Real har potensialet. Barça er et ferdig lag.

TROLIG TILBAKE: Leo Messi og Zlatan Ibrahimovic ventes tilbake fra skade i kveldens El Clásico mot Real Madrid. For Real er trolig Cristiano Ronaldo tilbake fra start for første gang på to måneder. Foto: AFP
TROLIG TILBAKE: Leo Messi og Zlatan Ibrahimovic ventes tilbake fra skade i kveldens El Clásico mot Real Madrid. For Real er trolig Cristiano Ronaldo tilbake fra start for første gang på to måneder. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEl Clásico er ikke bare en fortelling om store historiske, språklige og politiske forskjeller. De siste årene har det også vært et bilde på to fundamentalt forskjellige klubbfilosofier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EL CLÁSICO

* Ble spilt for første gang i 1929.

* Real Madrid har 68 seire, Barcelona 60, mens 30 har endt uavgjort.

* Real Madrid leder La Liga, ett poeng foran Barcelona, etter 11 runder.

Sannsynlige lagoppstillinger:

Barcelona (4-3-3): Victor Valdés – Dani Alves, Carles Puyol, Gerard Piqué, Éric Abidal – Xavi, Sergio Busquets, Seydou Keita – Leo Messi, Zlatan Ibrahimovic, Andrés Iniesta

Real Madrid (4-2-3-1): Iker Casillas – Sergio Ramos, Pepe, Ezequiel Garay, Álvaro Arbeloa – Lassana Diarra, Xabi Alonso – Kaká, Raúl, Cristiano Ronaldo – Karim Benzema

(ABC Nyheter): «Morbo er det unike elementet som gir spansk fotball dens spesielle smak. Mer enn et uttrykk for ren rivalisering er det et uttrykk for følelsene mellom klubber som skilles av historie, språk og politikk.

Det viser seg på sitt bitreste mellom Barcelona og Real Madrid.» (Phil Ball, Morbo – historien om spansk fotball)

Det er et drøyt halvår siden Xavi leverte fire målgivende pasninger på Santiago Bernabéu. Det var forrige gang Barcelona møtte Real Madrid – da katalanerne fornedret Francos gamle favoritter med 6–2.

Når morbo-snøballen ruller videre på Camp Nou i kveld, er mye forandret, noe som før.

Real Madrid stiller med en ny trener, et halvt nytt lag – og en ny tabellposisjon. Laget er seriedeler i La Liga.

Men det spiller ikke som en.

Manuel Pellegrini har vært trener i klubben i seks måneder, men har forlengst opplevd presset som ofte tvinger Real Madrid-trenere ut av jobben. Han sliter med å finne et passende system, sliter med å smelte sammen stjernene til en enhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når han leder laget sitt ut på Camp Nou litt før syv i kveld, setter han sin lit til en gjeng bestående av verdensstjerner.

Når Josep Guardiola leder sitt lag ut av katakombene på samme sted, setter han sin lit til et lag bestående av det samme.

Spillestil på 1-2-3

El Clásico er ikke bare en fortelling om store historiske, språklige og politiske forskjeller. De siste årene har det også vært et bilde på to fundamentalt forskjellige klubbfilosofier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer tok Real Madrid fatt på sin annen galácticos-epoke. Akkurat som under (den lenge suksessrike) perioden fra starten på 2000-tallet: med Florentino Pérez som president, med flere galaktiske spillerkjøp og en ny trener med nye ideer.

De har hatt 20 uker på å forme sin stil.

Barcelona har hatt 20 år på å forme sin.

Jo da, fjorårets trippelvinner har svidd av sine hundretalls millioner på spillere flere somre, også i år – men de har definitivt ikke kjøpt en ny stamme, og de trenger definitivt ikke forme en ny spillestil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De spiller med de samme bærebjelkene som de siste få årene, på den samme måten som de siste 20.

Arven etter Cruyff

Dagens Barcelona-stil er en videreføring av stilen Johan Cruyff innførte da han overtok som manager i 1988.

Legendens mantra var at pasningsspillet skulle baseres på å danne triangler. Ballføreren skulle alltid ha to spillere til hjelp med å skape pasningsalternativer gjennom å danne triangler.

Den defensive nøkkelen? Jo, ballen. Ingen forsvarsstrategier er mer effektive enn å holde ballen i laget.

Johan Cruyffs kanskje viktigste grep var å etablere spillestilen på alle nivåer i klubben.

Alle lag, helt ned på guttenivå, skulle spille på samme måte. På ungdomsakademiet, La Masía, utviklet talentene ikke bare nærteknikk. De lærte seg å danne triangler.

Og kunne de det, ville Cruyff ofte løfte dem opp på førstelaget – som han løftet opp en 19 år gammel Pep Guardiola.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjernene blir trolig klare

I alle årene siden Cruyff overtok roret, har Barcelona drevet på samme måte, fostret spillere på samme måte. Av de elleve i startoppstillingen som vant årets Champions League-finale, er syv produkter fra ungdomsakademiet.

Stammen i laget har spilt Barcelona-fotball hele livet. Eller som Xavi ville sagt det: De har Barcelona-DNA.

Det er mot denne bakgrunnen Barça er favoritt når det spilles om serieledelse og litt til på Camp Nou i kveld.

På den ene banehalvdelen: Et ferdig lagbygg som trolig får tilbake Messi og Ibrahimovic, som har spillgeniene Iniesta og Xavi i slag, og som kommer direkte fra sesongbeste mot Inter.

På den andre: Et uferdig drømmelag som trolig får tilbake Ronaldo fra start, som har ankeret Lassana Diarra i slag, og som kommer direkte fra ... gjør-det-som-trengs-1–0 mot Zürich.

Og, naturligvis, på tribunene, på banen, landet rundt: en god dose morbo.