Det er ingenting som tyder på at detox virker

Det er mye prat om hvordan man med «detoxing» kan rense kroppen og få et sunnere og bedre liv. Men forskere har ikke mye tro på det. Kroppen klarer det selv.
Det er mye prat om hvordan man med «detoxing» kan rense kroppen og få et sunnere og bedre liv. Men forskere har ikke mye tro på det. Kroppen klarer det selv. Foto: Colourbox.com

Mange prøver detoxkurer med juice, tarmskyllinger og diett. Men det er ingen tegn til at det virker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skorter ikke på mirakelkurer som med ordet «detox».

Noen drikker økologisk juice morgen, middag og kveld; noen spiser kun bestemte økologiske grønnsaker; noen drikker enorme mengder vann; noen tar tarmskylling med urteekstrakter. Målet er å fjerne giftstoffer som visstnok hoper seg opp i kroppen.

Vi har bedt et par forskere om å kommentere detox-trenden. De er svært skeptiske.

Selges av kvakksalvere

Ideen bak detox er at giftstoffer for eksempel fra plantegifter, kjemikalier eller andre ting, hoper seg opp i kroppen. De skal derfor fjernes på ulike måter:

  • Vannfortynning. Ideen er at man unnlater å spise fast føde og samtidig drikker masse vann og juice, slik at avfallsstoffene blir fortynnet og skylles ut.
  • Detox-dietter, med kun utvalgt frukt og grønnsaker, som selvfølgelig skal være økologiske.
  • Tarmskylling, der avfallsstoffene spyles ut av endetarmen.
  • Detox-te eller detoxjuice. Noen teer og juice skal ha rensende virkning.

Selve begrepet «detox» er imidlertid omstridt. Det kan man blant annet lese i en artikkel i The Guardian:

– Det er to former for detox. Den ene er respektabel, mens den andre ikke er det, sier professor emeritus ved Exeter University, Edzard Ernst, til The Guardian.

– Den respektable er en medisinsk behandling av personer med livstruende stoffavhengighet. Men ordet har blitt kapret av entreprenører, kvakksalvere og sjarlataner som prøver å selge falske behandlinger.

Saken kort oppsummert:

- Det finnes ingen tegn til at såkalte detoxkurer virker.
- Man bør tenke seg om før man tar en detoxkur.
- Kroppen er designet for å rense seg selv for giftstoffer, og juicer eller andre detoxkurer hjelper ikke.

Kan trekke vitaminer ut av kroppen

Fortynningskurene består typisk av store mengder vann, juice og te i en uke eller mer. Noen ganger anbefales det at du skal gå på en slik kur i minst ti dager.

Jens Rikardt Andersen, som er førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, mener det er høyst problematisk.

Blant annet påpeker han at kroppen ikke er selektiv når det kommer til å fortynne giftstoffer. Så hvis klarer å fortynne mengden av giftstoffer, har man også fortynnet mange andre stoffer vi trenger.

Det gjelder blant annet mineraler og vitaminer.

Les også: Forskere er lei av at lista over nei-mat blir stadig lengre

Noen bør holde seg unna detoxkurer

Jens Rikardt Andersen er bekymret for at personer med lave nivåer av mineraler og vitaminer gjennomgår detoxkurer. Det gjelder for eksempel syke, eldre og gravide.

Det samme gjelder barn og unge som vokser.

Han forteller at han ikke har kjennskap til noen vitenskapelige studier som tyder på at slike kurer virker.

– Vi kan ikke være sikre. Som lege vil jeg imidlertid være bekymret hvis syke, eldre eller unge kaster ut seg i slike kurer. Det er ikke så farlig om friske, unge mennesker gjør det, sier Andersen.

Les også: En svett myte om detox

Det fungerer ikke på den måten

Mennesker har en åtsel-lever:

- Mennesker har det Jens Rikardt Andersen kaller en åtsel-lever. Det vil si at leveren kan håndtere store mengder giftstoffer.
- Leveren fjerner giftstoffer før den gjør noe annet.
- Det er blant annet derfor leveren forholdsvis raskt kan fjerne effekten av en fuktig kveld på byen, for alkohol er et giftstoff.

Detoxmat eller -drikke har neppe noe effekt, det heller.

En studie fra 2014, der vitenskapsfolk undersøkte den tilgjengelige forskningen på området, viste at det ikke er noen tegn til at det virker.

Noen få forsøk har vist en effekt, men studiene er så dårlige at de ikke er troverdige.

Andre studier peker på at koriander og nori-tang kan ha slike egenskaper, men disse studiene er gjort på dyr.

– Vi er ikke kjent med kontrollerte forsøk som undersøker effektiviteten av kommersiell avrusing i mennesker, men det er et område som krever mer fokus, slik at forbrukerne kan bli informert om potensielle fordeler og risikoer, skriver forskerne.

Les også: Lavkarbo virker best mot diabetes

Kroppen kan rense seg selv

Grunnen til at kurene ikke har noen gunstig effekt, er at kroppen selv har utviklet en glimrende evne til å fjerne giftstoffer gjennom millioner av år med evolusjon.

Nyrene, tarmen og leveren eliminerer giftstoffer på en effektiv måte, og med mindre man lider av alvorlige sykdommer trenger de ikke hjelp utenfra.

Når vi spiser ett eller annet som inneholder giftstoffer, kan kroppen kvitte seg med det svært raskt.

Det hjelper ikke å drikke en gojibærjuice.

– Stoffer vi ikke trenger, forsvinner ut av kroppen som urin, avføring eller utpust, forteller professor Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. – Vi kan ikke skylle ut helseskadelige stoffer gjennom en diett.

Les også: Ny spiker i kista for omega-3-tilskudd

Detox kan være bedre enn junkfood

Bente Klarlund konstaterer i en tidligere videnskab.dk-sak at det ikke er noe vitenskapelig belegg for å tro at menneskekroppen er en søppeldunk som må skylles og spyles i ny og ne.

At noen mennesker kanskje får det bedre av en detoxkur, skyldes nok ikke detoxkuren i seg selv, men derimot det de normalt spiser.

Lever man av hamburgere og cola, og går over til salat og rødbetjuice i en uke, er det naturlig å føle seg mer energisk og frisk.

Det har imidlertid ikke noe med avrusing å gjøre.

Den amerikanske forskningsinstitusjonen Mayo Clinic skriver følgende om emnet:

– Effekten skyldes kanskje at mange detoxdietter eliminerer bearbeidede matvarer med høye nivåer av fettstoffer og sukkerstoffer fra kostholdet. Å unngå dem i et par dager kan være årsaken til at folk føler seg bedre, skriver ernæringsforsker Katherine Zeratsky i en artikkel på Mayo Clinics hjemmeside.

Les også: Lettbrus kobles til mindre kreftfare

Tarmskylling kan være skadelig

Katherine Zeratsky forteller også at tarmskylling kan føre til magekramper, oppblåsthet, kvalme, oppkast og dehydrering.

Dessuten har tarmskylling, i en studie i tidsskriftet Journal of Family Practice, blitt koblet til rifter i endetarmsveggen, infeksjoner og mange andre bivirkninger.

Dessuten kan man, ifølge forskere ved Harvard University, skylle ut sunne tarmbakterier.

Tenk om deg om før du tar en detoxkur

Skal vi oppsummere, finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon for at noen av detoxkurene kan holde det de lover, nemlig å rense kroppen for giftstoffer. Det klarer kroppen din helt av seg selv, med mindre det feiler deg noe alvorlig.

Det er heller ikke vitenskapelig bevist at detoxkurene ikke virker.

Vil man prøve en detoxkur, bør man derfor være oppmerksom på følgende:

  • Detox-kurer med dietter. En sunn kost er en variert kost, og mange detoxdietter inneholder lite proteiner, som er viktige for å bygge opp muskler, samt fullkornsprodukter. Derfor kan det være usunt å følge dem lenge.
  • Fortynningskurer. Drikker man veldig mye væske, risikerer man å fortynne viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler i kroppen. I ekstreme tilfeller kan man bli vannforgiftet.
  • Tarmskyllinger kan skade en sunn tarmflora, og det kan gå utover fordøyelsen. Det er også andre farer forbundet med en tarmskylling.

– De som tjener på å selge ulike kurer, har en moralsk forpliktelse til å dokumentere at de virker, og i hvert fall at de ikke er helseskadelige. Slike studier finnes ikke i dag, sier Jens Rikardt Andersen.

Artikkelen ble først publisert på Forskning.no.

Referanse:

A.V. Klein og H. Kiat: «Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence», Nutritional Sciences (2014), doi: 10.1111/jhn. 12286 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn
Siste nytt
22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn
Populært