Hvordan sikre elektrisk utstyr mot lyn og torden

Tordenvær og lynnedslag i Oslo.
Tordenvær og lynnedslag i Oslo. Foto: Cornelius Poppe/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med seks enkle grep kan du sikre det elektriske utstyret mot lynnedslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag i Norge. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr. Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret, forteller selskapet i en pressemelding.

Sjekk været der du er.

Trekk ut kontakter

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Start med å trekke ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Du bør også trekke ut koblinger til kabelanlegget, støpselet til fasttelefonen og nettverks- og antenneledninger, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Det er trygt å bruke mobiltelefon i tordenværet, men mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6 gode råd når det er meldt lyn og torden

  1. Trekk ut alle kontakter til til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.
  2. Husk også å gjøre dette på hytta o.l. når du reiser igjen.
  3. Allier deg med naboer om du er på ferie, slik at de kan sjekke at alt er i orden.
  4. Montér grovvern i sikringsskapet – gjøres av autorisert installatør.
  5. Hold sikringsskapet lukket.
  6. Ta gjerne et bilde med mobilen av hvordan ting var koblet før du trekker ut ledningene. Slik unngår du å koble feil når uværet er over eller man er hjemme igjen fra ferie.

(Kilde: Online.no)

Skader for 20 millioner kroner

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroforretninger. Dette har vært påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av hus siden 2010.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr i nettet. Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, sier Amundsen.