Slik får du Pelargoniaen til å blomstre år etter år
Ingen plante minner meg mer om farmor enn pelargoniaer, og de er faktisk en av Norges mest populære blomster. De er lette å få til og trenger ikke særlig mye stell.
Denne artikkelen ble først publisert av HusGlede.no
Pelargoniaer passer perfekt i potter og i balkongkasser, men gjør seg også godt i vinduskarmen. Pelargoniaen er en hardfør plante som tåler lett tørke og som liker både sol og skygge.
Har du den ute bør du huske på at den er ikke spesielt glad i regn, så om du har muligheten til det, så liker den godt å kunne stå skjermet for ruskevær. Hvis du er flink til å gjødsle planten din vil den vokse seg stor og flott, samt gi deg flere vakre blomster.
1. Vanning
Pelargoniaen tåler godt tørke, og trives best med jevn og moderat vanning. Du kan gjerne vente med å vanne til jorda er nesen helt tørr.
Husk å gjødsle plantene dine hver 14. dag. Med så rask voksetid som disse plantene har, er det viktig at de jevnlig får godt med næring.
2. Fjern visne blomster
Kniper du av gamle og visne blomster så beholder du blomstringsperioden over lengre tid. For hver visne blomst du kniper av fremmer du ny blomstring.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen3. Overvintring
Når høsten kommer bør du sette planten din inn, den tåler nemlig ikke frost, men den kan stå vinterlagret helt ned i 5 grader. Har du ingen steder å sette den kaldt kan du fint ha den inne også. Den trenger lite vann hvis du setter den kaldt, da holder det med litt vann nå og da, særlig når den overvintrer.
Når mars måned melder sin ankomst kan du ta dine overvintrede pelargoniaer frem igjen, men du bør gi dem en gradvis tilvenning til varmen hvis de har stått kaldt gjennom vinteren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen4. Når våren kommer
Når vinteren er over og plantene dine skal frem i lyset igjen kan du fint beskjære dem litt. Da får du fine og fyldige planter. Avskjæret kan du bruke til å lage stiklinger så får du enda flere flotte planter. Det er alltid noe eget ved det man klarer å dyrke frem selv. Stiklingene kan du plassere i vann frem til de får røtter.
Artikkelen fortsetter under annonsenFor å gjøre plantene dine ekstra glade kan du skifte jord på dem samtidig som du beskjærer dem. Noen velger å skjære planten helt ned til det bare er noen få cm igjen av dem, mens andre velger å kun beskjære dem lett. Det ser du selv hva du synes er best, de kommer seg igjen uansett. Pelargoniaene er kjent for å vokse i en rasende fart.
5. Omplanting
Planter du om pelargoniaer i potter er det greit å velge potter med litt god størrelse slik at røttene har god plass til å vokse. Som med mange andre planter er det best hvis du sørger for god drenering når du planter dem om i potter.
Er du flink til å stelle pelargoniaene dine så kan du ha dem i mange, mange år. De kommer i mange varianter og farger, så her har du en flott og lettstelt plante som trenger et minimum med tilsyn.
Vann dem jevnlig, knip av gamle blomster, gjødsle rikelig og la dem overvintre inne så har du garantert blomstrende pelargoniaer år etter år.