Tidslinjen

Seks menn er sendt på aksjon

6 mann fra vaktreserven beordret til aksjon for avd. 3 A.

Avdelingen for sjikane, trusler og illegale aviser:

Denne natta aksjonerte Stapos «kultur»-avdeling, på jakt etter illegale aviser.

Einar Dønnum:
Einar Dønnum:
Han ble etter krigen dømt for å ha deltatt i tortur, mishandling og henrettelser.

Lederen av Stapo-avdelingen 3A, som jaktet illegale aviser, anonyme skriv, sjikane og trusselbrev, var Ragnvald William Kranz. Han ble leder for hele Oslo-avdelingen høsten 1944. Sommeren 1944 var Einar Dønnum leder for avdelingen.

Denne kvelden ble det også skuddveksling med maskinpistol da Statspolitiet gikk til aksjon i Storoveien. Dette nevnes i loggen senere på kvelden.

Les denne loggen.

En motvekt mot sensuren

Det ble gitt ut en drøss illegale aviser under krigen. De skulle virke som motvekt til den nazistisk kontrollerte pressen, eller også drive propaganda for ulike politiske retninger.

Les mer om dette i diskusjonen om London-nytt på vår Facebook-side.

Risikerte dødsstraff

Illegale aviser:
Illegale aviser:
Faksimile av noen av de illegale avisene i Norge. De fleste var ikke så godt illustrert som disse eksemplarene, men heller tekst-baserte.

I 1942 ble det innført dødsstraff for å lage, spre og motta illegale aviser. Mer enn 200 nordmenn skal ha mistet livet i dette arbeidet.

Etter at det ble forbudt å ha radioapparater i september 1941, ble alternative nyhetskanaler stadig viktigere.

Men 1944 var et dårlig år for de illegale avisene i Norge. I februar satte Statspolitiet inn en offensiv av razziaer og arrestasjoner som tok knekken på en rekke av de illegale avisene. Gjennom sommeren 1944 fortsatte arrestasjonene og 76 personer blir arrestert for illegale skriv eller aviser fra 16. juni til 10. august. (Noen av dem er tidligere arrestert, men blir avhørt eller forflyttet og er derfor nevnt i loggen.)

Denne kvelden ble blant andre Harry Edvard Sjøstrand arrestert. Han ble sittende fengslet til freden kom.

Innsamling av radioapparater
Innsamling av radioapparater
Oslo 12. november 1943. Radioapparatene som er beslaglagt i Norge sendes i stadig større mengder sørover. På bildet foregår innlastning av radioapparater fra lageret i Handelsdepartementet. Det er stor interesse fra sivilbefolkningen, som ser på transporten av radioapparatene som tyveri.