Venter betydelig fall i hyttemarkedet

På bildet ser vi hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter.
På bildet ser vi hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB / NTB scanpix

Det ble solgt nesten 15.000 fritidsboliger i fjor, men nå tror Prognosesenteret på sterk nedgang.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

– Vi tror det blir betydelig færre fritidsboligomsetninger i år og at toppen er nådd. Vi hadde 16 prosent færre omsetninger i andre halvår i 2021, men så var 2020 også et veldig spesielt år, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

Selv med et kraftig fall i andre halvår, ble det tinglyst 14.951 fritidsboliger i 2021, noe som tilsvarer en økning på 2,5 prosent fra året før – som også var et rekordår.

Kan falle med flere tusen

– Hvordan blir omsetningsfallet videre?

– Det er høy usikkerhet, så vi har ikke konkretisert det. Normalt er det 11.000 omsetninger i året, i fjor var det nesten 15.000. Jeg vil tro det kan ende på 12.000 til 13.500 i år. Vi tror det blir betydelig færre, men at det stabiliserer seg. Etterspørselen vil nok fortsatt være høy, da det fortsatt er pandemi og renten fortsatt er lav. Hytta er blitt et sted vi kan bruke mer, også til å jobbe, sier Mathiesen.

– Hva skjer med prisene?

– Vi tror det blir nullvekst, altså realprisnedgang. Etterspørselen etter utenlandsboliger kan stige, men får vi flere nedstengninger og det blir verre enn det er nå, kan det bli enda flere omsetninger og mer prispress igjen, sier han.

Og det skal mye ut i markedet fremover, som vil kunne dempe et eventuelt prispress. I 2021 ble det gitt igangsettingstillatelser for 6.918 fritidsboliger. Det er 42 prosent flere enn i 2020.

Prisrekord

Kvadratmeterprisen på fritidsboliger har de seneste to årene steget med omtrent 16 prosent. Prisene steg prosentvis mer i fjor enn året før. Gjennom 2021 har kvadratmeterprisen gått opp med 8,9 prosent, og ligger nå på 33.500 kroner i snitt.

Det er i Trysil det ble solgt flest fritidsboliger i fjor, med 418 tinglyste omsetninger. Men det er Hemsedal som fortsatt har de høyeste prisene, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 56.575 kroner.

– Hovedgrunnen til den kraftige prisveksten generelt, er et betydelig lavere tilbud enn i 2020, hvor mange ble fristet til å selge hytta de ikke hadde fått solgt tidligere, sier Mathiesen.

Selv om salgstallene øker totalt, er det nedgang i den mest populære hyttekommunen, Trysil. Øyer (Hafjell) har derimot en kraftig vekst, med 63 prosent flere omsetninger sammenlignet med 2019.

– Nye hytter er blitt mye dyrere for mange på grunn av økte trevarepriser, slår det ut i statistikken?

– Dette er stort sett ikke fanget opp i 2021. Det er også mange fastprisavtaler som gjør at dette ikke slår særlig ut. Men det kan være et etterslep som slår ut i 2022, og det kan også føre til prispress på brukthyttemarkedet.

– Kan man ha kjøpt for dyrt i 2021? Får man pengene igjen?

– Vi har ikke beregnet det rent analytisk, men helt generelt er ikke hytte noe investeringsobjekt. På en annen side er det sjelden du selger en fritidsbolig uten å få tilbake det du har betalt, sier Mathiesen.

Personvernpolicy