Tidslinjen

Lastebil med rasjoneringskort er kapret av tre bevæpnede menn i Lakkegata - to av trykkeriets menn er tatt som gisler

Politikaptein Flognfeldt, Oslo Politi, melder pr. tlf. at 

det for ikke så lenge siden ble stjålet samtlige rasjoneringskort fra lastebilen som kom fra Moestues trykkeri i Nordbygt. 

Mot Lakkegt. ble bilen stoppet av 3 bevepnete menn. Sjåfören ble tvunget til å kjöre et sted i Skippergt. hvor en annen lastebil sto og sakene ble lesset over. 5 av trykkeriets folk medfulgte bilen, og 2 av disse ble tatt med av bandittene. I aksjonen deltok 1 personbil også. 

Ingen nr. ble oppgitt, og intet signa-lement. 

Avd. 4 A underrettet.

Kjakans dristige kupp

Midt på formiddagen ranet Oslo-gjengen alle rasjoneringskort. Det forpurret Terbovens planer om å tvinge ungdom inn i Arbeidstjenesten.

Ungdommen hadde fått beskjed om å boikotte NS-regimets Arbeidstjeneste (AT). Oppfordringen ble fulgt.

Arbeidstjenesten:
Arbeidstjenesten:
NS-leder Vidkun Quisling og en frivillig kvinne i Arbeidstjenesten. Bildet skal være fra 1943.

Les mer om ungdom på flukt fra tvangsregistreringen i Arbeidstjenesten i loggene fra 4. august eller 19. juni:

Statspolitiet i Kristiansand melder: Student (21) er savnet og fryktes å ville forsøke å forlate landet - etterlyses

To kvinner rømmer fra arbeidstjenesteleir i Vestfold

I skogene rundt Oslo hadde mer enn 6000 søkt tilflukt. I tillegg ville mange over til Sverige. Begge deler skapte store problemer for de i motstandsbevegelsen som mente man ikke kunne bygge opp en så stor hær illegalt.

– Quisling fant på så mye rart

For å tvinge ungdom inn i Arbeidstjenesten ønsket Terboven og NS kun å gi de nødvendige rasjoneringskortene for mat og forbruksvarer til dem som arbeidet.

Tyveriet av en lastebil med rasjoneringskort forpurret disse planene.

– Det gjaldt å handle raskt. Quisling fant jo på så mye rart, sa Gunnar Sønsteby som ledet Oslo-gjengen, til Aftenposten i 2011.

Det var han som rettet en pistol mot de to i førerhuset, og tvang dem til å kjøre til Skippergata, hvor de ble lastet over i en ny bil.

Norges høyest dekorerte

Oslo-gjengen utførte en rekke sabotasjeaksjoner, og deltok også i likvidasjoner.

Ved frigjøringen i 1945 var Sønsteby sjef for den kongelige eskorten. For sin innsats under krigen ble han i 1946 tildelt Krigskorset med sverd og samme dekorasjon med to sverd. Han var Norges høyest dekorerte borger da han døde 10. mai 2012.

Ventet på kronprinsen:
Ventet på kronprinsen:
På Honnørbryggen venter fra h. Hjemmefrontens Gunnar Jahn (daværende direktør i Statistisk Sentralbyrå) (i dress), biskop Eivind Berggrav (i ført frakk og kors), Oslos ordfører Einar Gerhardsen (Ap) og Jens Chr. Hauge, Milorg. I uniform (th for midten) er Gunnar Sønsteby (Gunnar "Kjakan" Sønsteby). ***FOTO IKKE BILDEBEHANDLET***


PS: 

I Danmark ble 11 motstandsfolk skutt 9. august i det som betegnes som «Massakren ved Osted». De skulle transporteres til Frøslevlejren, og skulle tre av «på naturens vegne» litt nord for Rorup. Her ble de skutt iført håndjern, mens Gestapo etterpå hevdet at de var skutt under flukt.