Om prosjektet

Ola Karlsen

Journalist ABC Nyheter

ola@abcnyheter.no

For et og et halvt år siden kom det en epost med et tips. En lokalhistoriker hadde en nabo som skulle ha en kiste med dokumenter fra sin bestefar. De skulle omhandle krigen. Var det noe som kunne interessere ABC Nyheter?

Jo. En viss allmenn dannelse har man jo, og i tillegg en sunn historisk interesse, så svaret måtte bli ja, det kunne interessere. Men det gikk et år før kontakten var direkte med mannen med kofferten. I fjor høst møttes vi og jeg fikk en bunke konvolutter i vanlig brevstørrelse, og en bunke A4-ark.

Konvoluttene viste seg å inneholde nedfotograferte kopier av blant annet hemmelige interne meldinger i Hjemmefronten med gratulasjoner for vellykkede likvideringer, Statspolitiets fullstendige dagsrapporter fra flere måneder i 1944 og lange lister med torturister, angivere og farlige personer, som det sto.

Og så var det noen bilder, skrekkelige bilder. Akkurat de bildene har vi allerede publisert og brukt tabloide uttrykk som «mafiabrev» og skrekkbilder for å beskrive.

Men det var mye informasjon. Et mellomfag i økonomisk historie, gir ikke den nødvendige oversikten over hvem som var sentrale i den norske motstandskampen under krigen, hvem motstanderne egentlig var og heller ikke hvilke metoder som var benyttet. Det var tilbake på skolebenken. Men det viktigste var alle de etterlatte etter Reidar og Edel Margrethe Myhre, Sissel Knudsen og Ruth Bentsen. Alle av deres etterlatte har vært åpne og velvillige i samtaler om fortiden. Det har vekket både gode og smertefulle minner fra personer som var villige til å ofre livet i kampen mot nazismen. De nå avdøde hovedpersonene hadde alle arr etter det de hadde vært igjennom. I de fleste familiene har man følt etterdønningene av mishandling og tortur på kroppen. All ære til dem og de nesten ukjente heltene.

De er ikke utelatt i all krigslitteratur, de som blir hovedfigurer i historiene ABC Nyheter skal bringe denne sommeren. Men deres innsats har vært skjult. Det er bare å håpe på at noen finner det som fortelles interessant.

Eventuelle feil og logiske kortslutninger må klandres meg, så send eventuelle korreksjoner eller innspill direkte til meg: ola@abcnyheter.no. På forhånd takk.

Hanne Løvik

Journalist ABC Nyheter

hanne.lovik@abcnyheter.no

For meg begynte dette prosjektet med 101 fotografier på størrelse med en iphone.

Innholdet i loggene var skrevet på et ganske utilgjengelig språk, som også de digitaliseringsprogrammene vi har testet heller ikke skjønte. Til slutt måtte vi kjøpe en der vi kunne bygge vår egen ordbok.

Da de 1034 enkeltoppføringene var digitalisert, gjort om fra små fotografier til faktisk tekst, så syntes vi at det tørre språket ikke helt klarte å formidle de konsekvensene et møte med Statspolitiet fikk for de menneskene som ramses opp. Vi ville heller ikke endre noe på de originale loggene. Du får nøyaktig det Statspolitiets tjenestemenn skrev for 70 år siden. Med skrivefeil og alt.

Se hvordan vi jobbet:

Vi har i tillegg gått etter informasjonen vi har funnet, og vi vil forsøke å fortelle hva som skjedde med noen av de personene vi møter gjennom sommeren, på begge sider av krigen. Men svært mange har ingen flere spor etter seg, så om du vet noe om de personene, tips oss gjerne på krigssommeren@abcnyheter.no.

Gjennom dette prosjektet vil politiloggene gå på nett, i kart, i SMS, epost og på Twitter og Facebook. Jeg kan ikke la være å lure på hva Sissel Knudsen ville ha tenkt om det hadde hun visst, der hun sto og lirket opp konvoluttene fra Statspolitiet i 1944.

I tillegg kan du lese vårt forsøk på å fortelle hele historien om EV13K. Det er uten tvil den lengste saken vi noensinne har publisert.

Tor Strand

Redaktør ABC Nyheter

tor.strand@abcnyheter.no

Jeg får stadig spørsmålet: Hva er det dere holder på med, kan dere ikke bli ferdig med denne krigen? Er det mer å si om den nå da, 70 år etterpå?

Svaret er: Ja.

Det er ikke slik at sannheten om krigen, sannheten om våre helter og svikere og vanlige folk - eller sannheten om nazistenes framferd for den saks skyld – står hugget i stein.

Seierherrene vil alltid vinne første slag i kampen om sannheten om det som skjedde. Men det vil alltid være en uro, alltid en murring, som kommer etter hvert som historier ikke blir fortalt. Hva skjedde egentlig? Hvorfor snakker ingen om det?

Historien til Sigurd Myhre er et godt eksempel på det. Barnebarnet til krigshelten Reidar Myhre har gitt ABC Nyheter del i store mengder dokumenter fra den siste krigssommeren året 1944.

– Jeg måtte love at papirene ikke skulle utleveres eller komme til offentligheten før alle var døde, sier barnebarnet til ABC Nyheter.

Når man ser på materialet ABC Nyheter har valgt å vise store deler av, kan man skjønne hvorfor. Nærbilder av likviderte og obduserte angivere som ble brukt som pressmiddel mot Milorgs fiender er kanskje ikke noe hyggelig historie å dvele ved for krigshelter i livets solnedgang. Og var det faktisk krigshelten Reidar Myhre selv som sto bak en aksjon mot ammunisjonsskipet D/S «Selma» ved Filipstadkaia i Oslo i desember 1943? Eksplosjonen regnes som en ulykke, men mye tyder på at Myhre var «godt kjent» med at den kom til å skje. Ingen påtok seg ansvaret.

Var det fordi 38 nordmenn var blant de minst 110 som omkom, 500 ble husløse og 1720 mennesker måtte ha ekstra rasjoneringskort på grunn av tapene eksplosjonen førte til at ingen sentral motstandsbevegelse turte å ta på seg ansvaret. Ville det rett og slett være dårlig PR for norske motstandere at en aksjonen rammet så mange sivile?

Paralellene er mange til krigene som har fulgt i disse 70 årene. Forskjellen er at sannhetene om seierherrenes oppførsel – selve krigenes barbari og meningsløshet – raskere blir kjent for publikum. Fra amerikanernes napalmbombing av sivilister i Vietnam til etniske rensinger på Balkan og i Afrika, behandlingen av krigsfanger i Guantanamo til bortføring av skolejenter i Nigeria.

De politiske fortegnene varierer, etnisitet og kultur er ulik. Men en sannhet står alltid igjen: Det begås grusomheter i enhver krig. Også grusomhetene må bli kjent, selv om de begås av seierherrene og heltene.

Derfor skriver ABC Nyheter om ting som skjedde under krigen for 70 år siden.

Anders Waalen-Arntsen

Produktsjef ABC Nyheter

anders.arntsen@abcnyheter.no

Prosjektet Krigssommeren markerer også starten på en ny teknologisk tid for ABC Nyheter. Bak sidene du er på nå ligger vårt nye publiseringssystem DrPublish, og en helt ny «motor» i bunn.

Vi er i ferd med å bytte ut hele motoren ABC Nyheter kjører på, noe som vil gi en mer dynamisk nettside og raskere og enklere publisering.