Marit Bjørgens treningshemmeligheter

Etter at sønnen ble født fulgte Marit Bjørgen opp med målrettet trening. Hun vant fire gullmedaljer i neste VM, i Lahti. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix
Etter at sønnen ble født fulgte Marit Bjørgen opp med målrettet trening. Hun vant fire gullmedaljer i neste VM, i Lahti. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Marit Bjørgen var på toppen av karrieren. Da bestemte hun seg for å få en baby. Hvordan endret det treningen hennes og prestasjonsevnen etterpå?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Bjørgen var verdens beste langrennsløper da hun droppet en bombe i juni 2015. Hun var gravid.

Men graviditeten stoppet ikke den da 35 år gamle topputøveren, og etter at sønnen ble født fulgte hun opp med målrettet trening og vant fire gullmedaljer i neste VM.

Deler hemmelighetene

Men Bjørgen har gjort mer enn bare å trene hardt og konsekvent: hun deler treningshemmelighetene sine med forskere. Disse forskerne publiserte nylig en artikkel Frontiers in Physiology som beskriver treningsmønsteret hennes før og etter fødselen.

Marit Bjørgen er en av tidenes fremste idrettsutøvere. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
Marit Bjørgen er en av tidenes fremste idrettsutøvere. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Tidligere langrennsløper Guro Strøm Solli er nå doktorgradsstudent ved Nord universitet og NTNU. Hun gjennomførte studien sammen med Øyvind Sandbakk, professor og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking.

– Denne casestudien presenterer detaljerte trenings- og testdata fra hele graviditeten og året etterpå, noe som virkelig er unike data, sier Sandbakk.

– Men det er viktig å huske på at dette er en studie av en idrettsutøver. Hver graviditet har flere individuelle faktorer, og tallene som presenteres her, kan ikke overføres direkte til andre idrettsutøvere.

Forskerne håper at studien vil bidra til mer fokus og forskning på temaet, for å gi mer nøyaktige retningslinjer for kvinner som ønsker å gå tilbake til eliteidrett etter fødselen.

Les også: 10 saker om trening for et bedre liv

Et begrenset antall studier

Bjørgen, nå 38, er den mest suksessrike utøveren i vinter-OL noensinne. Hun tok i alt 15 medaljer fra hun begynte å konkurrere i OL under Salt Lake City i 2002. Hun tok også 26 VM-medaljer, hvorav 18 gull.

Solli og hennes medforfattere har tidligere beskrevet Bjørgens treningshemmeligheter fra årene før fødselen – som ga fem vellykkede sesonger på rad – i en egen artikkel utgitt i 2017.

Men da Bjørgen ble gravid, delte hun villig detaljer om hvordan hun trente og hvordan kroppen endret seg i denne perioden. Dette ga forskere innsikt i hvordan en eliteutøver i en utholdenhetsidrett reagerer på den doble påkjenningen fra graviditet og trening.

– Det finnes ikke så mange tidligere studier som viser treningsinnholdet under graviditet hos eliteutøvere, sier Solli. – Vi trenger mer informasjon for å utvikle mer spesifikke anbefalinger til topputøvere.

Utfordringer med graviditet

– Tross Bjørgens fenomenale fysikk gikk hun likevel gjennom de samme anatomiske og fysiologiske endringene i løpet av graviditeten som ikke-idrettsutøvere gjør. Dette innebar blant annet en vektøkning på rundt 14 kilo og en økning i fettprosent fra 13 til 20. I tillegg måtte hun balansere treningsbelastningen med hensyn til fosteret, sier Solli.

Selv om moderat fysisk trening har vist seg å være trygt for både mor og barn, finnes det nesten ingen studier av virkningene av et så omfattende treningsregime som Bjørgen hadde under graviditeten.

Fødselen endrer, men eliminerer ikke, de fysiologiske utfordringene som en nybakt mor står overfor, sier Solli. Idrettsutøvere som blir mødre må også tilpasse seg den nyfødtes krav, inkludert amming og endrede søvnmønstre.

Les også: Gravide som trener kan slippe diabetes

Mye mindre høyintensitetstrening

Så hvordan tok Bjørgen tak i denne nye utfordringen?

Moderat trening er ikke funnet å være farlig hverken for mor eller barn. Men studier av gravide toppidrettsutøvere er sjeldne. Foto: Colourbox
Moderat trening er ikke funnet å være farlig hverken for mor eller barn. Men studier av gravide toppidrettsutøvere er sjeldne. Foto: Colourbox

Først og fremst trente Bjørgen i alt 555 timer gjennom 316 forskjellige treningsøkter i løpet av graviditeten. Det meste av denne treningen, 465 timer, er det som forskerne vurderer som lavintensitetstrening, eller 60 til 82 prosent av maksimal hjertefrekvens. Hun trente bare 2,2 timer på høyintensitetsnivå, eller med en hjertefrekvens som er over 92 prosent av hennes maksimale hjertefrekvens, og dette gjorde hun bare i løpet av de første fem ukene av graviditeten.

Solli påpeker at enkelte studier har funnet ut at treningsintensitet på over 90 prosent av mors maksimale hjertefrekvens kan redusere blodstrømmen til livmoren, noe som kan føre til en redusert hjertefrekvens, bradykardi, hos fosteret.

Bjørgen fortsatte med moderat intensitetstrening, med hjertefrekvens på mellom 87 til 92 prosent av maksimum. Faktisk trente hun mer på dette nivået enn før graviditeten i andre trimester.

– Dette var sannsynligvis en effektiv erstatning for redusert høyintensitetstrening for å holde kapasiteten så høy som mulig under graviditeten, sier Solli.

Høyeste rapporterte treningsvolum under graviditeten

Bjørgen trente i snitt rundt 14 timer og 8 økter i uka mens hun var gravid. Det er ikke så mye mindre enn gjennomsnittet på 15 timer i uka gjennom 17 år. Men treningsmengden endret seg mye gjennom graviditeten.

Guro Strøm Solli har selv vært langrennsløper på toppnivå. Foto: Cato Edvardsen, Wikimedia Commons
Guro Strøm Solli har selv vært langrennsløper på toppnivå. Foto: Cato Edvardsen, Wikimedia Commons

I første trimester, fra uke 1 til 12, trente Bjørgen cirka 12,9 timer i uka, som var 79 prosent av nivået i den tilsvarende perioden før hun ble gravid. Men den perioden falt sammen med restitusjonsperioden etter konkurransesesongen, hvor treningsbelastningen også normalt er lav.

Treningsnivået hennes økte i løpet av andre trimester (ukene 13 til 28) til gjennomsnittlig 18,3 timer per uke, eller 86 prosent av treningsbelastningen før graviditeten. Treningsnivået falt i løpet av det siste trimesteret, da hun trente i gjennomsnitt 8,8 timer per uke, eller 46 prosent av nivået før hun ble gravid.

Ikke overraskende gikk hun gradvis ned i treningsintensitet og belastning etter hvert som fødselen nærmet seg. De tre siste ukene av graviditeten trente hun i gjennomsnitt 5,6 timer per uke.

– Totalvolumet som ble gjennomført av vår idrettsutøver var mye høyere enn de gjennomsnittlige 8,4 timer i uka som er foreslått for å komme raskt tilbake til konkurranseidrett uten å bringe fosterets helse i fare, sier Solli. – Det er det høyeste treningsvolumet under graviditet som noen gang er rapportert i litteraturen.

Ulike treningsmåter

Solli sier Bjørgens evne til å trene med et slikt høyt volum delvis kan skyldes de forskjellige bevegelsesformene treningen til langrennsløpere består av. Dette reduserer mekanisk stress på kroppen sammenlignet med det å løpe. En annen faktor er det høye treningsnivået hun lå på før hun ble gravid – om lag 940 timer per år.

Men graviditeten virket etter hvert mer og mer inn på Bjørgens løpeøkter.

– Marit rapporterte om økt ømhet i musklene rundt hofta etter løpeøkter i løpet av tredje trimester. Hun sluttet å løpe omtrent 6 uker før fødselen, sier Solli.

Andre studier har også funnet at gravide idrettsutøvere har en tendens til å kutte ut løpingen etter hvert som fødselen nærmer seg.

– Det skyldes sannsynligvis økt kroppsvekt og endret muskulærbelastning etter hvert som morens tyngdepunkt endrer seg under svangerskapet, sier hun.

Les også: Staker seg til seier

(Saken fortsetter under)

Langrennsløpere trenger utholdenhet og styrke. Foto: Colourbox
Langrennsløpere trenger utholdenhet og styrke. Foto: Colourbox

Etter at babyen kom

Da Bjørgens sønn ble født 26. desember 2015, gikk hun rett tilbake til treningen – kanskje litt for fort.

I uke 1 til 6 etter fødselen økte hun gradvis treningen til 11 timer i uka. I uke 7 til 12 etter fødselen økte hun treningsvolumet til 19 timer i uka. Men i perioden fra uke 13 til 18 fikk Bjørgen et brudd i korsbeinet, etterfulgt av et nytt brudd på den andre siden av korsbeinet i løpet av uke 19 til 24 etter fødselen.

Solli mistenker at Bjørgen økte treningsbelastningen for raskt da kalsiumet som trengs for at fosteret skal vokse i tredje trimester, kombinert med kalsiumet som går med til amming, gjorde henne mer utsatt for brudd.

– Det er sannsynlig at graviditeten er en sårbar periode for morens skjelett, sier Solli.

– Dette er noe eliteidrettsutøvere spesielt bør være klar over.

Etter dette innledende tilbakeslaget reduserte Bjørgen mengden av moderat- og høyintensitetstrening, og innførte mer sykling i treningen de syv påfølgende ukene.

I alt trente Bjørgen i 923 timer over 540 økter i løpet av de 61 ukene etter fødselen til hun med hell deltok i VM i Lahti i 2017.

Høyere nivå enn før graviditeten

Da det var tid for VM, hadde Bjørgen returnert til, eller overskredet, kapasiteten som ble målt før hun ble gravid. For eksempel var det maksimale oksygenopptaket (VO2 max) og den anaerobe terskelen tilbake til det samme eller over det de var tidligere.

Mens vekten etter graviditeten økte med 0,6 kg, hadde det totale kroppsfettet hennes falt fra 12,8 prosent til 11,3 prosent.

Solli sier Bjørgen viser at langrennsløpere i verdensklasse faktisk kan tåle høy treningsbelastning under graviditeten og i året etter fødselen.

– Men det ser ut til å være viktig å eliminere høyintensitetstrening under graviditeten, så vel som å gradvis redusere treningsbelastningen og justere styrketreningen, sier Solli.

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:39 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan03:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater
Siste nytt
08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:39NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan03:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25Norge40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater
Populært