Meny

Er kjøtterstatninger sunnere?

De fleste kjøtterstatningsprodukter er laget av soya, hvete, eggehvite, erter eller mycoprotein. Foto av soya: Colourbox.com.
Motivet for å ikke spise kjøtt kan være både helse, miljø og dyrevelferd. Men er det sunnere å droppe kjøtt?

– Hvis en person som spiser dårlig i utgangspunktet kutter ut kjøtt, fisk og eventuelt meieriprodukter, eller bytter ut disse produktene med vegetariske eller veganske alternativer uten å tenke på resten av kosten, er det risiko for å utvikle mangler på flere næringsstoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, til KK.

Hun forklarer videre til nettstedet at de fleste kjøtterstatningsprodukter er laget av soya, hvete, eggehvite, erter eller mycoprotein.

– Kjøtterstatninger inneholder ofte like mye protein som kjøtt og gir sunnere fett og mer fiber, men som regel mindre jern og ingen vitamin B12, forteller Andresen til KK.

Les også:   Norge produserte 351.300 tonn kjøtt i fjor

Ifølge ernæringsfysiologen inneholder vegansk ost ofte hovedsakelig stivelse og fett og lite protein, og bidrar derfor lite til kosten ernæringsmessig, men gir mulighet til å lage retter som ligner på «orginalen», som lasagne.

Noen vitaminer og mineraler er det vanskelig å få i seg uten mat fra dyreriket. Vitamin B12 får vi hovedsakelig fra kjøtt og andre animalske produkter og D-vitamin og omega 3 fra fisk.

Les også:   10 grep for å senke demensrisikoen

Det finnes et stort utvalg av plantemelk som kan erstatte kumelka , der du også får med næringsstoffer det ikke naturlig finnes mye av i planteriket, men de inneholder likevel ikke alle næringsstoffene du får fra kumelk.

– Når det gjelder plantemelk bør man velge berikede varianter, men det er viktig å huske på at selv om disse inneholder kalsium og vitamin B12, inneholder de ikke jod, opplyser Andresen til KK.

Les også:
Vi vil spise grønt, men smak er viktigst Enorm utregning: Så ille er kjøtt for miljøet

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Helse og livsstil
Populært