Rekordmange vil kjøpe fritidsbolig i utlandet

TOPP 3: Torrevieja i Alicante-provinsen er blant de stedene det søkes mest på hos Finn.no.
TOPP 3: Torrevieja i Alicante-provinsen er blant de stedene det søkes mest på hos Finn.no. Foto: Colourbox

2020 ble tidenes år for hyttemarkedet i Norge, nå vil rekordmange ha «hytte» utenfor landets grenser.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

– Mange av de som hadde planlagt å kjøpe i utlandet har sittet på gjerdet, men nå er det det høyeste antallet noen gang som ønsker fritidsbolig utenfor Norges grenser, forteller partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Både før og under pandemien har antall nordmenn som planlegger å kjøpe «hytte» i utlandet de neste tre årene ligget stabilt med 75.000 husholdninger, nå har tallet økt til hele 113.000 i den ferskeste undersøkelsen om fritidsboliger fra Prognosesenteret.

– Nå får utlandet besøk av nordmenn igjen, det er over 50 prosent flere som planlegger fritidsboligkjøp. Det har vært ventet at dette markedet skulle komme tilbake, men dette er en overraskende vekst, sier Øye.

Svak prisutvikling

FORVENTER KOK: Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen
FORVENTER KOK: Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Det er Spania som er den største favoritten blant nordmenn når de ser til andre land, og her har prisene på sekundærboliger falt i de store byene. I følge Colliers har prisene i hovedmarkeder som Madrid, Barcelona og Valencia falt med mellom 5 til 15 prosent i 2020.

– I Spania har eiendomsprisene stupt, men ikke i de typiske norske områdene. Hvis du klarer å se litt utenfor stedene hvor nordmenn samler seg, kan du gjøre billige kjøp, sier Øye.

De mest populære områdene for nordmenn ligger i Alicante, Malaga, Kanariøyene og på Mallorca, hvor meglere melder om mer flat prisutvikling.

Ifølge markedsplassen Finn.no er det en kraftig økning i søk etter boliger i utlandet, sammenlignet med under pandemien, men det er fortsatt et godt stykke unna tiden før coronaviruset lammet Norge.

– Trafikken er over dobbelt så høy som på samme tidspunkt i fjor, men likevel vesentlig lavere enn før pandemien, ned med 30 prosent. Det som overrasker oss er at nypubliserte annonser ikke har tatt seg opp mer ennå. Annonserte nyheter har halvert seg målt mot 2019 - og ligger også 18 prosent bak fjoråret, sier produktdirektør for FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

MINDRE TRAFIKK: Jørgen Hellestveit, produktdirektør for FINN eiendom. Foto: Finn.no
MINDRE TRAFIKK: Jørgen Hellestveit, produktdirektør for FINN eiendom. Foto: Finn.no

I september 2019 var det over 10.000 boliger til salgs i Spania hos Finn.no, men antallet annonser ble halvert i 2020 og står fortsatt på samme nivå.

– Det handler ikke om flere salg, men få nye annonser. Dette kan henge sammen med at brorparten av boligene ligger i Spania og at mange er avventende med å annonsere i det skandinaviske markedet. Jeg regner med at det vil dukke opp vesentlig flere objekter nå utover høsten, sier Hellestveit.

Etter Spania med 5.500 annonser ligger Frankrike med drøyt 900 boliger, dernest følger Sverige med 400 og Tyrkia med 300 boliger. De områdene det søkes mest etter hos Finn.no er Albir, Marbella og Torrevieja.

De områdene hvor det søkes mest etter fritidsbolig i hos Finn.no er Albir, Marbella og Torrevieja. Her solnedgangen over Albir. Foto: Colourbox
De områdene hvor det søkes mest etter fritidsbolig i hos Finn.no er Albir, Marbella og Torrevieja. Her solnedgangen over Albir. Foto: Colourbox

Halvert salg

Per-Ivar Strømsnes har drevet Costa Blanca Booking siden 1999, da han flyttet fra Bodø til Albir i Alicante. Pandemien har gitt oppdragsstopp og oppsigelser.

– Det har vært til dels kritisk. Vi har hatt masse eiendommer til salgs, men ikke en eneste kunde. Fra mars til september i fjor var det svart hav, sier Strømsnes på telefon fra Albir.

– Markedet er fortsatt ikke friskmeldt, men nå er vi ganske optimistiske, fortsetter han.

Noen sluttet å jobbe for ham, andre måtte han si opp eller kjøpe ut. De ansatte gikk fra 18 til 7 personer i takt med et salg som også ble mer enn halvert.

HALVERT SALG: Per-Ivar Strømsnes i Costa Blanca Booking håper på bedre tider etter halvert salg i fjor. Foto: Costa Blanca Booking
HALVERT SALG: Per-Ivar Strømsnes i Costa Blanca Booking håper på bedre tider etter halvert salg i fjor. Foto: Costa Blanca Booking

– Vanligvis selger vi 80-90 eiendommer i året. I 2020 solgte vi 40. Heldigvis litt dyrere eiendommer, så inntektstapet ble ikke så stort, sier Strømsnes som nylig har ansatt fem nye medarbeidere.

Den normale ferieboligen selskapet selger ligger på mellom 3 og 7 millioner norske kroner.

Priskutt på 20 til 25 prosent

I den populære Alicante-provinsen har det vært mulig å gjøre svært gode kjøp under pandemien.

– Den svake prisutviklingen har betydd at man kan gjøre gode avtaler. Kanskje 20 til 25 prosent under det selger forventet. En bolig til 500.000 Euro kunne gå for 400.000 Euro, forteller Strømsnes.

Han sier flere har villet selge unna kjapt.

– Når det inntreffer slik usikkerhet som under pandemien, så blir markedet nervøst og noen vil komme seg raskt ut og aksepterer en lavere pris, men det generelle markedet har ikke hatt en slik prisnedgang.

– Hvordan ser det det ut fremover?

– Det er åpenbart at gjenåpningen vil slå ut ganske snart. Det kan fortsatt være at man kan gjøre kupp, men de selgerne som har ryggrad og is i magen, vil få de prisene de vil ha. En kraftig etterspørsel vil føre til en prisvekst på kanskje 10 til 20 prosent, sier Strømsnes.

Og prisveksten tror han vil skje i høysesongen nå i høst og til våren neste år.

Kjøper dyrt på Mallorca

SELGER MER: Bjørn Kraft i Kraft Properties. Foto: Foto: Håkon Løtveit / Finansavisen
SELGER MER: Bjørn Kraft i Kraft Properties. Foto: Foto: Håkon Løtveit / Finansavisen

Bjørn Kraft har bistått norske kjøpere som ønsker fritidsboliger i Mallorca siden 2009. Ved årsskiftet fortalte han at norske kjøpere glimret med sitt fravær og at