Spør en forsker:

Hva kan du trene i hvis du ikke vil trene i plastklær?

Hvis forholdene tillater det, kan du vurdere å spare plastklærne til du virkelig trenger dem, mener Ingun Grimstad Klepp. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hvis forholdene tillater det, kan du vurdere å spare plastklærne til du virkelig trenger dem, mener Ingun Grimstad Klepp. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Plastfibre slippes ut i naturen når du vasker syntetiske treningsklær. Men det finnes alternativer. Her får du tips – fra innerst til ytterst – av klesforsker Ingun Grimstad Klepp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du skulle tømme klesskapet ditt for klær med den minste miljøbelastning, ville du antakelig sitte igjen med en arvet skinntøffel i skinn fra sau som døde av alderdom.

Produksjon av klær og sko står for åtte prosent av drivhusgassutslipp i verden, ifølge FN-konferansen om handel og utvikling. Og klær kan belaste miljøet både når de produseres, når de vaskes og etter at du har kastet dem.

Én måte klær skader miljøet på er at små plastfibre slites av i vask og havner i naturen. Mye av klærne våre er laget at plastmaterialer. Og én vask kan slippe ut en mengde mikroplast på størrelse med en tyggegummipakke, skrev NBC News om en studie i 2016.

Og treningsklær er gjerne laget av plastmaterialer. De er lette, luftige og strekkbare. Men hvis du vil trene i noe annet enn plast - hva skal du ha på deg da?

– Det finnes ofte alternativer, mener klesforsker Ingun Grimstad Klepp.

– Bytt ut det som vaskes oftest

Klepp er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på universitetet OsloMet. Hun er blant annet medforfatter på en rapport om mikroplast fra tekstiler fra 2018.

I en årrekke har Klepp forsket på og engasjert seg for bærekraftig klesforbruk. Hun ledet dessuten forskningsprosjektet Krus. Der var et av målene å få fram kvalitetene i norsk ull gjennom kvalitetsarbeid i næringskjeden og økt kunnskap og bedret markedsføring, ifølge nettsidene til prosjektet.

Men Klepp synes ikke vi skal kutte ut alle plastklær. Vi må heller bruke mindre av det, mener hun.

– Det er ikke alle klær med plast i som vaskes like mye, og dermed slipper de ikke ut like mye mikroplast heller.

Men vil du kutte mikroplastutslippet, kan du grave i klesskapet ditt etter alternativer til de plaggene du har på deg innerst og vasker oftest.

– Syntetiske klær lukter lett vondt når vi har svettet i dem. Derfor vasker vi dem ekstra ofte, sier Klepp.

Les også:

Innendørs og innerst

Men hva mener hun kan fungere som erstatning?