Tidslinjen

En av de som var på vakt i kveld var Milorgs hemmelige kilde i Statspolitiet

Vaktkommandör: Betjent Frivik. 

Vaktmannskap: Overn, J. Mathisen, Bård Nilsen, A. Berg og Warendorph.

Milorgs hemmelig Stapo-kilde

Kveldens vaktkommandør jobbet i skjul for Milorg og EV13K. Han ble avslørt og arrestert av Gestapo 30. mars 1945.

Per Frivik som pappa:
Per Frivik som pappa:
Han var agent for Milorg inne i Stapo. Men var likevel en god pappa, skriver sønnen i boka "Før alt er glemt".

Stapo-betjenten Per Carsten Frivik jobbet i skjul for motstandsbevegelsen. Sammen med kollegene Arne Kårtvedt Solum og Ottar Mjærum bidro han med verdifulle opplysninger om blant annet hvem som ble arrestert.

Advarte folk

På tross av alle grusomhetene som Statspolitiet gjorde valgte Frivik å fortsette i jobben.

I starten prøvde den lille motstandsgruppen å advare folk som skulle bli arrestert på forhånd, men ikke alle tok det seriøst. Etter hvert fikk de på plass et samarbeid med Hjemmefronten.

Han meldte seg inn i NS etter pålegg fra Hjemmefronten og fikk bevis på at det var de som betalte medlemskapet. Men han ble stilt for retten i landsvikoppgjøret. Det endte med påtaleunnlatelse.

- De som arbeidet i Statspolitiet gjorde det farligste og mest risikofylte etterretningsarbeidet i det okkuperte Norge.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby

Derfor ble EV13K tatt

Det var avsløringen av denne gruppen innad i Stapo sombragte det tyske Gestapo på sporet av Sissel Knudsen, EV13Ks viktigste spion.

I et brev til historieprofessor Magne Skodvin 15 år etter krigens slutt skrev Knudsen at hennes «kontakt i Stapo fikk hard behandling (bad) og måtte gi opp meg».

I boken om motstandsbevegelsens hemmelige gruppe i Stapo – «Før alt er glemt: Om Per Frivik» - står det at de ble avslørt fordi «tyskerne fant et bortgjemt arkiv» og «sensitive opplysninger» i et hemmelig rom hos «Vera».

Det var igjen arrestasjonen av Knudsen som gjorde at man også fanget Milorgs etterretnings- og sikkerhetssjef Reidar Myhre.

Han kom påskeaften (31. mars) på besøk til Sissel Knudsen, og ble da pågrepet av to Stapo-betjenter på vakt. Men siden han denne dagen gikk med sitt korrekte ID-kort, klarte ikke okkupantene å skjønne hvilken storfisk da fanget – de trodde etter all sannsynlighet at han bare var en ordinær kurer.

Les hele historien om EV13K og hans spioner.