Meny

Sportsdings analyserer svette: Forteller om kroppens behov

Forskerne testet de nye plastrene på deltakerne ved fjorårets verdensmesterskap i ironman. (Video: John Rogers Research Group)

Det er bare et spørsmål om tid før alle bruker svettesensorer, mener forskere.

Er du en av de som er avhengig av å overvåke søvn, puls og aktivitet ved hjelp av smartklokker og apper, så vil du elske den nye dingsen som forskere har utviklet.

Amerikanske forskere har funnet opp et kjemisk plaster som klebes fast på huden og måler svettenivået.

I første omgang skal sensoren hjelpe profesjonelle idrettsutøvere. Svette kan blant annet fortelle når de bør drikke. Dermed oppnår de bedre prestasjoner.

Det er bare et spørsmål om tid før alle har slike sensorer, mener de som står bak.

– Det er en kjempekul oppfinnelse. Forskerne kombinerer mange ulike teknologier. Når forskere arbeider tverrfaglig, ser vi virkelig mulighetene i teknologien, sier Jan Madsen, professor og seksjonsleder ved Embedded Systems Engineering ved DTU Compute.

Artikkelen om oppfinnelsen er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Science Advances.

Les også:

Et plaster som lyser og skifter farge

Den nye svettesensoren er batterifri og trådløs. Faktisk ligner den mest på et plaster. Men når du begynner å svette, skifter den gradvis farge.

I sensoren er det et trådnett av små kanaler som er fylt med luft. Når du svetter, presses væsken fra huden inn i kanalene, der de blandes med fargestoff. Det får kanalene til å fylles opp med farge.

Slik ser det ut når svetten som blandes med fargestoff, gradvis fyller kanalene. Jo raskere kanalene fylles, jo mer svetter du. (Video: John Rogers Research Group)

Det gir en indikasjon på hvor mye du svetter.

Samtidig fungerer svetten som en pH-skala: Fargen blir lysere eller mørkere alt etter svettesammensetningen.

Mørke farger innebærer høyt konsentrasjonsnivå.

Forskerne har eksperimentert med kanaler som snor seg i ulike mønstre inne i svettesensoren for å gi brukeren en visuell opplevelse. Her kan du se hvordan en labyrintlignende kanal gradvis fylles med svette samt en kurve over kroppens samlede svettetap. (Foto: John Rogers Research Group)
Fargeskalaen på svettesensoren som viser hva de enkelte fargene i svettekanalene betyr. (Foto: John Rogers Research Group)

Fargene viser hvor effektivt du trener

I framtiden blir det trolig mulig å utvikle svettesensorer som måler ulike ting i kroppen.

En rødlig farge kunne fortelle om nivået av melkesyre.

Kroppen skiller ut melkesyre som et avfallsprodukt når du bruker energi. Men hvis du trener ved for høy intensitet, rekker ikke kroppen kvitte seg med melkesyren. Derfor hoper den seg opp i musklene og kan gjøre dem stive og ømme.

Sensoren kan i prinsippet måle svettenivået overalt på kroppen:

– Men det kan være et problem hvis du er veldig hårete, påpeker John A. Rogers, som er en av forskerne bak oppfinnelsen.

Det er nemlig viktig at sensoren sitter helt inntil huden.

Les også:

Blir kjent med egen svette

Svetten kan også avsløre andre biomarkører:

– For idrettsutøvere er det viktig å opprettholde nivåene av elektrolytter (kroppens næringssalter, red.) og vann for å unngå muskelskader. Derfor er det nyttig å kunne måle hvor mye du svetter, så du vet når du bør drikke, sier John A. Rogers, som er professor i materialvitenskap, biomedisinsk vitenskap og nevrologisk kirurgi ved Northwestern University i USA.

Mengden og sammensetningen av svetten kan variere mye fra person til person, så en sensor kan la utøverne tilpasse treningen.

Særlig smart for svømmere

Den nye sensoren fungerer faktisk også i vann. Det innebærer at svømmere og triatleter kan bruke den.

Det er første gang forskere har laget en vanntett svettemåler.

– Det er vanskelig å måle svette i vann, sier John A. Rogers.

Derfor har det vært nødvendig for forskerne å bruke et veldig tynt og elastisk materiale. Det har vært litt av en teknologisk utfordring, forklarer Rogers.

Forskerne har arbeidet sammen med ulike tatovører for å få inspirasjon til hvordan kanalene i svettesensoren skal se ut. (Foto: John Rogers Research Group)

Testet triatleter

Sensoren er til engangsbruk

Den foreløpige versjonen av svettesensoren er bare til engangsbruk.

I framtiden kunne man lage en versjon der bare elektronikkdelen skal kastes, slik at man fortsatt kunne gjenbruke selve plastret, foreslår Jan Madsen fra DTU. Det ville gjøre sensoren mer bærekraftig.

Sensoren ble testet av forsøkspersoner som drev fysiske aktiviteter som innendørssykling og svømming.

Forskerne testet den også på triatleter som forberedte seg til ironman på Hawaii.

– De tok godt imot oppfinnelsen. De er seriøse folk som er veldig interessert i hvordan kroppen oppfører seg, forteller John A. Rogers.

Sensoren har blitt testet på i alt 250 personer. Den kan måle svettekonsentrasjonen, svettetapet og hudtemperatur i mer enn to timer.

Jan Madsen mener det er bra at forskerne har testet sensoren både i laboratoriet og ute i virkeligheten:

– Vi ser ofte at forskere nøyer seg med tester i et laboratorium, mener han.

Svettesensoren er tynn og bøyelig, slik at den ikke faller av når man beveger seg. (Foto: John Rogers Research Group)

Første lukkede system

Inntil nå har det ikke eksistert en god måte å unngå kontaminering ved svettemålinger.

Hvis man bare skraper svetten av huden, blandes svetteprøven med olje og døde hudceller, men det har forskerne løst med den nye oppfinnelsen.

Svettesensoren er et lukket nettverk av kanaler der svetten suges direkte opp fra huden.

Det er et hull i sensoren ved utgangen av de kanalene som svetten passerer gjennom. Her blir luften i kanalene frigitt. Et av de løpende punktene ved svettesensoren har derfor vært at luften kan komme ut av hullet uten at vannet kommer inn.

Krever løpende oppdateringer

Selv om svettesensoren er imponerende, er det fortsatt utfordringer, mener Jan Madsen.

– Svakheten er at du må å stoppe treningen for å lese av målingene, sier DTU-professoren.

Madsen mener likevel det bare er et spørsmål om tid før det problemet blir løst.

I første omgang er svettesensoren tiltenkt idrettsutøvere, men forskerne ser også et stort kommersielt potensial. (Foto: John Rogers Research Group)

Svetteprøver i stedet for blodprøver

Det er bare et spørsmål om tid før alle tester svetten vår.

Det mener John A. Rogers, som står bak den nye studien. Jan Madsen fra DTU er enig.

Det langsiktige målet er at svetteprøver kan erstatte blodprøver. Det kan blant annet registrere nivået av blodsukker og endorfiner, og avsløre sykdommer som diabetes.

– I dag krever slike ting en blodprøve, og svaret kommer etter en uke eller to. Det ville være smartere hvis vi kunne analysere svetten selv og sende dataene til legen, sier Jan Madsen.

Han tror resultatene av slike målinger vil bli sendt til sykehuset slik at folk kan bli screenet for helseproblemer.

Referanse:

J.T. Reeder mfl: « Waterproof, electronics-enabled, epidermal microfluidic devices for sweat collection, biomarker analysis, and thermography in aquatic settings», Science Advances (2019), DOI: eaau6356

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:47 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29 Zuccarello klar for ny klubb04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep
Siste nytt
04:47Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29SportZuccarello klar for ny klubb04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep
Populært