Norsk Hyttelag: - Hvor trygg er hytta di?

Det er ikke bare på røykvarslerdagen at du skal tenke sikkerhet på hytta.
Det er ikke bare på røykvarslerdagen at du skal tenke sikkerhet på hytta. Foto: Hans Isaacson/Unsplash
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Hyttelag oppfordrer landets hytteeiere til en litt grundigere sjekk av sikkerheten på hytta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På røykvarslerdagen den 1. desember sjekket alle nordmenn

batteriene i røykvarslerne sine. Om du var på hytta denne dagen, sjekket du kanskje batteriene der, også. Hvis ikke, er det bare ett år til neste gang ..

Med noen enkle grep kan du gjøre hytta mye tryggere:

- Vi reiser på hytta for å slappe av og kose oss, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. - Derfor kan det være vanskelig å få folk til å tenke på alt som kan være farlig.

Nå oppfordrer han likevel alle til å gjennomføre en enkel sikkerhetssjekk ved neste hyttebesøk.

Enkelte av punktene på Norsk Hyttelags sikkerhetssjekk krever litt arbeid og litt innsats, men de aller fleste er veldig enkle. Og noen er så enkle at det kanskje er derfor vi glemmer å utføre dem med jevne mellomrom.

Sjekk røykvarslerne

Det første punktet, er det enkleste. Sjekk røykvarslerne hver gang du kommer på hytta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det visste du helt sikkert fra før, men 80 prosent av dere gjør det likevel ikke, sier Bringsvor.

Røykvarslerne gir fra seg en lyd når de er i ferd med å gå tom for batteri, men det hjelper jo lite om du ikke er på hytta for å høre det. Gjør det derfor til en vane å sjekke alle røykvarslerne med en gang – og hver gang.

- Mange eldre hytter har bare én røykvarsler, men det er langt fra tilstrekkelig, fortsetter han.

Det bør være røykvarsler i alle soverom, og om hytta har to etasjer skal det være minst en varsler i hver etasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere var de fleste røykvarslere ioniske. De har en radioaktiv kilde som sender en stråle ut i rommet. Hvis strålen treffer en gasskilde, for eksempel røyk, går alarmen. Problemet med disse røykvarslerne, er at de får dårligere effekt med tiden. Da hjelper det ikke å bytte batteri hyppig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bruker de fleste optiske røykvarslere i dag. Den er dessuten bedre på å fange opp ulmebranner, og det er dette som er den vanligste starten på de fleste hyttebranner. Det beste er naturligvis om du har flere optiske røykvarslere, og at disse er seriekoblet slik at hele hytta varsles ved et branntilløp.

Bytt røykvarslerne

Velger du moderne røykvarslere, er det ikke noe problem å seriekoble 10-20 varslere trådløst.

- Kanskje skal du rett og slett bytte ut alle de gamle røykvarslerne med nye? spør Bringsvor. -Anbefalt levetid på en røykvarsler er nemlig ikke mer enn 10 år.

Om du plages med falsk alarm fra røykvarslerne i stue og på kjøkken i forbindelse med fyring og matlaging, kan du velge en varmedetektor i stedet. Den reagerer kun på varmeutvikling, og er svært tolerant for ivrig matlaging.

Om brannalarmen går når du ikke er på hytta, er det en fordel om røykvarslere har varsling til brannvesenet eller varsling via Ring-hytta-varm-løsningen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke glem brannslukningsapparatene

Visste du at alle brannslukningsapparat skal kontrolleres jevnlig av deg, og at de i tillegg skal kontrolleres av fagfolk minst hvert femte år? Hvert tiende år skal brannslukningsapparatene dine inn på full service.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enkle sjekken, gjør du lett selv. Snu slokkeren opp-ned og legg øret inntil. Da skal du høre lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin funksjonskontroll – og samtidig sørger du for å løse opp pulveret og unngå at det forsteiner seg. Når du setter det fra deg, kan du samtidig sjekke at pilen står på grønt.

- Gjør dette neste gang du er på hytta, og deretter minst en gang i året, formaner Bringsvor.

Om du synes det er litt omstendelig å ta med et gammelt brannslukningsapparat på service, er det ikke veldig dyrt å kjøpe et nytt. Du får et pulverapparat på 6 kilo til under 500 kroner de fleste steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk panelovnene

De fleste av dagens panelovner har ganske lav overflatetemperatur. Likevel må de aldri tildekkes. Sørg for at gardinene ikke henger inntil panelovnene, ikke tørk tøy på panelovnene og ikke sett aviskurven inntil dem.

Dette er spesielt viktig å sjekke før du forlater hytta og reiser hjem.

Unngå mange forgreninger på hytta. Foto: Elfag
Unngå mange forgreninger på hytta. Foto: Elfag

Sjekk el-anlegget ditt

Ta en titt i sikringsskapet ditt neste gang du er på hytta. Om du har gammeldagse skrusikringer, er det ekstra viktig å sjekke at alt er som det skal. Den enkleste sjekken du gjør, er rett og slett å kjenne på sikringene etter varmgang.

Deretter tar du en sjekk av ledningsnettet i hele hytta. Gamle ledninger, morkne ledninger eller ledninger som har blitt bøyd, kan fort bli varme. Og har du en eldre hytte med få stikkontakter, har du sikkert alt for mange grenuttak og skjøteledninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uansett er det viktig at du går gjennom hele ledningsnettet og ser etter fysiske skader, svidde komponenter eller brunsvidde merker, sier Bringsvor. - Dette er tegn på elektriske feil eller på overbelastning. Da er det bare å ta ut støpselet og kontakte en elektriker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå å få støt

Får du stadig vekk støt når du tar på oppvaskkummen, elektriske apparater eller lysbryteren?

- Ikke slå det fra deg og tro det er statisk elektrisitet fra hyttetøflene,»fortsetter han. - Slike støt kan være tegn på at noe er galt med el-anlegget ditt. Det er ikke bare ubehagelig, det kan også være livsfarlig.

KOMFYRVAKT: En komfyrvakt kan hindre tørrkoking og komfyrbrann. Foto: Elfag
KOMFYRVAKT: En komfyrvakt kan hindre tørrkoking og komfyrbrann. Foto: Elfag

Vurder komfyrvakt

Når det brenner fra komfyren, skyldes det nesten alltid uoppmerksomhet og tørrkoking, og ikke at det er noe galt med selve komfyren. Da kan en komfyrvakt være redningen. Den overvåker komfyren og slår den av om det oppdages unormalt høy temperatur.

Før var dette noe man kunne få på hjelpemiddelsentralen – nå er det faktisk påbudt i alle nye boliger og fritidsboliger, men det er lett å ettermontere om du har en eldre hytte.

Det er ikke bare om du er spesielt glemsk at en komfyrvakt kan være nyttig. Den kan også være bra å ha om du lager mat på et annet kjøkken enn der du vanligvis lager mat (for eksempel på hytta), og der du kanskje har en gammeldags stekeovn og ikke en induksjonstopp slik som hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Legg ikke ut på langtur uten trening ... og uten å være sikker på at komfyren er avslått!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektronisk stoppekran

Visste du at du alltid må stenge stoppekranen når du forlater hytta for mer enn et par dager?

Da kan en elektronisk stoppekran være praktisk. Du kan få en bryter ved utgangsdøra som rett og slett stenger av alt vannet i hele hytta, eller en stoppekran som er koblet mot dørlåsen og som automatisk stenger av vannet når du låser hytta utenfra.

En slik stoppekran bør også knyttes til en detektor som oppdager fuktighet, for eksempel i kjøkkenbenken eller på badet, slik at den umiddelbart kan stenge vannet ved lekkasje.

Det er også mulig å få en vannstopper som oppdager unormalt høyt vannforbruk over tid, for eksempel ved et rørbrudd som følge av frosne vannrør, og som stenger av vannet før skaden blir for omfattende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arranger brannøvelse

Dette høres kanskje litt voldsomt ut for en liten familie i en liten hytte. Men selv om du ikke gjennomfører en full brannøvelse, kan det være lurt å tenke gjennom og diskutere hva som er de beste rømningsveiene og hvor dere skal møte hverandre om dere har blitt nødt til å evakuere.

Dette er kanskje særlig viktig om det er barn i hytta. Vet du for eksempel om barna greier å åpne vinduene på soverommet om de må klatre ut?

Audun Bringsvor er tydelig på at han ikke ønsker å skremme hyttefolket før juleferien.

- Nei, for all del. Reis på hytta og kos dere i juleferien! sier han. - Mitt inntrykk er dessuten at de fleste av oss er ganske flinke til å holde orden på hytta.

Han tror likevel at det ikke skader om folk er litt mer oppmerksomme på hva som kan være farlig, og at det viktigste er å ha et bevisst forhold til risikoen.

For målsetningen er jo enkel: - At alle skal få en trygg og fredelig jul og et godt og innholdsrikt nytt år – på hytta!