linket til annonsen for en annen hytte enn den som er omtalt i saken, samt at artikkelen var illustrert med faksimile fra den samme annonsen.