Sjekk strømprisen der du bor med ny tjeneste

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke klokkeslett er strømmen dyrest og billigst? Hvor mye koster det å lade bilen, ta en dusj eller varme opp panelovnen? Dette og mer finner du svar på i ny, daglig oppdatert tjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi omgir oss med strøm nærmest uansett hvor vi befinner oss, ikke minst i det private hjem. Strømprisene varierer fra dag til dag, og det kan ofte resultere i høye regninger i perioder av året der vi bruker mye strøm.

Samtidig vil prisen variere alt etter hvor i landet du bor. Landet vårt er delt inn i fem ulike prisområder – Sør-Norge, Vestlandet, Østlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. Produksjonen og tilgangen på strøm kan være varierende mellom de ulike landsdelene.

I ABC Startsidens nye tjeneste kan du sjekke strømprisen der du bor, på hytta eller andre steder i Norge:

  • Få oversikt over strømprisene i øre per kilowattime for de fem ulike landsdelene fra morgen til natt. Strømprisene for neste dag offentliggjøres daglig mellom klokken 12:00 og klokken 14:00. Nettleie, avgifter, MVA og strømselskapets påslag kommer i tillegg.
  • Planlegg strømforbruket ditt 24 timer frem i tid for å bruke strøm billigst mulig. Hold oversikt over hva det koster å ta en varm dusj, lade elbilen og varme opp huset på et gitt klokkeslett landet rundt. Egne sparetips viser klokkeslett du bør unngå å bruke mye strøm.
  • Du finner pristabeller per time i hver landsdel med tall som oppdateres daglig.
  • Egne, ukesoppdaterte modeller viser fyllingsgrad i Norges vannmagasiner.

Strømpris-tjenesten gir deg avslutningsvis enkel tilgang til daglige, strømrelaterte nyheter fra landets redaksjoner.

Tjenesten er åpen og gratis for alle på Startsiden.no. Klikk her for å komme til den – husk å bokmerke.

Fremtidens strømpriser

  • En egen graf viser historisk systempris i øre i Norden og dagens priser på strøm levert i fremtiden - såkalte futures. Dataene kommer fra Nordpool, Nasdaqomx og Entsoe, og informasjonen fordeles på måned, kvartal og år.
  • Systemprisen er den gjennomsnittlige spotprisen for hele det nordiske strømsystemet ved uendelig overføringskapasitet. Systemprisen er dermed en teoretisk referansepris for markedet.
  • Futures gjør det mulig å sikre en gitt strømpris i fremtiden i dag, og gjenspeiler hva slags strømpriser markedet tror det blir i fremtiden. Jo nærmere vi kommer dagens dato, desto kortere tidshorisont har vanligvis futurekontraktene som omsettes.

Klikk her for å sjekke strømpriser og få tips til når du bør begrense strømforbruket ditt.