Borettslag og sameier dropper brannøvelse

Ferske tall fra Gjensidige viser at brannberedskapen er dårlig i borettslag og sameier.
Ferske tall fra Gjensidige viser at brannberedskapen er dårlig i borettslag og sameier. Foto: Gjensidige
Artikkelen fortsetter under annonsen

I halvparten av disse bofellesskapene har det aldri vært gjennomført brannøvelse. Det viser en kartlegging Gjensidige har gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Resultatene er skremmende, og viser at mange gir blaffen i brannsikkerheten, sier Arild Tømte, som er leder for risikostyring i Gjensidige i en pressemelding.

Tallene er oppdatert pr. august.

Forsikringsselskapet har forespurt drøyt 1 000 borettslag og sameier rundt omkring i Norge, og 49 prosent av disse har aldri gjennomført en brannøvelse. 28 prosent forteller at de gjennomfører årlige øvelser. Mens resten, 23 prosent, forteller at de har gjennomført brannøvelse, men ikke årlig.

Hvert sekund teller ved brann

- Tidlig varsling og kunnskap om hvor man skal rømme kan være helt avgjørende for om man overlever en brann, sier Tømte.

Han mener det burde være en selvfølge å gjennomføre brannøvelser hvert år i borettslag og sameier, og er skuffet over resultatene. Han påpeker at hvert sekund teller dersom det oppstår brann. Korridorer og trappeløp kan raskt bli fylt av røyk, og gjøre det umulig å ta seg frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da må man på refleks vite hvilken vei man skal rømme. Denne kunnskapen oppnås best ved en praktisk brannøvelse, sier han.

Brannøvelse er styrets ansvar

Tømte påpeker også at er det avgjørende at brannvarslingen fungerer, og dette må også testes minst en gang i året.

- Styrer i borettslag og sameier må være sitt ansvar bevisst og gjennomføre årlige brannøvelser. Hvis du bor i et bofellesskap hvor det ikke gjennomføres øvelser bør du ta dette opp med styret, sier Tømte.

Gode råd

Ha brannøvelse årlig

Sjekk at rømningsveier er frie for hindringer og brennbart

Alle blokker på mer enn 8 etasjer har to rømningsveier. Gjør deg kjent med hvor de er.