Slik unngår du å bli oppblåst

Foto: NTB scanpix.
Foto: NTB scanpix.

Det er flere ulike årsaker til magevondt. Selv om du er frisk, kan du reagere på visse matvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofte skyldes magevondt at du har spist mat som ikke gir nok fiber, fyll og trim for tarmen, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, skriver Dagbladet.

Loff, pasta, ris, pannekaker, vafler, melk, hvitost og fin grøt er eksempler på matvarer med lite fiber.

Videre råder Arsky deg til å ta deg tid til å spise, og spise maten med lukket munn, slik at du unngår å svelge luft.

- Når det gjelder matvarer som bør unngås hvis man har vondt i magen, vil dette variere, avhengig av hvor du har vondt og hva som er årsaken til det, sier spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg, til avisen.

Er smertene relatert til tarmen, kan en lang liste årsaker ligge bak, ifølge Lindberg. Han sier det først må settes en god diagnose, før man eventuelt anbefaler å unngå ulike matvarer.

Les også: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over

- Er du frisk og rask kan likevel enkelte matvarer gi mageproblemer. For eksempel kan store mengder kostfiber gi luft og smerter i magen om du ikke er vant med dette fra før, sier ernæringsfaglig rådgiver med master i samfunnsernæring, Cathrine Øverås Frisvold til Dagbladet.

Eksempler på matvarer med mye kostfiber er belgvekster som bønner og kikerter, grovt brød, frukt og grønnsaker. Dette er sunne matvarer vi med fordel kan spise mer av, men gi magen en gradvis tilvenning, ifølge Frisvold.

Les også: – Slik former du kroppen - uansett alder

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy