Vannkokere til ulike behov

Det skiller lite i kvaliteten på de mest populære vannkokerne. Valget står derfor mellom pris, design eller nyttige tilleggsfunksjoner når du skal kjøpe ny tekanne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannkokeren som er best

Vannkokeren Luna fra britiske Russell Hobbs er best i test og går av med seieren i tekoker-testen vår. Den beskrives som en god tekoker som er enkel å håndtere og raskt koker opp rikelig med vann. Du kan lese hele begrunnelsen i resultatlisten.

Under testvinneren er det stor konkurranse om topplasseringene, og det skiller kun 3 poeng mellom KitchenAid 5KEK1522 på 2. plass og Kenwood Kmix Kettle på 10. plass. Det betyr at du kan velge mellom mange gode vannkokere når du er på jakt etter en ny modell.

Hvilket merke har de mest fornøyde kundene?

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Which? gjennomførte i 2017 en undersøkelse blant sine medlemmer for å finne merkene med de mest fornøyde kundene. Blant vannkoker-produsentene vi har inkludert i denne testen kommer Dualit ut på topp, etterfulgt av Bosch og Philips. Nederst på listen finner vi Breville, Kenwood og Delonghi.

Les også: Stor variasjon i kvalitet blant støvsugere

3 ting du bør tenke gjennom

Siden det ikke er alt for stor variasjon i kvaliteten mellom vannkokerne er det viktig at du vurderer hva slags type vannkoker du har behov for. Noen modeller kan for eksempel koke store mengder vann om gangen, mens andre har spesialisert seg på å koke én kopp om gangen. Under finner du tre punkter du bør tenke nøye gjennom før du kjøper ny vannkoker.

Les også: Hybelkaninenes endelikt

1. Hva og hvem koker du vann til?

Hvor stor mengde vann skal du koke opp om gangen? Er man del av en stor husholdning ønsker man kanskje å koke opp vann til mange kopper te om gangen, og da kan man gjerne gå for en kanne med stor kapasitet. Et godt alternativ for de som trenger en stor vannkoker er testvinner Luna fra Russell Hobbs.

Hvilken vannkoker du bør gå for avhenger av hvor mye vann du ønsker å koke opp om gangen.
Hvilken vannkoker du bør gå for avhenger av hvor mye vann du ønsker å koke opp om gangen.

Bor man alene kan det derimot være lurere å finne en liten vannkoker med lav minimumskapasitet som kan koke opp små mengder vann på kort tid, noe som sparer energi. Et par gode alternativer er Bosch TWK7203 eller Dualit Lite, som begge kan koke opp 3 dl vann om gangen.

Noen typer drikke skal helst tilberedes med vann på en viss temperatur, og drikker du f.eks. mye grønn te eller fancy kaffe kan du gjerne gå for en vannkoker som har flere temperaturinnstillinger. Blant vannkokerne med temperaturinnstillinger kommer KitchenAid 5KEK1522 ut på topp, etterfulgt av Bosch TWK7203.

Les også: Disse varmepumpene er best i test

2. Hvor mye støy lager tekokeren?

Noen vannkokere lager mye støy når de koker opp vann, og andre piper i tillegg både ved start og stopp. Skal det kokes opp vann før resten av familien står opp kan man se etter en vannkoker som lager lite støy. Modellene som får mest skryt for å være stillegående er testvinner Russell Hobbs Luna og Delonghi Avvolta. Du finner mer informasjon om støynivået til vannkokerne ved å lese detaljene under hvert produkt.

Les også: De dyreste vaskemaskinene er best

3. Hvor sikker er tekannen?

Flere av vannkokerne i testen blir svært varme utenpå under bruk. Blant annet har britiske Goodhousekeeping målt at vannkokeren Dualit Lite i rustfritt stål holder 95 grader celsius utenpå når den koker. Dette er en åpenbar sikkerhetsrisiko.

I tillegg finnes det vannkokere som er vanskelig å helle med, mens andre produserer mer damp enn de andre. Dette bør man være obs på dersom vannkokeren skal brukes i nærheten av barn. Har testerne opplevd slike sikkerhetsproblemer med noen av modellene vil du finne informasjon om dette i informasjonen under hvert produkt.

Les også: Blender-vinneren er kåret

Kreftfremkallende stoffer?

Mange opplever at vannkokeren lager vann som smaker plastikk. I 2016 gjennomførte derfor svenske Råd & Rön en kjemikalietest av flere vannkokere, for å sjekke forekomsten av plastkjemikaliet bisfenol A, samt flere tungmetaller og flammehemmende stoffer. De fant verdier av polysykliske aromatiske hydrokarbon, PAH, som kan være giftige og kreftfremkallende.

Ifølge Mattilsynet er det i Norge fastsatt grenseverdier for PAH i oljer/fett, røykt kjøtt, fisk og musling og næringsmidler til spedbarn og småbarn. EU har i tillegg satt grenseverdiene for PHA i drikkevann til 0,1 µ/liter, noe som også gjelder i Norge. Råd & Rön fant at noen av vannkokerne hadde små mengder PAH i vannet, men ingen var nære å overskride grenseverdiene. De fant også ut at smaken av plast ikke hadde noe sammenheng med mengden PAH i vannet til vannkokeren.

Saken er opprinnelig publisert på Test.no

Personvernpolicy