Tidslinjen

Politimann arrestert av tre andre politimenn for fyll, bråk og slagsmål - sendt hjem med pålegg om å holde seg rolig

Innbragt v/politikonst.nr.203,Næss, Schnellkommando og politikonst. nr.1171,Bakke, og nr.1315 Draang, 3.Div.L,Oslo politi: 

Statspolitikonstabel Leif Thorbjörn Hansen, f. 31.3.21 i Hakadal Bor: Grefsenveien 94, V.Aker. Ansatt ved Stapo, avd. 1 A. Avd.leder pfm. Skule, Oslo, for beruselse, slagsmål og gateuorden. 

Dim. med pålegg om å holde seg rolig og gå direkte hjem. Rapport over for-holdet vil bli oversendt Statspolitiet både fra Schnellkommando og fra Oslo Kriminalpoliti.

«Fyll og korrupsjon»

Statspolitiet pågriper sin egen konstabel for «beruselse, slagsmål og gateuorden». I landssvikoppgjøret tegner han senere et bilde av en fyllekultur i politiet.

Statspolitikonstabel Leif Thorbjørn Hansen var 23 år gammel da han halv fire på natten ble innbragt til politiets lokaler i Kronsprinsens gate 10 etter fyll og slagsmål.

I Eirik Veums bok om politistyrken siteres det fra rettssaken mot Hansen i april 1948.

Her fortalte han om fyllekulturen som preget tiden da han jobbet ved Grensepolitiet, en avdeling i Stapo.

«Fyll og korrupsjon», oppsummerte Hansen.

Selv tyvlånte han biler fra det tyske sikkerhetspolitiet i fylla og havnet deretter en tid bak murene. Hansen var også involvert i en skyteepisode hvor han ble skutt i skulderen av en tysk offiser og svirebror.

I rettssaken sa han også at da «Greposjefene kom på inspeksjon i Halden ble de menige sendt på bygde for å skaffe kjøtt og brennevin på børs».

Selv meldte han seg inn i Nasjonal samling i oktober 1940, og som frontkjemper ved 5. SS-Division Wiking. Han jobbet ved Grensepolitiets avdelinger i Halden og Nybergsund før han fra 1944 var vakt for det tyske Sipo i Oslo.

Statspolitiet:
Statspolitiet:
Dette er ett av svært få bilder av Statspolitiet ut på oppdrag i Oslo fra krigen. Her er de sammen med Gestapo i Aulaen ved Universitetet i Oslo etter brannen i 1943.