Fra kokte egg til «overnight oats» - dreper matprepping matgleden?

Stadig flere velger å lage maten på forhånd. #mealprep tar av på Instagram.
Stadig flere velger å lage maten på forhånd. #mealprep tar av på Instagram. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenden prises av fitness-løver, driftige husmødre og økologiforkjempere. Akkurat nå ligger 8 millioner innlegg av matretter tilberedt på forhånd, sirlig arrangert i rader av fargerik Tupperware på Instagram. Men er det bra for deg?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom mat og sosiale medier var en gang i tida enkelt og greit. Det var uskyldens tid, da ingen måltider kunne fortæres med mindre de var behendig fotografert og lagt ut på Instagram med Mayfair-filter - en tid da verden virket som en scene for avokado-toast, acaiboller og baristakunst.

Det var en annen tid – før matprepping, eller «meal prepping» på engelsk.

Det å lage ferdig mat på forhånd har vi selvsagt gjrot lenge, men metoden har utvilsomt vokst i popularitet de siste seks årene, blant annet ved hjelp av Instagram hvor det i dag er 8 millioner innlegg med emneknaggen #mealprep.

De fleste viser en bråte forskjellige måltider tilberedt for den forestående uken. Quinoasalater, kyllingris, gulrotpinner, brokkolifloretter, rensede jordbær – alt vises i et knippe kunstferdig fotograferte plastbeholdere i Tupperware-stil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak den forlokkende glamouren til slike innlegg er konseptet matprepping egentlig ganske enkelt:

Sett av en ukedag for å forberede hovedingrediensene i måltidene dine den påfølgende uken, og legg dem i frys eller kjøleskap i påvente av den tildelte dagen. Teorien bak er at du sparer verdifull tid midt i uka når jobb- når hverdagstress herjer som verst og man mangler ideer til matlaging fra bunnen av.

Metoden skal også spare ressurser og miljøet gjennom å oppmuntre til mer hjemmelaget mat, samt redusere matsvinn og mengden emballasjeavfall. De som ønsker å kontrollere porsjonsstørrelse og kaloriforbruk sverger til metoden, det samme gjør gjerne de som følger en diett med høyt proteininnhold. Kort sagt, metoden er høyt elsket blant fitness-fanatikere, sparsommelige, miljøbevisste, ernæringsbevisste og helsebloggere, selvfølgelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mental trening gjør hjernen yngre

– Gir resultater

Charlie King, en 32 år gammel, London-basert personlig trener som jevnlig frekventerer TV-program som MTVs Beach Body SOS og ITVBes The Only Way Is Essex, har kroppsbygningen som i seg selv reklamerer for det han gjør.

– Jeg har muskelmassen, men jeg er fortsatt atletisk, sier han.

King kom over matprepping for seks år siden, før han begynte med helse og fitness profesjonelt, da han var med i en fotoshoot for Mens Health Magazine.

– Jeg jobbet med en trener og matprepping har lenge vært en greie for folk som trener styrke, sier han.

– Han fortalte meg om å forberede kylling, proteinshaker og kokte egg. Det var temmelig hverdagslig og kjedelig, men det var første gang jeg gjorde det, og jeg tenkte etter hvert: «Wow, det er virkelig viktig å kjenne til disse tingene hvis du vil være resultatorientert».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosthold er essensielt i forhold til alt som handler om å holde seg i form og matprepping gjør at du har en ting mindre å bekymre deg for.

I disse dager er King av og på hva gjelder matpreppingen. Han har en grunnform og en bredde i sin ernæringsmessige kunnskap som gjør at han kan være litt mer avslappet.

Men når han har behov for å være i topp fysisk form vender han tilbake til prepperegimet sitt.

– Jeg har en fotoshoot om tre uker for min digitale coaching-service. Det betyr at når jeg kommer tilbake fra Ibiza om en uke, vil jeg bure meg inne og vippe ut oppbevaringsboksene igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer til å ta to uker hvor jeg er veldig disiplinert. Jeg hater ordet diett, men da er det tid for å skanse lukene og fokusere maks på å forsyne kroppen med riktig ernæring.

For King, og de fleste andre matpreppere, starter arbeidet i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anbefaler alltid mine kunder helgen som den beste tida for å organisere seg for uken fremover, sier han.

– Det stimulerer hjernen. Du kan bruke ettermiddagene på sofaen mens du lader telefonen eller gå på pub, men hva med å heller planlegge uken, gå på marked, svippe innom fiskehandleren, slakteren, jobbe med å skjære budsjettet litt og tenke på emballasje?

Hjelper med å kontrollere porsjoner

King har også noen triks på lur.

– Hvordan kan du lage 30 miniomeletter i en muffinspanne, hvordan du kan tilberede egg for hele uka i én operasjon i ovnen, hvordan omtrent to spyd er nok protein til et måltid, hvordan det å skålde brokkoli gjør at den ikke blir myk og kjip etter et par dager, sier han.

– Du kan jobbe effektivt og produktivt, men du kan også lage en ettermiddag ut av det – gjøre det sammen med partneren din og sette på litt musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppbevaringsbokser er essensielt til meatprepping.

– Det er mange forskjellige størrelser, også med flere forskjellige rom som hjelper deg med porsjonskontroll. På den måten kan du veie ut X antall gram kjøtt eller veggis eller salat, forklarer han.

Etterspørselen etter spyd, muffinspanner og multiporsjonsbeholdere har skapt et betydelig marked for Instagram-verdig tilbehør. Det britiske kjøkkenutstyrsselskapet Lakeland sier at salget av oppbevaringsbokser i matchende farger har økt med mer enn 30% fra år til år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du vil ikke bruke gamle isbokser, ler Megan J. Elias, direktør for gastronomiprogrammet ved Boston University og forfatteren av Stir It Up – privatøkonomi i amerikansk kultur.

– Og du skal jo helst ha på plass syltetøyglass ordentlig i bonderomantisk look.

– Instagram legger til et nytt nivå

Å vise frem maten vår ikke er noe nytt. Tenk på bløtkakenes spissfindige dekorering, bringebærsyltetøy og kvalitetsløk fra bondens marked, eller middagsselskapenes fingermat og dessertkoketteri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har alltid en Martha Stewart-impuls i samfunnet - vi vil lage noe, og vi vil vise alle at vi har gjort det, og at det ser bra ut, sier Elias.

– Folk vil nok gjøre det for evig og alltid, men Instagram legger til et nytt nivå.

Dette er enda en del av det snodige puslespillet matprepping. På den ene siden ser det ut som et symptom på en prangende, estetisk fiksert tidsalder, hvor man ikke bare kan spise sunt, men må gjøre det på en måte som er omhyggelig kuratert og visuelt tiltalende, og siden lagt ut på internett. På den annen side er det noe underlig gammeldags her - en retur til ukeshopping, rytmen i måltidsplanlegging og hjemmelaget mat - at det er vanskelig å ikke se det som en reaksjon i en alder av umiddelbar tilfredsstillelse; En avvisning av en verden der enhver form for mat er tilgjengelig for oss når som helst på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slående hvor mange menn som har tatt imot trenden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en del av et større skifte i både maskulinitet og deindustrialiseringen av samfunnet, sier Elias.

– Det å være mann er i dag koblet fra kroppsarbeid. Siden 80-tallet har matlaging vært noe både menn og kvinner kan la seg imponere over. I dag lager menn mat, men selvfølgelig gjør de det på sin måte og lar det gå sport i å prestere.

– Matlagingens svar på lego

For de som hverken finner tiden eller lysten til å tilbringe søndagene sine slavende over en varm minimuffinspanne, finnes det allerede spirende tegn til en matpreppe-service, hvor alt av hakking, skjæring, måling og porsjonering er gjort for deg.

Den største av disse er HelloFresh som ble lansert i Storbritannia for seks og et halvt år siden og har nå 1,9 millioner kunder over hele verden. Co-gründer Patrick Drake sier at selskapet oppdaget at det var "alt styret før selve matlagingen" som bød mest imot hos folk som følte at de ikke kunne lage mat eller ikke likte matlaging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var planleggingen av måltidene, trålingen i supermarkedet og hamstringen av ingredienser som viste seg å aldri bli brukt, sier Drake.

Hva matpreppe-servicen deres ga dem, hevder han, «var en prestasjonsfølelse» uberørt av ferdige måltider eller takeaway.

– Det forbilledlige øyeblikket hvor de kan lene seg tilbake og si: «Jeg gjorde det!»Det er tilfredsstillende å gjøre råvarer om til et vakkert måltid.

Tross alle sine særegenheter og koketteri, kan #mealprep tjene som «en bro for folk som ikke vokste opp med matlaging», mener Elias. King er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du har mistet kontakten med hvordan mat lages, kan matprepping hjelpe deg å finne tilbake igjen.

Selv de som har gjort karriere på å utforske de sanselige gledene ved mat, er ikke nødvendigvis forferdet av trenden.

– Det er en slags matlagingens svar på Lego, ikke sant? Sier matforfatteren og Great British Menu dommer Matthew Fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men alt som oppfordrer folk til å lage mat fra bunnen av må være en god ting. Det er også en nyttig måte å kontrollere hvor mye du spiser og kaloriinntaket ditt – om du absolutt må det, selv om jeg personlig finner det ganske deprimerende.

King oppfordrer potensielle matpreppere til å ignorere presset fra sosiale mediers emneknagger.

– Ikke vær en av disse Instagram-fanatikerne med overnight oats i kjøleskapet, ler han.

– Ikke alle har tid, penger og energi til å gjøre det sånn. Jeg tror at mat er noe som bør nytes; det er viktig å ikke la seg tynge ned av det hele.

– Negativ effekt

Men matprepping er ikke alltid så sunt og godartet som det kan virke. For de som allerede har en vrien tilnærming til det å spise, kan det være en måte å pålegge ytterligere kontroll på mat.

– Jeg tror en slik type trend på sosiale medier kan bidra negativt på folk med spiseforstyrrelser, sier Tom Quinn, direktør ved Beat, en veldedig organisasjon mot spiseforstyrrelser i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som en ganske kontrollfokusert måte å se mat på. Vi vet fra personer med spiseforstyrrelser at dette lett kan manifestere seg hos de med en mer tvangsmessig tilnærming til mat – kaloritelling eller tanker hvor man ser på mat som "bra" eller "dårlig". Så, ja, vi er bekymret. For folk som allerede har en spiseforstyrrelse, kan denne måten å beskrive mat på være ganske farlig. Vi vet at konkurranse og perfeksjonisme er ganske vanlig blant folk med spiseforstyrrelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid kan også matprepping til en viss grad spille en rolle i å gjenvinne et sunt forhold til mat.

– Det er vanlig for de med spiseforstyrrelser å få innspill fra en ernæringsfysiolog eller trent profesjonell som del av deres rekonvalens, hvor måltidsplaner er en del av en ganske strukturert tilnærming, sier Quinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For personer med spiseforstyrrelser kan det være en del angst forbundet med spontane tilnærminger til å spise – for eksempel å gå til en restaurant hvor du ikke kjenner menyen.

– Kan være nyttig

En strukturert plan over uka kan være nyttig, hvor du vet at dette er det du skal spise og disse er ingrediensene. Men kun med støtte og veiledning av en utdannet profesjonell. Vi anbefaler ingen å gå inn på Instagram og se hva andres måltidsplan er, sier han.

Jeg tråler internett på måfå i jakt på matpreppe-ideer: Små syltetøyglass fylt med lag med frukt og granola, sushiruller med svart ris, søtpotetbiter i lufttette plastbeholdere i nyanser av safir og frostet krystall. Det er en verden som virker lys og delikat og spennende.

På et tidspunkt følger jeg en lenke til en historie om en kvinne i Australia som på bare fire timer forbereder frokost og lunsj for den neste måneden for rundt 340 kroner, men når jeg ser på bildene føler jeg meg nedslått av ensformigheten: pizzaboller, ostesmørbrød og beholdere med makaroni og ost. Dette, mistenker jeg, er den mer prosaiske virkeligheten av matprepping.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg tenker på noe Fort sa da vi diskuterte de potensielle ulempene ved denne trenden.

– Den eneste store haken ved matprepping er at det fjerner den instinktive og kreative delen av matlaging, sier han.

– Det som kjennes som en strålende ide når du planlegger en søndag kveld, kan virke litt mindre ønskelig når du kommer til en fuktig, kald og våt torsdag. For meg er en del av gleden ved matlaging den instinktive responsen på ingrediensene – å se på noe og tenke: «Åh! Hva skal jeg gjøre med det?» Matprepping er litt vel sterilt for min smak. Fordi ideen om å spise for gleden, for lykken og for følelsen av fellesskap ville det være veldig synd å miste.

Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited