Dette er branningeniørens beste råd for en tryggere jul

- Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Sigurd Syr
- Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Sigurd Syr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk hvordan du sikrer hjemmet ditt i en av årets verste brannmåneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Brann- og redningsetaten har dessverre mye å gjøre i jula, forteller branningeniør Sigbjørn Syr i en pressemelding.

51 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Ifølge Norsk brannvernforening var matlaging den største årsaken til brann i bolig i 2017.

- Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Syr.

- Når du holder på med julebaksten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig.

- Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, ikke med vann eller pulver, advarer Syr.

Branningeniørens fem råd

NITO organiserer mange av landets branningeniører. Syr er avdelingsleder forebyggende / varabrannsjef i Senja kommune. Dette er hans tips til hvordan du sikrer hjemmet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt

2. Når utepynten og lysene ute skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk

3. Matlaging var den største årsaken til brann i bolig i 2017 og er fortsatt på topp – ikke stek mat etter en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive

4. Ta en ekstra sjekk i sikringsskapet og skru til sikringene. Sikringene kan løsne i løpet av året, og da er det en risiko for brann i sikringsskapet.

5. Kontroller at slukkemidlene dine (brannteppe, brannslukker etc.) er i orden, og husk at vann også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann leder ikke strøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kast den gamle julebelysningen

- Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller Syr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På gjenvinningsstasjonen leverer du gamle lys til resirkulering, pass på at utgått elektrisk avfall ikke går til gjenbruk i andres hjem. Med resirkulering blir komponentene resirkulert på forsvarlig måte, sier han.

Når sjekket du sikringsskapet ditt sist?: Selv om jula er travel, ta deg tid til en ekstra sjekk i sikringsskapet og skru til sikringene, dersom du har sikringsskap av den gamle typen. Sikringene kan løsne i løpet av året, og da løper det risiko for brann i sikringsskapet.

Ikke glem brannvarsleren - den må virke

Så langt i år har 35 personer omkommet i brann. I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, er opptatt av brannsikkerhet i boliger.

- Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig, sier Brandeggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er flere ting du bør gjøre for å sikre at røykvarsleren virker og at du skal være sikker om en brann skulle oppstå. Du bør tenke på plassering, antall enheter, batteri og ikke minst vedlikehold. Dette er noe mange ofte glemmer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig.

- Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok, sier Brandeggen.

Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, minst en halvmeter fra veggen for å være mest mulig sikker.

- Du bør også skifte batteri én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger. I tillegg bør du tenke på vedlikehold. Røykvarslere samler støvpartikler som kan føre til ustabilitet. Den bør derfor tørkes av i ny og ne, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk røykvarsleren din

Både Brannvernforeningen og Tryg anbefaler at du sjekker testknappen én gang i måneden. Det er viktig å vite at røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.

- Hvis du sjekker med røykstikker en gang i halvåret så får du bekreftet at ikke bare testknappen virker, men også at røykvarsleren slår ut på nettopp røyk, sier Brandeggen.

Sørg for nok slukkeutstyr. Har du pulverapparat?: Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret.

Ha brannøvelse hjemme: Vi kommer ikke fra at desember er måneden med flest husbranner. Orienter deg om rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være mer forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann. Vit hvor du har brannslukningsapparat og vit hvordan de fungerer og at de fungerer.