Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Hvordan sitte riktig på sykkel?

Se hvordan i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkelekspert Fredrik Stormo demonstrerer hvordan du bør sitte på sykkelen for å unngå slitasje, feilbelastning og skader. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan bør man egentlig sitte på en sykkel? Som ivrig besøkende på spinningtimer på norske treningssentre er jeg forvirret.

De ulike instruktørene sitter forskjellig og gir forskjellige instruksjoner. Noen gjør sitt beste for å forklare svette spinnere i salen hvordan de bør holde skuldrene, ryggen og nakken, og hvor mye knærne bør være bøyd. Men forklaringene på disse tingene spriker.

Andre instruktører sier ingenting om hvordan syklistene bør sitte, men brøler bare: «GI ALT DERE HAR NÅ!».

Riktig sittestilling essensielt

Etter et halvt år med jevnlige besøk til spinningsalen vet jeg fremdeles ikke helt hvordan jeg bør sitte på en sykkel for å unngå slitasje, feilbelastning og skader. Nå er tiden kommet hvor jeg er nødt til å vite det.

I prosjektet «To på strømmen» skal jeg og journalistkollega Roger Grosvold sykle fra Lindesnes til Nordkapp på elsykkel på seks uker. På en slik langtur er riktig sittestilling essensielt for å holde ut fra start til mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om prosjektet: «To på strømmen» - Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Setehøyden er nøkkelen

Sykkelekspert Fredrik Stormo. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Sykkelekspert Fredrik Stormo. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Setehøyden skal være sånn at når du har hælen på pedalen, og den står rett ned, så skal det være en svikt i kneet. Hvis man der ikke klarer å bøye noe på kneet eller bøyen er for stor må setehøyden justeres, forklarer Fredrik Stormo til ABC Nyheter.

Han jobber som elsykkeldistributør for elsykler.no , som har sponset ABC Nyheter med to elsykler og tilhørende utstyr til prosjektet «To på strømmen».

I tillegg er Stormo sykkelentusiast, og konkurrerte aktivt i terrengsykling i 20-årene.

– Når du sitter og trår skal du alltid ha en viss svikt i kneet når du er helt nede. Hvis du må strekke foten helt ut kan du fort få slitasjeskader rundt knærne. Samtidig får du utnyttet tråkket best mulig.

Se Stormo demonstrere riktig sittestilling i videoen øverst i saken.

Les også: Elsyklistens beste tips til langturen