Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

s
Kredittkort form

Kredittkort

Smart bruk av kredittkort kan gi deg gode fordeler og kickbacks som bonuser og reiseforsikring, i tillegg til å spare deg for unødvendige kostnader.

Kredittkort

Kredittkort er en vesentlig del av mange lommebøker, og kan faktisk være både smart og fornuftig å bruke fra tid til annen. Men det krever både disiplin og sunn fornuft for at du ikke skal tape penger. 

 

Les videre for å lære mer om hvordan du kan bruke ditt kredittkort smart. 

Dette betyr fornuftig bruk

Vi har sett at nordmenns bruk av kredittkjøp har økt en del de siste årene, men ekspertene sier samtidig at dette ikke nødvendigvis har ført til økt mislighold. 

 

Fornuftig bruk innebærer at du betaler det du skylder før forfall, og at du utnytter kortet med de fordelene det gir. Eksempler på dette kan være å bruke kortet i butikker med rabattprogrammer knyttet til kortet, eller at du bestiller en reise med et kredittkort designet for å spare opp reisepoeng.

 

Husk imidlertid at kjøpet du gjør ikke blir mer fornuftig dersom du kjøper for en høyere sum enn planlagt – kun fordi du ønsker fordelene. 

Kredittkort på ferie

Sett inn bilde

 

Mange kredittkort tilbyr en reiseforsikring dersom hele eller deler av beløpet betales med kortet. Reiseforsikringen du får med et kredittkort kan være begrenset sammenlignet med en reiseforsikring som dekker alt, men den dekker som oftest det mest nødvendige. 

 

Ekspertene anbefaler ofte at du bruker kredittkortet fremfor debetkortet på ferie, fordi du får fordeler som:

 

  • Bedre oversikt over utgiftene dine, fordi alle kommer samlet på én faktura
  • Tyveriforsikring
  • Fordeler inkludert i kortet

 

I tillegg er det ofte mange leiebilselskaper og hotell som krever et depositum hvor de holder av et visst beløp på kortet til nøkkelen er levert. For at dette ikke skal gå utover brukskontoen din, kan du holde av beløpet på kredittkortet. Dette beskytter deg også for eventuelle feil, der for eksempel beløpet blir trukket dobbelt. 

 

Husk på at du ikke bør ta ut penger i minibank i utlandet med kredittkortet, da renta starter å løpe allerede idet du tar ut pengene. Det kan fort bli svært dyrt å dra kortet hver gang du tar ut penger. 

 

Videre bør du sørge for at du har med deg nok kontanter allerede før avreise. Dra heller kortet dersom du går tom for kontanter. Dette vil spare deg for unødvendige kostnader. Husk også på å betale i lokalvaluta. 

Bonuser og fordelsprogrammer

Bonuser og fordelsprogrammer kan gi deg mange goder, og du kan faktisk tjene penger på å bruke disse fornuftig. Er du usikker på hvilket kort du bør velge, bør du se etter det som matcher dine interesser og behov best. 

 

De vanligste fordelene er: 

 

  • Rabatt eller bonus på drivstoff
  • Flybonus, som gir deg ekstra bonuspoeng som du kan bruke på nye flybilletter
  • Trumfbonus, som gir deg kickback hver gang du handler hos en Trumf-samarbeidspartner
  • Rabatter i butikker som for eksempel på IKEA, klesbutikker eller elektronikkbutikker

 

Ved smart bruk av kredittkortet, kan slike fordeler være gode grunner til å bruke kortet. 

Uforutsette utgifter

lav rente

Når uhellet er ute kan det ofte gå mer penger til uforutsette utgifter enn planlagt, og når brukskontoen ikke strekker til kan kredittkortet fungere som en buffer. 

 

Med de fleste kredittkort får du ofte 40-50 dagers betalingsfrist før renter og gebyrer begynner å løpe (gjelder varekjøp). 

 

Dette gir de fleste nok tid til å betale tilbake det de skylder før forfall ved hjelp av neste måneds lønning. Men bruk også sunn fornuft ved uforutsette utgifter og betal aldri mer enn du må eller har råd til. 

 

Ikke bruk kredittkort til:

 

  • Å betale regninger
  • Overføringer
  • Kontantuttak

 

Hos de aller fleste tilbydere vil det forekomme gebyrer og ekstra kostnader dersom du bruker kortet til noe annet enn varekjøp. 

Velg gebyrfri og lav rente

 

Noen kredittkort kommer med flere gebyrer, som bruksgebyr og årsgebyr, og kan i tillegg ha en høy rente. Se opp for dette når du skal finne det kortet som egner seg best for deg og dine behov. 

 

Det kan være lurt å sammenligne ulike kort før du søker. Det finnes flere sammenligningstjenester på markedet, som for eksempel Forbrukrådets Finansportal. Her kan du legge inn søkefiltre som alder og inntekt, og tjenesten vil så sammenligne ulike kort for deg. Tjenesten sammenligner gebyrer og renter, og du kan også legge til hvilke fordeler kortet bør ha. 

 

Smart bruk av kredittkort innebærer også at du er inneforstått med hvilke bruksvilkår og betingelser kortet ditt har. Et godt tips er å lese deg opp på dette før du søker. Du finner all nødvendig informasjon på tilbyderens hjemmeside. 

Betal hele beløpet før forfall 

Sett inn bilde

 

Skal du få igjen for kredittkortfordelene, må du også betale det skyldige beløpet før forfall. 

 

Mange tilbydere tilbyr kun fordelene forutsatt at du betaler før forfall, og betaler du etter denne datoen kan du både tape fordeler og penger. 

 

Er du redd for å glemme forfallsdatoen, til tross for at du får faktura i posten, kan du sette opp en e-faktura der hele beløpet vil vises i nettbanken til beløpet er betalt, eller sette opp faste betalinger. 

Få en oversikt over forbruket ditt

Ønsker du en bedre oversikt over forbruket ditt, kan du for eksempel sette en regel på at du kun bruker redittkortet til det forbruket du ikke har en totaloversikt over. Da vil disse beløpene komme samlet på én faktura, og du vil dermed få en bedre oversikt.

 

Mange velger å kun handle klær, elektronikk og tilsvarende utgifter med kredittkortet for å få en bedre oversikt. 

 

Men husk på at kredittkortbruk krever struktur og disiplin, og forutsetter at du alltid betaler før forfall. Er du i tvil om du har en god nok betalingsevne til å bruke kortet på en smart måte, anbefales det at du venter med å søke til du har fått en bedre oversikt over økonomien din.