Meny

– Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten

Ungdomsidretten har blitt mer alvorlig og fagkunnskap blir viktigere. Det kommer krav om bedre kvalifiserte trenere, mer kunnskapsbaserte treningsopplegg og mer avansert utstyr og treningsfasiliteter, mener forsker. Nå er det mye som tyder på at dette ekskluderer noen fra ungdomsidretten. Det bekymrer Norges idrettsforbund. Foto: DoublePHOTO studio / Shutterstock / NTB scanpix

Dyrt utstyr. Profesjonelle trenere. Treningsopphold i utlandet. Økt profesjonalisering av idretten er nøkkelen til å forstå hvorfor flere ungdommer ekskluderes, tror forskere.

Idretten står fortsatt sterkt blant ungdom. Hele 93 prosent av alle ungdommer sier at de en eller annen gang opp gjennom oppveksten har vært med i et idrettslag eller i en idrettsklubb.

– Det er et utrolig høyt tall, sa Anders Bakken på Ungdatakonferansen denne uka. Han er forsker ved OsloMet og leder Ungdata-senteret.

Men mange slutter når de kommer i ungdomsårene.

De mest veltilpassede

Et av de slående funnene i Ungdata-undersøkelsene er de store sosiale forskjeller i hvem som deltar i ungdomsidretten.

Dobbelt så mange fra høyere sosiale lag deltar i ungdomsidretten sammenliknet med ungdom som vokser opp med færre ressurser hjemme.

Vesentlig flere av barna fra lavere enn fra høyere sosiale lag slutter med idrett før de går inn i ungdomsidretten.

Magne Andreassen i Norges idrettsforbund er bekymret.

– Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten. Dette er nok den største utfordringen vi har i dag, slo han fast under paneldebatten på konferansen.

Les også: Idrett fortsatt like populært blant ungdom

Er idrett for alle en tapt sak?

«Idrett for alle» har vært et mål for idrettsbevegelsen i hele etterkrigstiden.

Er dette en tapt sak? spurte Åse Strandbu i sitt innlegg på konferansen. Hun er professor ved Norges idrettshøgskole.

Hun og kolleger har studert alle undersøkelser de har funnet som handler om ungdom, idrett og klassetilhørighet de siste 60 årene.

Den første studien er fra 1952. Den viser at blant de som drev organisert idrett den gang, var studenter og funksjonærer overrepresentert.

Etter dette strømmet ungdom fra alle samfunnslag til idretten, viser forskningen.

Studier fra 1980- og 1990-tallet konkluderer med at idretten rekrutterte bredt og representerte et tverrsnitt av norske befolkningen.

Men fra rundt 2000 finner forskerne at forskjellene igjen begynner å dukke opp.

Les også: Trener utestengt fra norsk idrett etter mobbing av barn

Idretten har blitt mer profesjonalisert

Åse Strandbu, professor ved Norges idrettshøgskole har studert sosial ulikhet i ungdomsidretten i Norge over de siste 60 årene. Foto: NIH

Forskerne spekulerer på hvorfor.

En forklaring er at ungdomsidretten nå krever mer av foreldrene. Dette passer kanskje bedre for middelklassen enn for arbeiderklassen, tror de.

Men den forklaringen de tror mest på er den økte profesjonaliseringen av idretten.

– Det handler ikke bare om at idretten blir mer proff og betalt. Det handler om en alvorliggjøring og at fagkunnskap blir viktigere. Det kommer krav om bedre kvalifiserte trenere, mer kunnskapsbaserte treningsopplegg og mer avansert utstyr og treningsfasiliteter, sa Strandbu.

Les også: Cochrane vil trekke tilbake ME-forskning etter kritikk

Frister med turneringer i utlandet

Magne Andreassen i Norges idrettsforbund kjenner seg igjen i forskerne beskrivelse.

Han pekte på at det blir stadig flere private tilbud for barn og unge. Disse kjemper lokalt om de samme barna.

– Der det kommer, særlig innen fotball og ski, er dette en kjempeutfordring.

De som starter disse tilbudene, kaller seg for «profesjonelle trenere» og oppleggene er sånn at «ungdommene endelig kan lære noe», forteller han.

Men de såkalt profesjonelle trenerne er ofte et resultat av den gamle norske idrettsmodellen, påpeker Andreassen.

Det er ofte foreldre som er engasjerte i idrettslaget som starter opp denne type tilbud. De tar de med seg unger ut av idrettslaget. Og da er det de barna som har råd til disse oppleggene som får være med. De fristes blant annet med turneringer i utlandet.

– Dette er utfordringer som gjør vondt for mange, sa Andreassen, som er fagansvarlig for idrettsfag i Idrettsforbundet.

Økonomi betyr mer

Mer profesjonalisering driver også kostnadene opp.

Forskerne har ingen gode studier på om kostnadene for å delta i aktiviteter har økt de siste årene. Idrettsforbundene har selv noen undersøkelser av dette. Disse kan tyde på at kostnadene øker. I Oslo ser det ut til at det er stor variasjon i kostnadene mellom idrettslagene, forteller Strandbu.

Dagens Næringsliv har gjort en gjennomgang av informasjon fra flere klubber. De konkluderte med at når alle utgifter inkluderes (klubbmedlemskap, treningsavgift, lisens, utstyr, reiser til kamper og cuper med mer) er kostnadene for en aktiv 14-åring som spiller håndball eller fotball mellom 20 000 og 30 000 kroner. Altså langt mer enn medlemskap i et kommersielt treningssenter. Dette skrev Strandbu i en blogg på forskning.no i 2017.

Økte kostnader er ikke bare et problem for en liten gruppe med fattige foreldre, minner hun om.

– Også vanlige foreldre kan få problemer med å finansiere barnas aktiviteter når kostnadene drives opp.

Les også: Idrettsungdom forventer engasjerte foreldre

Langrennssporten er et eksempel

Idrettssosiolog Arve Hjelseth ved NTNU satt i panelet under konferansen. Han tror i likhet med Strandbu at økt profesjonalisering kan være en nøkkel til å forstå den økte sosiale ulikheten i idretten.

Idrettssosiolog Arve Hjelseth tror økt profesjonalisering er nøkkelen til å forstå den økte sosiale ulikheten i ungdomsidretten.

– Det er et reelt dilemma når både utøvere og en del foreldre ønsker mer profesjonalisering av trenerrollen og støtteapparatet. Dette kan utilsiktet skape ekskludering av noen barn.

Hjelseth pekte på langrennssporten som et eksempel.

Tidligere kom de fleste langrennsløperne fra bygda og jobbet i skogen. Ivar Formo fra Oslos vestkant var faktisk den første fra det øvre sosiale sjiktet som hevdet seg i verdenstoppen. Han var den gang nærmest en outsider i langrennsmiljøet, fortalte Hjelseth.

– I dag kommer nærmest halve landslaget fra Oslo vest. Der har skjedd en tydelig dreining som godt kan ha med sosial klasse å gjøre.

Norges Skiforbund er nå bekymret for at de mister mange av de yngste langrennsløperne, skriver Aftenposten denne uka. De tror dyrt utstyr kan være årsaken.

Les også: Topp, bredde og likestilling i fokus når Røste går løs på ny periode som skipresident

Er dette prisen vi må betale?

Mange vil mene at det ikke er noe problem at ungdomsidretten blir dyrere. Er ikke dette bare prisen vi må betale for bedre kvalitet i idretten?

Åse Strandbu mener at dette er en problematisk innstilling. Økt sosial ulikhet i ungdomsidretten av flere grunner, mener hun.

Først og fremst er det å drive med idrett er et gode. Nettopp derfor legges det ned veldig mye ressurser i den, også fra offentlige myndigheter. Hvis dette bare skal komme de ungdommene som allerede er ressurssterke og privilegerte på andre områder til gode, så er det et problem, sa hun.

Ungdommer som driver med organisert idrett får også mye med seg fra idretten som er nyttig i andre sammenhenger, påpeker idrettsprofessoren.

Du må forholde deg til trenere og lagkamerater. Du må lære deg å takle urettferdige dommere og laguttak. Du må lære deg å samarbeide for å nå et mål. I tillegg får du et trygt sosialt nettverk med jevnaldrende, noe ungdom selv fremhever som viktig når forskerne snakker med dem.

Hun konkluderte med at idrett for alle foreløpig ikke må sees på som en tapt sak.

– Men vi ser tegn til at vi er på vei dit.

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:39 Ukjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37 Samtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36 Rugende svane funnet med avbitt hode14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise
Siste nytt
14:39PolitikkUkjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37SportSamtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36NorgeRugende svane funnet med avbitt hode14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise
Populært