Tidslinjen

Tre menn satt inn i Bredtveit fengsel for illegal politisk virksomhet

Innsatt i Bredtveit fengsel e.o. pfm. Thorhus for illegal politisk virksomhet: 

1. Sigurd Natten, f. 15/11-10 i Flå, bopel: Blomgt. 9, Hönefoss. 

2. Kjell Henry Hansen, f. 26/6-22, bop. Lagesensgt. 10, Hönefoss. 

3. Gunnar Strömberg, f. 26/2-27, bop. Teatergt. 22, Lilleström.

Sendt til «Quislings hønsegård»

13. juli 1944 dukket 34 år gamle Sigurd Natten opp i Statspolitiets logg. Han ble fengslet for illegal politisk virksomhet, og sendt til Berg krigsfangeleir, også kalt «Quislings hønsegård».

Sigurd Natten ble arrestert av Statspolitiet 11. juli 1944, mistenkt for å hjelpe Milorg med forsyninger. Den 13. juli noterer Statspolitiet at Natten er innsatt på Bredtveit sammen med Kjell Henry Hansen og Gunnar Strømberg, alle for illegal politisk virksomhet.

16. februar 1945 ble Natten overført til beryktede Berg krigsfangeleir ved Tønsberg. Her ble han til frigjøringen senere samme vår. I boka «Quislings hønsegård» står det at Natten kom ut med «varig mén av mishandling».

Berg interneringsleir:
Berg interneringsleir:
Slik så det ut under krigen.


Brukte fotringer for høns

Slo ned på 17. mai-feiring:
Slo ned på 17. mai-feiring:
Oslo 17. mai 1941: Her har politiet rykket ut for å slå ned på tilløp til feiring i Oslo sentrum.

Berg krigsfangeleir ble opprettet av Statspolitiet i 1942, og det var Quisling selv som ga leiren sitt kallenavn. Nordmenn hadde begynt å bruke fotringer for høns i rødt, hvitt og blått som symbol for sin protest mot nazistene, og da Quisling kunngjorde byggingen av Berg sa han i talen: «17. mai gikk endel mennesker rundt med hønseringer på fingrene (...) Vi skal opprette hønsegårder for dem. Her i nærheten av Tønsberg vil vi således få i stand en stor hønsegård».

I tillegg til krigsfanger ble også jødiske menn internert på Berg. 227 norske jøder ble sendt fra Berg til Auschwitz. Bare syv av dem overlevde.

Berg var den eneste krigsfangeleiren som kun ble betjent av norske fangevoktere, og behandlingen av fangene skal ha vært knallhard.

Levde med grisene

– Bisarre straffemetoder, vold og tortur var vanlig. Fanger ble kledd nakne og måtte leve med grisene og spise grisefôr i dagevis. Stakk de hodet opp av grisebingen, ble de skutt, forteller Rune Sørlie ved Vestfold fylkesmuseum til klikk.no.

I denne filmen forteller en av fangene om torturen han ble utsatt for på Berg:

[video id="Q6YdtDVQXx6qwaGNdwEaxQ" width="680" height="382"]

Dette er den samme torturmetoden som ble brukt på Sissel Knudsen, en av Reidar Myhres agenter. Les historien om EV13K og hans nesten ukjente mesterspion.

I minneboka «Quislings hønsegård», satt sammen av tidligere fanger ved leiren, har Sigurd Natten ført opp noen av minnene fra tiden i leiren.

Under «morsomste minne» skrev han: 

«Da Håkon Skar slo ut den forhatte Nakkerud for full telling». 

Sigurd Nattens mest ubehagelige minne kan illustrere Statspolitiets tøffe avhørsmetoder: 

«Da en av Stapo-mennene under et forhør sa: Din kone er arrestert, din sønn anbrakt på barnehjem, og du blir antagelig skutt i dag».

Tre av fangevokterne ved Berg krigsfangeleir ble dømt til livsvarig tvangsarbeid etter krigen.