Analyse av 40 studier: Kaffe kan forlenge livet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikker du to til fire kopper kaffe daglig kan du forlenge livet med opp mot to år, ifølge en ny oversiktsstudie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Den lange rekken med studier som de senere årene har pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa, har dermed blitt godt mottatt.

Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , Alzheimer, Parkinsons sykdom, MS og visse former for kreft.

Ny forskning fra koreanske forskere som har gjennomgått 40 eksisterende studier på området, finner også positiv helseeffekt av den høyt elskede drikken.

Nærmere bestemt konkluderer de med at det å ha et moderat inntak av kaffe, altså å drikke to til fire kopper kaffe om dagen, kan øke forventet levetid med opptil to år, melder The Times.

Til grunn for denne konklusjonen ligger analyser av alder, dødsårsak og kostholdsinformasjon, inkludert kaffedrikking, for til sammen 450.000 mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Moderat kaffeinntak, to til fire kopper daglig, knyttes til redusert dødelighet, sammenlignet med det ikke å drikke kaffe, skriver forskerne i tidsskriftet European Journal of Epidemiology.

Et høyere inntak enn dette er ikke knyttet til ytterligere redusert dødelighet, skriver de videre.

– Kan legge et par år på livet ditt

Forskningsdirektør Astrid Nehlig ved Frankrikes Nasjonale institutt for helse og medisinsk forskning kommenterer studien overfor The Times.

– Det er vanskelig å regne ut, men min følelse er at kaffe muligens kan legge et par år på livet ditt, sier Nehlig til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror økt oppmerksomhet og årvåkenhet som følge av kaffedrikking, antagelig er noe av forklaringen på dette.

En australsk studie fra 2013 konkluderte med at kaffedrikkere er mindre utsatt for ulykker, da de sammenlignet 530 langtransportsjåfører som nylig hadde vært i en ulykke, med 517 sjåfører som ikke hadde krasjet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg får dårlig samvittighet hvis jeg kjøper meg en kaffe

Koffein beskytter musehjerter

Forskerne bak en tysk studie som ble publisert i fjor, mente å ha funnet noen mulige forklaringer på hvorfor kaffedrikking er bra for helsa, etter å ha gjennomført en rekke forsøk på mus.

De fant blant annet at musene som fikk en mengde koffein som svarer til fire kopper kaffe daglig for et menneske, har en redusert risiko for å utvikle åreforkalkinger. Og at overvektige mus, gamle mus og mus som var disponert for utvikle type 2-diabetes opplevde langt færre skader på hjertet om de fikk overfornevnte mengde med koffein.

Les også: Så sent på dagen kan du drikke kaffe

– Ser ut til å redusere åreforkalkning

Om koffein virker på samme måte i mennesker er imidlertid for tidlig å si.

Men i en sørkoreansk studie fra 2015 fant forskerne at blant de 25.000 unge, friske deltagere, hadde de som drakk tre til fem kopper kaffe daglig, minst tegn på åreforkalkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne studien viser at moderat kaffedrikking ser ut til å redusere forkalkningen av pulsårene, uttalte Steinar Madsen, som er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til ABC Nyheter da.

– Du kan drikke din kaffe med nokså trygg forvissning om at du ikke får hjertesykdom av det, kanskje får du også noe beskyttelse av det, fortsatte han.

Advarsel mot ufiltrert kaffe

Ikke alt ved kaffe regnes som helsefremmende. Senest i 2017 advarte Helsedirektoratet om at ufiltrert kaffe kan gi høyere kolestrol . Og på grunn av innholdet av det giftstoffet akrylamid, som også finnes i en rekke andre matvarer, har kaffe også blitt knyttet til økt risiko for kreft.

I fjor kom imidlertid en norsk studie som konkluderte med at kaffe ikke er kreftfremkallende.

Les artikkelen: Norsk forskning: – Kaffe er ikke kreftfremkallende