Tidslinjen

Mens det er rolig i Oslo raser krigen på Østfronten

Vaktkommandör : betjent Jahren. 

Vaktmannskap: Betjent Nilsen, Holten, Richter, Nyböe, Hansel.

Sovjet tilbake i Brest-Litovsk

Tre år etter overfallet på Sovjetunionen, sto Den røde armé igjen utenfor Brest-Litovsk i det daværende Polen.

Mens det var relativt rolig for Stapo i Oslo, pågikk det denne sommeren en storstilt sovjetisk militær offensiv på Østfronten.

Brest-Litovsk:
Brest-Litovsk:

Sovjetiske og nazistiske tropper hadde en felles parade i 22. september 1939, som et ledd i den såkalte Molotov-Ribbentrop-pakten. Her har de heist flagget med hakekorset.

Nesten en halv million døde

Den påtvungne militære tilbaketrekningen for de nazistiske troppene, regnes som Tysklands største militære nederlag. Nær en halv million soldater døde eller ble tatt til fange.

Offensiven bragte sovjetiske styrker nok en gang inn i Polen.

Den 25. juli 1944 omringet sovjetiske styrker byen Brest-Litovsk. De to tyske divisjoner fikk beskjed om å holde stand til siste mann. Byen falt to-tre dager etter med store tyske tap.

Nederlaget nærmet seg

Det var fem dager etter det mislykkede attentatet mot Adolf Hitler, og bare noen dager før Vestmaktene klarte å bryte ut av brohodet de hadde etablert i Frankrike.

Disse begivenhetene gjorde det klart at Nazi-Tysklands nederlag kun dreide seg om et spørsmål om tid, og at alle planer om separate fredsavtaler var luftslott.

Brest-Litovsk har en meget spesiell historie. For eksempel var det her sovjetiske og nazistiske tropper hadde en felles parade i 22. september 1939, som et ledd i den såkalte Molotov-Ribbentrop-pakten (se bildet).

22. juni 1941, da det tyske angrepet på Sovjetunionen startet, var også Brest-Litovsk en av de første byene i det som het «Operasjon Barbarossa». Byen holdt ut det nazistiske angrepet i seks dager.

I dag er byen en del av Hviterussland.