Meny

Forskning: Regelmessig tøying hos eldre er bra for musklene

Det å tøye musklene har svært lav intensitet, noe som betyr at selv veldig gamle mennesker kan delta med lav risiko for skader, ifølge forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Eldre med redusert bevegelighet, kan få det bedre med regelmessig tøying av musklene, ifølge ny studie.

Det å tøye musklene har svært lav intensitet, noe som betyr at selv veldig gamle mennesker kan delta med lav risiko for skader, skriver The Physiological Society i en pressemelding.

Nå har amerikanske og japanske forskere i dyreforsøk funnet at regelmessig tøying av musklene, når det gjennomføres fem ganger i uka i fire uker, øker blodtilførselen til leggen.

De fant også at regelmessig tøying forbedrer funksjonen i pulsårene i musklene og øker antallet av kapillærer, de tynneste blodårene, i de tøyde musklene, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Physiology.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Spjelket ett ben, sammenlignet med det andre

Forskningen er gjennomført på eldre rotter, som har fått tøyd musklene i det ene bakbenet ved at forskerne spjelket det i 30 minutter, fem dager i uken, i fire uker.

Da perioden på fire uker var over sammenlignet forskerne blodgjennomstrømning, pulsårefunksjon og antall kapillærer i benet som hadde blitt tøyd, med motsatt bakben som ikke hadde fått samme behandling.

Les også: Studie: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

– Positiv effekt for eldre med smerter

Funnene antyder at for mennesker med redusert bevegelighet kan regelmessig tøying forbedre blodgjennomstrømningen til musklene. Dette kan være viktig for eldre mennesker som har problemer med å gå på grunn av smerter eller dårlig bevegelighet, mener forskerne.

– Fordelene ved trening er godt kjent, men det er mindre sannsynlig at eldre med redusert bevegelighet eller nedsatt muskelstyrke deltar i fysisk aktivitet. Vår forskning antyder at regelmessig statisk tøying av muskler kan ha en positiv effekt ved å øke blodgjennomstrømning til leggen, sier professor Judy Muller-Delp ved Florida State University College of Medicine i pressemeldingen.

Les også: – Styrketrening to ganger i uken bedrer helsen til eldre

Helse og livsstil
Populært