Med hjelp til å finne roen

DONASJONS-YOGA: På stranden i Florida drives Beach Yoga for dem som gir penger til et godt formål. Foto: Hilde Oreld
DONASJONS-YOGA: På stranden i Florida drives Beach Yoga for dem som gir penger til et godt formål. Foto: Hilde Oreld
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessen for yoga har eksplodert. Da dukker det også opp mer spesielle varianter, som geiteyoga med vinsmaking, cannabisyoga og øl-yoga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tall fra Google Trend, var yoga den treningsformen nordmenn googlet mest i løpet av hele fjoråret. Og det som tidligere var litt flaut å innrømme; at man gjemte seg bak mørke vinduer på stuegulvet i merkelige posisjoner, foretok solhilsen, øvelsen «Hunden» og mediterte, er nå blitt trendy over hele verden. På åpen gate strener selvsikre kvinner og menn med yogamatter i fancy bagger på vei til nærmeste yogasenter.

Yoga med geiter

Med økt popularitet, tar det heller ikke lang tid før yogabransjen tenker nytt. Yogareiser i inn- og utland er for lengst etablert. Og i Oregon i USA har de tatt yogareiser ett skritt lenger. Det som startet med solhilsener og plankeposisjoner med selskap av en geit på ryggen, er nå blitt til et Goatel, altså verdens første hotell hvor geiter utgjør en viktig del av yogaoppholdet. Det er det historiske Hanson Country Inn i Corvalis som tilbyr dette konseptet. Der trener gjester geiteyoga, etterfulgt av Goat Happy Hour hvor de kan leke og ta bilder med geitene, være med på vinsmakinger og guidede turer med retter basert på Oregons kjente fra jord-til-bord-mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den ukjente effekten av yoga

Mer avslappet med cannabis

Men tro ikke at geiteyoga med vinsmaking er det snåleste tilbudet på yogamarkedet. I Tyskland er øl-yoga blitt en suksess. Denne yogaformen vokser også raskt i Australia.

Yoga på hesteryggen er en egen yogaform, og Ganja-yoga likedan. Men den sistnevnte yogaformen er ikke lov i Norge. Den er mer utbredt i California hvor marihuana er lovlig. Hensikten med cannabisen er at den skal få utøverne mer avslappet og økt indre ro, og stoffet skal hjelpe dem å holde sterkere fokus og konsentrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nakenyoga er en annen variant, og det er også latter-yoga, karaoke-yoga, yoga med rockering (Hula Hoop-yoga) og yoga på sup-brett. Aero-yoga finnes også. Der henger gymnastene opp ned i slynger, noe som visstnok skal være svært sunt for ryggen. Aeroyoga har også en offisiell nettside for dem som ønsker å snu litt på tilværelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yoga med Harry Potter

Også Galtvort er blitt yogabusiness: Harry Potter Yoga. På slike timer tøyes og strekkes det mens det lyttes til hva Hermine Grang, Voldemort, Albus Humlesnurr, Noldus og Gygrid bedriver tiden med på trolldomskolen.

I Toronto har Isabel Beltran sørget for fulle yogaklasser i Harry Potters univers. Det samme har hun gjort på et gammelt bryggeri i Texas.

Les også: Forskere: Hot bikramyoga gir samme effekt som vanlig yoga

Gjør det til en fest

Hvis du har inntrykk av at yoga bare handler om å finne roen, harmonien og sitt indre jeg, er det mulig du får et annet syn på det nå: Yoga Raves. Passer godt for dem som ikke går av veien for en fest, men ikke er like begeistret for dagen derpå-hode og sene nattetimer. Yoga Raves inkluderer det meste fra typiske raveparties, med unntak av dop: live DJ, UV-lys og heftig musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen variant i samme kategori er Heart Beats-yoga. Der skal yogaelevene bevege seg og eventuelt også danse til den koreografien de føler, akkompagnert av alt fra hip hop og R&B til elektro og dagens listepop. Tanken er at de involverte skal gi slipp på alt som er vondt og vanskelig og få en dypere kontakt med seg selv. Lyset er senket, så alt de kan se, er sin egen yogamatte. Alt de hører, er lyden en av sin egen pust og de musikalske rytmene som skal få dem dit de ønsker.

Med din firbente venn

Til slutt tar vi med Doga. I disse spaltene handler det oftest om Design og arkitektur Norge i Hausmannsgate i Oslo, men i dette tilfellet står det for Dog yoga. Her kan hundeelskere slippe å la vofsen vente i bilen eller utenfor yogastudioet, men heller ta med de firbente inn og gjøre yogaøvelsene sammen med dem. Den klassiske yogaøvelsen «Hunden» har fått en ny betydning.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen.