Tidslinjen

Den drepte i Lierskogen viser seg å være advokat - ble drept i formiddag

Kriminalpolitiet, Drammen meldte pr. telf. at den drepte er advo- kat Stavnem (Stangen). 

Han er skutt i formiddag.

Gestapos tredje terrordrap

Advokat Gunnar Spangen var det tredje offeret i Gestapos hemmelige likvideringsaksjon «Blumenplüchen».

Gunnar Amund Spangen:
Gunnar Amund Spangen:
Han ble skutt av tyskerne på Lierskogen.

Den mest fryktede avdelingen innenfor det tyske sikkerhetspolitiet (Sipo), Gestapo, satte sommeren 1944 i gang med en rekke drap på uskyldige nordmenn.

Disse drapene ble begått i hemmelighet, og Gestapo forsøkte å gi motstandsbevegelsen skylden for de tilsynelatende meningsløse likvideringene.

Over ti drept

Bare en uke etter at Sigurd Emil Roll ble skutt av SS-Hauptsturmführer Ernst Josef Albert Weiner, var det advokat Gunnar Spangen i Drammen som ble hans offer.

Les mer om drapet på Roll.

Drapene, som startet med henrettelsen av major Einar Hærland på åpen gate i Oslo 12. juni 1944, skjedde etter ordre fra Gestapo-sjefen Hellmuth Reinhard.

Til sammen ble 10-11 nordmenn drept i Gestapo-aksjonen «Blumenplüchen».

To andre knyttes også til Drammens-området - Finn Arnheim som ble skutt på Austad, den 4. desember 1944, og Georg Henrik Resch som ble skutt bakfra, i Bergstien natt til 9. januar 1945.

Ble gjennomskuet

Okkupantene la opp til at mordene ikke skulle kunne spores tilbake til Sipo. Tankegangen baserte seg på at de norske motstandsgruppene ville få skylden, noe som så skulle bevise deres manglende effektivitet ved at de ikke engang kjente sine egne.

«Men forholdene var altfor gjennomsiktige i Norge til at en slik strategi kunne lykkes: Da Weiner skjøt advokat Spangen utenfor Drammen 1.7.1944, visste hele byen bare noen timer etterpå at han var blitt bortført av Gestapo.»

Det skriver krigsleksikonet «NorgesLexi».

Weiner ble arrestert etter krigen. Han klarte å skyte seg selv - og en medfange - 17. desember 1945, mens han satt på Akershus.