– Euforien i hyttemarkedet fortsetter

DYREST: Denne hytta på Beitostølen med panoramautsikt har en prislapp på 29,5 millioner kroner, og var med det den dyreste fjellhytta til salgs på Finn.no i slutten av september.
DYREST: Denne hytta på Beitostølen med panoramautsikt har en prislapp på 29,5 millioner kroner, og var med det den dyreste fjellhytta til salgs på Finn.no i slutten av september. Foto: Valdres Foto / Privatmegleren Valdres

Stengte landegrenser, hyttekontor og begrensede feriealternativer har gitt markedet for fjellhytter et realt boost gjennom coronapandemien. Til tross for sterk prisvekst og forventet renteoppgang er ikke festen over riktig ennå, mener ekspertene.

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital.

– Hyttemarkedet har vært euforisk siden starten av 2020, og euforien fortsetter. Også 2021 kommer til å bli rekordenes år, fastslår Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Ifølge Prognosesenterets ferske undersøkelse har det så langt i år (til og med 8. september) blitt omsatt 16,4 prosent flere fritidsboliger enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittsprisen for fritidsboliger i Norge ligger nå på 2,53 millioner kroner, opp ni prosent fra i fjor.

– Det blir helt åpenbart et nytt rekordår. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 31.000 kroner i 2020, og i år ligger den på 34.000 kroner pr. kvadratmeter, sier Øye.

Hvis man kun ser på hytter på høyfjellet, beliggende mer enn 800 meter over havet, har disse hatt en omsetningsvekst på 18 prosent, og en prisvekst på ti prosent.

Geilo: For 22,5 millioner kroner kan du få den nyoppførte hytta til høyre med panoramautsikt. Foto: EiendomsMegler 1 Fjellmegleren
Geilo: For 22,5 millioner kroner kan du få den nyoppførte hytta til høyre med panoramautsikt. Foto: EiendomsMegler 1 Fjellmegleren

Øye forteller om svakere prisvekst på hytter i tilknytning til alpinanlegg enn de som ligger høyt oppe på fjellet. Her har prisveksten ligget på snaut syv prosent.

– Fjellhytter har blitt stadig dyrere. De som kjøpte hytter tidligere i pandemien, har allerede opplevd at eiendommen har steget kraftig i verdi, sier han.

Nybygg blir stadig dyrere

Selv om “det kryr av hytteprosjekter”, har det altså vært en kraftig prisvekst i fjellheimen. Men den “voldsomme” prisveksten vil dempes, tror Øye. Man må likevel forberede seg på at det kommer 20–30 prosent påslag på nybygg på grunn av økte materialpriser, sier han.

– Selv om materialprisene både internasjonalt og i Norge ser ut til å normaliseres noe nå, tar det tid før det slår igjennom i hytteprisene. Prisene har gått opp ni prosent på alle fritidsboliger, men materialprisene har gått opp enda mer. Det er flere utbyggere som sliter med lønnsomheten.

Han tror prisen på nybygg vil gå opp, og etterspørselen ned.

– Prisene på nybygg ligger langt over prisene på brukte fritidsboliger. De er 30–35 prosent høyere. Bruktmarkedet er alternativet. Der går også prisene opp.

Når pandemien omsider er forbi, og rentene igjen stiger, tror Øye disse faktorene vil gi en mer dempet etterspørsel etter fjellhytter i Norge.

– De siste tallene vi hadde, viste at over 200.000 husholdninger skulle kjøpe hytte i Norge, men det faller nå litt tilbake, hvilket tyder på at “pandemi”-euforien dempes. Det går i retning mot et mer normalisert hyttemarked.

Dyrest: Denne frittliggende hytta på Beitostølen med panoramautsikt har en prislapp på 29,5 millioner kroner, og er med det den dyreste fjellhytta på Finn.no for øyeblikket. Foto: Valdres Foto/Privatmegleren Valdres
Dyrest: Denne frittliggende hytta på Beitostølen med panoramautsikt har en prislapp på 29,5 millioner kroner, og er med det den dyreste fjellhytta på Finn.no for øyeblikket. Foto: Valdres Foto/Privatmegleren Valdres

Norges dyreste fritidsbolig

Foreløpig er utbudet stort for hytter på fjellet. I skrivende stund ligger det hele 3.760 fritidsboliger og hytter til salgs på Finn.no, hvorav 1.945 ligger “på fjellet”.

Den dyreste fjellhytta til salgs på Finn.no for øyeblikket ligger på Beitostølen, og har en prislapp på 29,5 millioner kroner. Den frittliggende tomten i Røyskattveien 9 har utsikt over populære fjell som Bitihorn, Mugnetinden og Slettefjell.

Hytta har syv soverom og fire bad, samt anneks, spaanlegg og jacuzzi nedfelt på uteplassen. Ifølge annonsen bærer den preg av materialer i høy kvalitet, inkludert skifergulv på alle bad, entré, spa-avdeling, deler av kjellerstue, og tekniske rom, heltre eikepanel gjennomgående i himling og på vegger, gruepeis med tørrmurt Oppdalsskifer i stuen, vannbåren varme i gulv, samt kjøkken fra Bulthaup.

Den nest dyreste fjellhytta til salgs på Finn.no er investor Øystein Stray Spetalens mye omtalte penthouse-leilighet på Norefjell, med en prislapp på 26 millioner kroner. Tidligere i år stod han selv for årets kanskje dyreste hyttekjøp til 41 millioner kroner – også den på Norefjell.

Spår fremdeles store volumer

Det omsettes altså mengder av fritidsboliger på fjellet, og ifølge Eiendom Norge ligger volumet på et uvanlig høyt nivå.

– Vi ser større volumer enn det som er normalt nå. Det er en tydelig tendens. Volumet på fjellhytter er opp 30,8 prosent i første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor. Det er en uvanlig sterk volumvekst, sier Henning Lauridsen, adm. dir. i Eiendom Norge.

Deres undersøkelse viser at fjellhytter hadde en prisvekst på 16,5 prosent i første halvår 2021 sammenlignet med samme periode året før, hvilket er høyere enn prisveksten for sjø- og innlandshytter. Lauridsen tror hovedforklaringene på den sterke prisveksten er rentenedgang og mangel på andre muligheter å feriere på.

– Det er fremdeles store volumer nå, men ikke så store som vi har hatt i den heftigste perioden under coronapandemien. Det er likevel store volumer sammenlignet med foregående år. Jeg tror fortsatt vi kommer til å se solide volumer. Sett i et historisk perspektiv blir det solgt mange fritidsboliger nå, sier Lauridsen.