Tidslinjen

Mann (32) sendt til Rikshirden på Lillestrøm

Löslatt fra venteselle for å overföres til Rikshirden, Lilleström v/troppsförer Hansen, Lilleström: 

1. Per Grimstad, f. 15/10-11 i Sjåk, bop. Klöfta.

Politiske soldater for NS

Rikshirden skulle være «en formasjon av politiske aktivister», og øverste leder var Vidkun Quisling.

Medlemskap i Hirden ble etter hvert obligatorisk for alle mannlige NS-medlemmer mellom 18 og 55 år. Teoretisk skal da nærmere 30.000 ha vært medlemmer og NS sine «politiske soldater».

Rundt 7.500

NorgesLexi regner dog med at bare en fjerdedel til slutt ble rulleført

Rikshirden marsjerer:
Rikshirden marsjerer:
Først går Sverre Tidemand, leder av Oslo, Orvarseter, leder av Hirdstaben, Charles Hoff, idrettsleder, og Ola Woxen Johansen. (Ikke oppgitt hvem er hvem)

Rikshirden var det opprinnelige navnet, selv om flere andre avdelinger ble dannet senere. Et eget vaktkorps for Quisling, Førergarden, er et eksempel.

Journalisten Eirik Veum utga i fjor det andre bind i trilogien om Nådeløse nordmenn. Han mener 72 hirdmedlemmer var aktive i jødedeportasjoner, og at nesten tusen hirdmenn etter krigen ble dømt for tortur og overgrep mot krigsfanger i Norge.

Bevæpning

Fra høsten 1943 fungerte enkelte Hird-avdelinger som reservepoliti, og fra våren 1944 ble det dannet en egen avdeling – Hirdens bedriftsvern (HBV) – som blant annet sto for vaktholdet ved sentrale bygninger og fabrikker.

Som man kan se i filmavisklippet som følger var dette noe man brukte i propagandaen. Her marsjerer 400 fra Hird-avdelinger i og rundt Oslo gjennom byens gater:

NS-ledelsen hadde også et håp om at Hirden skulle danne grunnlaget for en norsk verneplikthær. Men da man i februar 1945 forsøkte å mobilisere troppene møtte bare en brøkdel opp.