Nytt fargekart fra Fargerike: Blå favoritter

Blå farger hører himmelen til. Sett sammen flere farger for et harmonisk samspill.
Blå farger hører himmelen til. Sett sammen flere farger for et harmonisk samspill. Foto: Per Erik Jæger

Blått er fargen for himmel, hav og uendelighet. Til vårt nye, blå fargekart har vi valgt mange mørke og delikate toner.

Denne artikkelen er levert av Fargerike.no.

Blått er fargen som de fleste nordmenn elsker og har som sin favorittfarge. Den smyger seg inn i hjemmene våre, i hverdagen vår og i vår søken etter ro.

Blått er rotfestet i vår historie – og i språket vårt: Den blå timen, bondeblått, himmelblå, blåmandag, blåøyd, blåbær, blåskjell, blåklokke og blånende fjell.

Farge: Tåke. Foto: Fargerike
Farge: Tåke. Foto: Fargerike

Blått gjør noe med oss

– For oss mennesker handler det ikke bare om selve blåfargen, men også hva fargen gjør med oss og hva den representerer, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, og fortsetter:

– Blått er en farge som lindrer, helbreder og gir energi i form av å dempe stress.

Farge: Den første snøen. Foto: Fargerike
Farge: Den første snøen. Foto: Fargerike

God basisfarge

Blått fungerer som en god basisfarge i alle rom, og fargen er enkel å kombinere med ulike stiler. I noen hjem spiller blåfargen hovedrollen, mens andre velger heller noen blå detaljer.

Tidligere ble gjerne blått valgt på kjøkken, fordi det er en svalende farge og fordi blåfargen, etter sigende, skulle holde fluene borte. Blått er også en god farge på soverommet fordi den virker avslappende og gir deg god søvn.

August Foto: Fargerike

Mørk og delikat

Blått blir ansett som en av de mest attraktive fargene på fargeskalaen. Kanskje er det fordi fargen skaper positive assosiasjoner til himmel og hav – i vår evige jakt etter ro og natur?

– Det finnes et hav av blåfarger. De kan være mørke, duse, kalde og klare. Etter nøye utvelgelse har ni av Fargerikes vakreste blå nyanser funnet veien inn i det blå kartet. Til det blå kartet har vi mange mørke og delikate toner. Dette er toner som passer perfekt til de lyse gulvene våre, sier Henningsen.

Personvernpolicy