Sportsdings analyserer svette: Forteller om kroppens behov

Forskerne testet de nye plastrene på deltakerne ved fjorårets verdensmesterskap i ironman. (Video: John Rogers Research Group)
Forskerne testet de nye plastrene på deltakerne ved fjorårets verdensmesterskap i ironman. (Video: John Rogers Research Group)

Det er bare et spørsmål om tid før alle bruker svettesensorer, mener forskere.

Er du en av de som er avhengig av å overvåke søvn, puls og aktivitet ved hjelp av smartklokker og apper, så vil du elske den nye dingsen som forskere har utviklet.

Amerikanske forskere har funnet opp et kjemisk plaster som klebes fast på huden og måler svettenivået.

I første omgang skal sensoren hjelpe profesjonelle idrettsutøvere. Svette kan blant annet fortelle når de bør drikke. Dermed oppnår de bedre prestasjoner.

Det er bare et spørsmål om tid før alle har slike sensorer, mener de som står bak.

– Det er en kjempekul oppfinnelse. Forskerne kombinerer mange ulike teknologier. Når forskere arbeider tverrfaglig, ser vi virkelig mulighetene i teknologien, sier Jan Madsen, professor og seksjonsleder ved Embedded Systems Engineering ved DTU Compute.

Artikkelen om oppfinnelsen er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Science Advances.

Les også:

Et plaster som lyser og skifter farge

Den nye svettesensoren er batterifri og trådløs. Faktisk ligner den mest på et plaster. Men når du begynner å svette, skifter den gradvis farge.

I sensoren er det et trådnett av små kanaler som er fylt med luft. Når du svetter, presses væsken fra huden inn i kanalene, der de blandes med fargestoff. Det får kanalene til å fylles opp med farge.

Slik ser det ut når svetten som blandes med fargestoff, gradvis fyller kanalene. Jo raskere kanalene fylles, jo mer svetter du. (Video: John Rogers Research Group)

Det gir en indikasjon på hvor mye du svetter.

Samtidig fungerer svetten som en pH-skala: Fargen blir lysere eller mørkere alt etter svettesammensetningen.

Mørke farger innebærer høyt konsentrasjonsnivå.

Forskerne har eksperimentert med kanaler som snor seg i ulike mønstre inne i svettesensoren for å gi brukeren en visuell opplevelse. Her kan du se hvordan en labyrintlignende kanal gradvis fylles med svette samt en kurve over kroppens samlede svettetap. (Foto: John Rogers Research Group)
Forskerne har eksperimentert med kanaler som snor seg i ulike mønstre inne i svettesensoren for å gi brukeren en visuell opplevelse. Her kan du se hvordan en labyrintlignende kanal gradvis fylles med svette samt en kurve over kroppens samlede svettetap. (Foto: John Rogers Research Group)
Fargeskalaen på svettesensoren som viser hva de enkelte fargene i svettekanalene betyr. (Foto: John Rogers Research Group)
Fargeskalaen på svettesensoren som viser hva de enkelte fargene i svettekanalene betyr. (Foto: John Rogers Research Group)

Fargene viser hvor effektivt du trener

I framtiden blir det trolig mulig å utvikle svettesensorer som måler ulike ting i kroppen.

En rødlig farge kunne fortelle om nivået av melkesyre.

Kroppen skiller ut melkesyre som et avfallsprodukt når du bruker energi. Men hvis du trener ved for høy intensitet, rekker ikke kroppen kvitte seg med melkesyren. Derfor hoper den seg opp i musklene og kan gjøre dem stive og ømme.

Sensoren kan i prinsippet måle svettenivået overalt på kroppen:

– Men det kan være et problem hvis du er veldig hårete, påpeker John A. Rogers, som er en av forskerne bak oppfinnelsen.

Det er nemlig viktig at sensoren sitter helt inntil huden.

Les også:

Blir kjent med egen svette

Svetten kan også avsløre andre biomarkører:

– For idrettsutøvere er det viktig å opprettholde nivåene av elektrolytter (kroppens næringssalter, red.) og vann for å unngå muskelskader. Derfor er det nyttig å kunne måle hvor mye du svetter, så du vet når du bør drikke, sier John A. Rogers, som er professor i materialvitenskap, biomedisinsk vitenskap og nevrologisk kirurgi ved Northwestern University i USA.

Mengden og sammensetningen av svetten kan variere mye fra person til person, så en sensor kan la utøverne tilpasse treningen.

Særlig smart for svømmere

Den nye sensoren fungerer faktisk også i vann. Det innebærer at svømmere og triatleter kan bruke den.

Det er første gang forskere har laget en vanntett svettemåler.

– Det er vanskelig å måle svette i vann, sier John A. Rogers.

Derfor har det vært nødvendig for forskerne å bruke et veldig tynt og elastisk materiale. Det har vært litt av en teknologisk utfordring, forklarer Rogers.

Forskerne har arbeidet sammen med ulike tatovører for å få inspirasjon til hvordan kanalene i svettesensoren skal se ut. (Foto: John Rogers Research Group)
Forskerne har arbeidet sammen med ulike tatovører for å få inspirasjon til hvordan kanalene i svettesensoren skal se ut. (Foto: John Rogers Research Group)

Testet triatleter

Sensoren er til engangsbruk

Den foreløpige versjonen av svettesensoren er bare til engangsbruk.

I framtiden kunne man lage en versjon der bare elektronikkdelen skal kastes, slik at man fortsatt kunne gjenbruke selve plastret, foreslår Jan Madsen fra DTU. Det ville gjøre sensoren mer bærekraftig.

Sensoren ble testet av forsøkspersoner som drev fysiske aktiviteter som innendørssykling og svømming.

Forskerne testet den også på triatleter som forberedte seg til ironman på Hawaii.

– De tok godt imot oppfinnelsen. De er seriøse folk som er veldig interessert i hvordan kroppen oppfører seg, forteller John A. Rogers.

Sensoren har blitt testet på i alt 250 personer. Den kan måle svettekonsentrasjonen, svettetapet og hudtemperatur i mer enn to timer.

Jan Madsen mener det er bra at forskerne har testet sensoren både i laboratoriet og ute i virkeligheten:

– Vi ser ofte at forskere nøyer seg med tester i et laboratorium, mener han.

Svettesensoren er tynn og bøyelig, slik at den ikke faller av når man beveger seg. (Foto: John Rogers Research Group)
Svettesensoren er tynn og bøyelig, slik at den ikke faller av når man beveger seg. (Foto: John Rogers Research Group)

Første lukkede system

Inntil nå har det ikke eksistert en god måte å unngå kontaminering ved svettemålinger.

Hvis man bare skraper svetten av huden, blandes svetteprøven med olje og døde hudceller, men det har forskerne løst med den nye oppfinnelsen.

Svettesensoren er et lukket nettverk av kanaler der svetten suges direkte opp fra huden.

Det er et hull i sensoren ved utgangen av de kanalene som svetten passerer gjennom. Her blir luften i kanalene frigitt. Et av de løpende punktene ved svettesensoren har derfor vært at luften kan komme ut av hullet uten at vannet kommer inn.

Krever løpende oppdateringer

Selv om svettesensoren er imponerende, er det fortsatt utfordringer, mener Jan Madsen.

– Svakheten er at du må å stoppe treningen for å lese av målingene, sier DTU-professoren.

Madsen mener likevel det bare er et spørsmål om tid før det problemet blir løst.

I første omgang er svettesensoren tiltenkt idrettsutøvere, men forskerne ser også et stort kommersielt potensial. (Foto: John Rogers Research Group)
I første omgang er svettesensoren tiltenkt idrettsutøvere, men forskerne ser også et stort kommersielt potensial. (Foto: John Rogers Research Group)

Svetteprøver i stedet for blodprøver

Det er bare et spørsmål om tid før alle tester svetten vår.

Det mener John A. Rogers, som står bak den nye studien. Jan Madsen fra DTU er enig.

Det langsiktige målet er at svetteprøver kan erstatte blodprøver. Det kan blant annet registrere nivået av blodsukker og endorfiner, og avsløre sykdommer som diabetes.

– I dag krever slike ting en blodprøve, og svaret kommer etter en uke eller to. Det ville være smartere hvis vi kunne analysere svetten selv og sende dataene til legen, sier Jan Madsen.

Han tror resultatene av slike målinger vil bli sendt til sykehuset slik at folk kan bli screenet for helseproblemer.

Referanse:

J.T. Reeder mfl: « Waterproof, electronics-enabled, epidermal microfluidic devices for sweat collection, biomarker analysis, and thermography in aquatic settings», Science Advances (2019), DOI: eaau6356

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Siste nytt
02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Populært