Meny

– Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten

Ungdomsidretten har blitt mer alvorlig og fagkunnskap blir viktigere. Det kommer krav om bedre kvalifiserte trenere, mer kunnskapsbaserte treningsopplegg og mer avansert utstyr og treningsfasiliteter, mener forsker. Nå er det mye som tyder på at dette ekskluderer noen fra ungdomsidretten. Det bekymrer Norges idrettsforbund. Foto: DoublePHOTO studio / Shutterstock / NTB scanpix
Ungdomsidretten har blitt mer alvorlig og fagkunnskap blir viktigere. Det kommer krav om bedre kvalifiserte trenere, mer kunnskapsbaserte treningsopplegg og mer avansert utstyr og treningsfasiliteter, mener forsker. Nå er det mye som tyder på at dette ekskluderer noen fra ungdomsidretten. Det bekymrer Norges idrettsforbund. Foto: DoublePHOTO studio / Shutterstock / NTB scanpix

Dyrt utstyr. Profesjonelle trenere. Treningsopphold i utlandet. Økt profesjonalisering av idretten er nøkkelen til å forstå hvorfor flere ungdommer ekskluderes, tror forskere.

Idretten står fortsatt sterkt blant ungdom. Hele 93 prosent av alle ungdommer sier at de en eller annen gang opp gjennom oppveksten har vært med i et idrettslag eller i en idrettsklubb.

– Det er et utrolig høyt tall, sa Anders Bakken på Ungdatakonferansen denne uka. Han er forsker ved OsloMet og leder Ungdata-senteret.

Men mange slutter når de kommer i ungdomsårene.

De mest veltilpassede

Et av de slående funnene i Ungdata-undersøkelsene er de store sosiale forskjeller i hvem som deltar i ungdomsidretten.

Dobbelt så mange fra høyere sosiale lag deltar i ungdomsidretten sammenliknet med ungdom som vokser opp med færre ressurser hjemme.

Vesentlig flere av barna fra lavere enn fra høyere sosiale lag slutter med idrett før de går inn i ungdomsidretten.

Magne Andreassen i Norges idrettsforbund er bekymret.

– Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten. Dette er nok den største utfordringen vi har i dag, slo han fast under paneldebatten på konferansen.

Les også: Idrett fortsatt like populært blant ungdom

Er idrett for alle en tapt sak?

«Idrett for alle» har vært et mål for idrettsbevegelsen i hele etterkrigstiden.

Er dette en tapt sak? spurte Åse Strandbu i sitt innlegg på konferansen. Hun er professor ved Norges idrettshøgskole.

Hun og kolleger har studert alle undersøkelser de har funnet som handler om ungdom, idrett og klassetilhørighet de siste 60 årene.

Den første studien er fra 1952. Den viser at blant de som drev organisert idrett den gang, var studenter og funksjonærer overrepresentert.

Etter dette strømmet ungdom fra alle samfunnslag til idretten, viser forskningen.

Studier fra 1980- og 1990-tallet konkluderer med at idretten rekrutterte bredt og representerte et tverrsnitt av norske befolkningen.

Men fra rundt 2000 finner forskerne at forskjellene igjen begynner å dukke opp.

Les også: Trener utestengt fra norsk idrett etter mobbing av barn

Idretten har blitt mer profesjonalisert

Åse Strandbu, professor ved Norges idrettshøgskole har studert sosial ulikhet i ungdomsidretten i Norge over de siste 60 årene. Foto: NIH
Åse Strandbu, professor ved Norges idrettshøgskole har studert sosial ulikhet i ungdomsidretten i Norge over de siste 60 årene. Foto: NIH

Forskerne spekulerer på hvorfor.

En forklaring er at ungdomsidretten nå krever mer av foreldrene. Dette passer kanskje bedre for middelklassen enn for arbeiderklassen, tror de.

Men den forklaringen de tror mest på er den økte profesjonaliseringen av idretten.

– Det handler ikke bare om at idretten blir mer proff og betalt. Det handler om en alvorliggjøring og at fagkunnskap blir viktigere. Det kommer krav om bedre kvalifiserte trenere, mer kunnskapsbaserte treningsopplegg og mer avansert utstyr og treningsfasiliteter, sa Strandbu.

Les også: Cochrane vil trekke tilbake ME-forskning etter kritikk

Frister med turneringer i utlandet

Magne Andreassen i Norges idrettsforbund kjenner seg igjen i forskerne beskrivelse.

Han pekte på at det blir stadig flere private tilbud for barn og unge. Disse kjemper lokalt om de samme barna.

– Der det kommer, særlig innen fotball og ski, er dette en kjempeutfordring.

De som starter disse tilbudene, kaller seg for «profesjonelle trenere» og oppleggene er sånn at «ungdommene endelig kan lære noe», forteller han.

Men de såkalt profesjonelle trenerne er ofte et resultat av den gamle norske idrettsmodellen, påpeker Andreassen.

Det er ofte foreldre som er engasjerte i idrettslaget som starter opp denne type tilbud. De tar de med seg unger ut av idrettslaget. Og da er det de barna som har råd til disse oppleggene som får være med. De fristes blant annet med turneringer i utlandet.

– Dette er utfordringer som gjør vondt for mange, sa Andreassen, som er fagansvarlig for idrettsfag i Idrettsforbundet.

Økonomi betyr mer

Mer profesjonalisering driver også kostnadene opp.

Forskerne har ingen gode studier på om kostnadene for å delta i aktiviteter har økt de siste årene. Idrettsforbundene har selv noen undersøkelser av dette. Disse kan tyde på at kostnadene øker. I Oslo ser det ut til at det er stor variasjon i kostnadene mellom idrettslagene, forteller Strandbu.

Dagens Næringsliv har gjort en gjennomgang av informasjon fra flere klubber. De konkluderte med at når alle utgifter inkluderes (klubbmedlemskap, treningsavgift, lisens, utstyr, reiser til kamper og cuper med mer) er kostnadene for en aktiv 14-åring som spiller håndball eller fotball mellom 20 000 og 30 000 kroner. Altså langt mer enn medlemskap i et kommersielt treningssenter. Dette skrev Strandbu i en blogg på forskning.no i 2017.

Økte kostnader er ikke bare et problem for en liten gruppe med fattige foreldre, minner hun om.

– Også vanlige foreldre kan få problemer med å finansiere barnas aktiviteter når kostnadene drives opp.

Les også: Idrettsungdom forventer engasjerte foreldre

Langrennssporten er et eksempel

Idrettssosiolog Arve Hjelseth ved NTNU satt i panelet under konferansen. Han tror i likhet med Strandbu at økt profesjonalisering kan være en nøkkel til å forstå den økte sosiale ulikheten i idretten.

Idrettssosiolog Arve Hjelseth tror økt profesjonalisering er nøkkelen til å forstå den økte sosiale ulikheten i ungdomsidretten.
Idrettssosiolog Arve Hjelseth tror økt profesjonalisering er nøkkelen til å forstå den økte sosiale ulikheten i ungdomsidretten.

– Det er et reelt dilemma når både utøvere og en del foreldre ønsker mer profesjonalisering av trenerrollen og støtteapparatet. Dette kan utilsiktet skape ekskludering av noen barn.

Hjelseth pekte på langrennssporten som et eksempel.

Tidligere kom de fleste langrennsløperne fra bygda og jobbet i skogen. Ivar Formo fra Oslos vestkant var faktisk den første fra det øvre sosiale sjiktet som hevdet seg i verdenstoppen. Han var den gang nærmest en outsider i langrennsmiljøet, fortalte Hjelseth.

– I dag kommer nærmest halve landslaget fra Oslo vest. Der har skjedd en tydelig dreining som godt kan ha med sosial klasse å gjøre.

Norges Skiforbund er nå bekymret for at de mister mange av de yngste langrennsløperne, skriver Aftenposten denne uka. De tror dyrt utstyr kan være årsaken.

Les også: Topp, bredde og likestilling i fokus når Røste går løs på ny periode som skipresident

Er dette prisen vi må betale?

Mange vil mene at det ikke er noe problem at ungdomsidretten blir dyrere. Er ikke dette bare prisen vi må betale for bedre kvalitet i idretten?

Åse Strandbu mener at dette er en problematisk innstilling. Økt sosial ulikhet i ungdomsidretten av flere grunner, mener hun.

Først og fremst er det å drive med idrett er et gode. Nettopp derfor legges det ned veldig mye ressurser i den, også fra offentlige myndigheter. Hvis dette bare skal komme de ungdommene som allerede er ressurssterke og privilegerte på andre områder til gode, så er det et problem, sa hun.

Ungdommer som driver med organisert idrett får også mye med seg fra idretten som er nyttig i andre sammenhenger, påpeker idrettsprofessoren.

Du må forholde deg til trenere og lagkamerater. Du må lære deg å takle urettferdige dommere og laguttak. Du må lære deg å samarbeide for å nå et mål. I tillegg får du et trygt sosialt nettverk med jevnaldrende, noe ungdom selv fremhever som viktig når forskerne snakker med dem.

Hun konkluderte med at idrett for alle foreløpig ikke må sees på som en tapt sak.

– Men vi ser tegn til at vi er på vei dit.

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart
Siste nytt
10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart
Populært